OMM spune ca luna iulie a fost cea mai calduroasa luna din lume

Categories UncategorizedPosted on

Cele mai recente date de la Organizatia Meteorologica Mondiala arata luna iulie „cel putin egala daca nu a depasit cea mai fierbinte luna din istoria inregistrata” – si a urmat cea mai tare iunie vreodata, a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Seful ONU a declarat reporterilor ca „acest lucru este si mai semnificativ, deoarece luna cea mai tare precedenta, iulie 2016, a avut loc in timpul unuia dintre cele mai puternice din El Nino”, ceea ce nu a fost cazul anul acesta.

Purtatorul de cuvant al OMM, Clare Nullis, a declarat jurnalistilor la o informare a ONU ca Europa Occidentala si Centrala a asistat saptamana trecuta la o alta unda de caldura cu noi inregistrari ale statiei meteo.

Ea a spus ca cele 130 de grade Fahrenheit (54,4 grade Celsius) citite duminica in Valea Moartea din California au fost probabil „legitime”.

„Statia meteo de la Furnace Creek din Death Valley, California, a raportat o temperatura de 54,4C, care este 130F, duminica 16 august”, a declarat Nullis.

„Daca este validata, aceasta ar fi cea mai ridicata temperatura de pe Pamant din 1931 si a treia cea mai calda temperatura inregistrata vreodata pe planeta.”

Desi procesul de verificare completa a inregistrarii va dura probabil multe luni, ea a spus ca raportorul Randall Cerveny al agentiei ONU a declarat ca „toate indicatiile de pana acum sunt ca este o observatie legitima.”

Conditiile de zguduire ale Europei au coincis cu un val de caldura pe coasta de vest a SUA

Serviciul National de Vremea din SUA a emis numeroase avertismente de caldura care indica faptul ca caldura intensa si extrema va continua in aceasta saptamana.

„Serviciul meteo national din Las Vegas, care acopera zona Death Valley, a tweetat„ ne aflam in mijlocul unui eveniment de caldura extrema de lunga durata. O alta alergare la temperaturi de 130 F plus in Valea Mortii ramane posibila ”, a spus Nullis.

Pe 17 august, Japonia a inregistrat 41.1C (105.98F) la Hamamatsu, inregistrandu-si recordul national.

Intre timp, Siberia a cunoscut un val de caldura prelungit, cu o temperatura inregistrata de 38C (100,4F) pe 20 iunie in orasul rus Verkhoyansk, a declarat Nullis.

OMM examineaza acum aceasta lectura, care, daca se verifica, ar fi cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata in Cercul Arctic.

Conform arhivei WMO’s Weather and Climate Extremes, cea mai tare temperatura inregistrata a fost in Furnace Creek, Death Valley, California, la 56,7 C in iulie 1913. Temperatura cea mai ridicata pentru emisfera estica a fost stabilita in iulie 1931 in Kebili, Tunisia, la 55,0C.

Alte inregistrari la temperaturi ridicate includ 54,0C in doua locatii – Mitribah, Kuweit la 21 iulie 2016 si Turbat, Pakistan, 28 mai 2017.

O temperatura ridicata de 54,4C (130F) a fost inregistrata in statul american California, pe fondul undelor de caldura in curs. Ar fi cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata pe pamant in secolul trecut.

Temperatura a fost inregistrata duminica dupa-amiaza in Death Valley, conform datelor Serviciului National Meteorologic din SUA (NWS). Serviciul a declarat duminica pe Twitter ca aceasta este prima data din 1913, cand s-a inregistrat 56.6C (134F), ca Valea Mortii a ajuns la 130F. Ultima, a ajuns la 129F in iulie 2013.

„Daca este valabil, ar fi temperatura cea mai calda din luna august”, a adaugat acesta.

NWS a avertizat ca unda de caldura extrema va continua sa cioleasca treimea vestica a tarii pana la jumatatea acestei saptamani si 56 de milioane de oameni sunt sub observatii sau avertizari de caldura.

In ultimii 15 ani, cel putin o duzina de oameni, inclusiv turisti, au murit in Death Valley, cea mai mica, cea mai uscata si cea mai calda locatie din SUA, din cauza bolilor legate de caldura si multe altele s-au apropiat.

Furnace Creek, unde temperatura este masurata, se afla la 57,9 metri (190) metri sub nivelul marii in desertul Mojave din sud-estul Californiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *