Pagube catastrofale la o tabara de refugiati din Gaza dupa al doilea atac aerian israelian

Categories ActualitatePosted on

Grevele israeliene care vizeaza comandantii Hamas si infrastructura gruparii militante din tabara dens populata de refugiati Jabalya din nordul Gazei au provocat pagube catastrofale si au ucis un numar mare de oameni, potrivit martorilor oculari si medicilor din enclava. Devastarea provocata de greva a declansat un nou strigat pentru numarul victimelor civile in crestere, cand locuitorii din Gaza s-au trezit miercuri dimineata cu o noua intrerupere a comunicatiilor. Supravietuitorii si martorii oculari au vorbit despre scene apocaliptice de dupa greva de marti, care a sfasiat un crater masiv in mijlocul taberei aglomerate.

„Asteptam la coada pentru a cumpara paine cand dintr-o data si fara niciun avertisment prealabil au cazut sapte pana la opt rachete”, a declarat un martor ocular, Mohammad Ibrahim, pentru CNN.

„Au fost sapte pana la opt gauri uriase in pamant, pline de oameni ucisi, parti ale corpului peste tot”, a spus el. „S-a simtit ca la sfarsitul lumii.”

Potrivit unei declaratii a Fortelor de Aparare Israelului (IDF), atacul aerian initial a ucis mai multi membri Hamas, inclusiv pe Ibrahim Biari, pe care l-a descris drept unul dintre comandantii Hamas responsabili pentru atacul din 7 octombrie asupra Israelului, care a ucis peste 1.400 de oameni si sute luate ostatici.

IDF a sustinut ca Batalionul Central Jabalya a preluat controlul cladirilor civile si au spus ca tunelurile prabusite sunt partial responsabile pentru amploarea distrugerii cauzate de greva de marti.

Hamas a sustinut ca a construit sute de kilometri de tuneluri sub Gaza, pe care le-a folosit pentru a introduce marfuri din Egipt si a lansa atacuri in Israel.

Cu toate acestea, Hamas a negat cu fermitate prezenta unuia dintre liderii sai in tabara de refugiati. Hazem Qassem, un purtator de cuvant al gruparii militante, a acuzat Israelul ca a incercat sa justifice ceea ce el a descris drept o „crima odioasa impotriva civililor, copiilor si femeilor in siguranta in tabara Jabalya”.

O a doua greva a IDF a lovit miercuri si cartierul Falluja din aceeasi tabara de refugiati. Explozia masiva a distrus mai multe cladiri, cu un videoclip de la fata locului care arata un crater adanc si oameni care sapa prin daramaturi in cautarea cadavrelor.

Apararea civila din Gaza condusa de Hamas a descris-o drept „al doilea masacru” in doua zile. Atacul aerian a ucis cel putin 80 de persoane si a ranit alte sute, potrivit dr. Atef Al Kahlout, directorul spitalului indonezian din Gaza. El a spus pentru CNN ca mai multe cadavre au fost sapate din daramaturi, iar majoritatea victimelor au fost femei si copii.

IDF a spus ca atacul de miercuri a vizat un complex de comanda si control al Hamas si i-a „eliminat” pe teroristi Hamas.

Oficiul Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat ca atacurile asupra Jabalya, care este cea mai mare tabara de refugiati din Gaza, „ar putea echivala cu crime de razboi”, avand in vedere „numarul mare de victime civile si amploarea distrugerii”, a scris acesta pe retelele de socializare.

Bombardamentul Israelului asupra Gaza de cateva saptamani a ucis cel putin 8.700 de oameni, potrivit cifrelor publicate de Ministerul Palestinian al Sanatatii din Ramallah, extrase din surse din enclava controlata de Hamas. Femeile, copiii si batranii reprezinta peste 70% dintre cei ucisi, a anuntat luni ministerul.

Grevele continua pe fondul solicitarilor din ce in ce mai urgente de incetare a focului din partea ONU si a organizatiilor de ajutor si in ciuda unei rezolutii a Adunarii Generale a ONU sustinuta de peste 100 de tari care solicita un „armistiu umanitar sustinut”.

Saptezeci de lucratori umanitari ai Natiunilor Unite au fost, de asemenea, ucisi, potrivit Agentiei de Ajutorare si Lucrari a ONU pentru Refugiatii Palestinei din Orientul Apropiat (UNRWA). Juliette Touma, directorul de comunicatii al agentiei, i-a spus pentru Becky Anderson de la CNN ca un coleg a fost ucis acasa „impreuna cu sotia si cu cei opt copii, cand masina sa ONU, marcata in mod clar ca fiind ONU, era parcata in afara casei sale”.

La New York, un oficial al Natiunilor Unite pentru drepturile omului a declarat ca isi paraseste slujba pe fondul a ceea ce el a numit un „caz manual de genocid” al palestinienilor din Gaza. Craig Mokhiber, directorul Biroului ONU din New York al Inaltului Comisar pentru Drepturile Omului, a scris in scrisoarea sa de plecare ca considera ca SUA, Marea Britanie si o mare parte din Europa sunt „complice” la varsarea de sange din Gaza si ca, dupa ce a fost martor la ceea ce s-a intamplat in Rwanda, Bosnia si civilii rohingya din Myanmar, ONU nu a reusit in mod repetat sa opreasca genocidul.

„Scena ingrozitoare”

Martorul ocular Mohammad Al Aswad a descris o „scena ingrozitoare” dupa greva de marti, spunand pentru CNN ca a fugit in tabara de refugiati pentru a verifica familia dupa ce a auzit ca rachetele aterizeaza.

„Copiii carau alti copii raniti si alergau, cu praf gri umplend aerul. Cadavrele atarnau de daramaturi, multe dintre ele nerecunoscute. Unii sangerau, iar altii erau arse”, a declarat Al Aswad pentru CNN prin telefon.

Oamenii din zona erau isterici, a adaugat el. „Am vazut femei tipand si confuze. Nu stiau daca sa planga ca si-au pierdut copiii sau sa fuga si sa-i caute, mai ales ca multi copii se jucau in cartier.”

Imaginile de la fata locului au aratat un crater imens printre moloz si cladiri avariate. Palestinieni si salvatori sunt vazuti incercand sa gaseasca victime, unii folosindu-si mainile pentru a scoate resturile.

Cifrele victimelor din atacul aerian nu sunt inca clare, iar intreruperea comunicatiilor din Fasie a facut dificila stabilirea intregii dimensiuni a taxei. Oficialii din Gaza condusa de Hamas, precum si medicii care au tratat victimele, spun ca atacul a provocat „sute” de morti si rani.

Jabalya este o tabara de refugiati dens populata, infiintata la scurt timp dupa razboiul arabo-israelian din 1948, cand sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost expulzati de pe teritoriul care cuprindea statul nou infiintat Israel, iar ulterior li sa refuzat intoarcerea.

Tabara este o zona construita aglomerata, cu case, magazine si blocuri blocate unele impotriva altora, drumurile dintre ele in multe zone abia late pentru a trece o masina.

Vorbind cu Wolf Blitzer de la CNN, purtatorul de cuvant al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, a acuzat Hamas ca „se ascunde, asa cum o fac, in spatele civililor”. Amintit ca in lagar sunt multi civili nevinovati, Hecht a raspuns: „Aceasta este tragedia razboiului” si a indemnat civilii sa se deplaseze spre sud.

Sudul Gazei a avut, de asemenea, lovituri aeriene letale, iar organizatiile de ajutor au avertizat in mod repetat ca nu exista un loc sigur in enclava izolata.

Miercuri, doua firme palestiniene de telecomunicatii au anuntat intreruperi de internet si retele de comunicatii in Gaza. Paltel a spus ca a existat o „intrerupere completa a tuturor serviciilor de comunicatii si internet in Fasia Gaza”, in timp ce serviciile de telefonie mobila de la compania de comunicatii Jawwal au fost, de asemenea, scazute, potrivit unui comunicat al companiei.

„O scena pe care nimeni nu si-o poate imagina”

La spitalul indonezian, cea mai apropiata unitate medicala majora de Jabalya, videoclipurile au aratat un sir lung de cadavre intinse pe podeaua spitalului, precum si un numar mare de raniti, inclusiv copii, in timp ce medicii se grabeau sa le trateze ranile.

Multi dintre raniti au putut fi vazuti primind tratament pe podea din cauza conditiilor supraaglomerate din spital. Dr. Atef al-Kalhout, seful spitalului, a estimat ca zeci de oameni au fost ucisi in explozie.

„Ceea ce vezi este o scena pe care nimeni nu si-o poate imagina: martiri raniti, sute de cadavre carbonizate”, a spus un alt medic, Mohammad al Rann. „Tot ce putem face este sa continuam sa-i luam. Majoritatea ranilor sunt cauzate de explozivi si leziuni la cap si amputatii.”

Mohammed Hawajreh, o asistenta de la Medicii fara frontiere (MSF) la spitalul Al Shifa din Gaza, a declarat ca unii dintre raniti au ajuns si ei la acel spital. „Copiii mici au ajuns la spital cu rani adanci si arsuri grave. Au venit fara familiile lor. Multi tipau si isi cereau parintii. Am stat cu ei pana am gasit un loc, deoarece spitalul era plin de pacienti”, a spus Hawajreh intr-un comunicat.

Potrivit Ministerului de Interne controlat de Hamas din Gaza, douazeci de case au fost „complet distruse” in timpul bombardamentului.

„Desconsiderare flagranta pentru viata umana”

Jabalya, ca si alte tabere de refugiati din Fasie, este aglomerata de case, magazine si blocuri de apartamente, unde multe drumuri dintre ele abia sunt suficient de largi pentru a trece o masina.

Multi refugiati palestinieni s-au stabilit in tabara in urma razboiului arabo-israelian din 1948, dupa ce au fugit din satele din ceea ce a devenit statul Israel, potrivit UNRWA.

Jabalya este cea mai mare tabara de refugiati din Gaza, spune UNRWA, si este intinsa pe o suprafata de 1,4 kilometri patrati. Se lupta de mult cu supraaglomerarea. Este, de asemenea, printre cele mai sarace zone din enclava si gazduieste piete aglomerate in aer liber.

La scurt timp dupa explozie, organizatia israeliana pentru drepturile omului B’tselem a condamnat bombardamentul aerian al Israelului de cateva saptamani asupra Gazei, spunand ca „amploarea uciderilor pe care Israelul a avut si continua sa se produca in Gaza este infioratoare”, intr-o declaratie publicata marti.

„Pana acum au fost ucisi peste 8.000 de oameni, mai mult de jumatate dintre ei femei si copii. Cladiri intregi s-au prabusit cu ocupantii inca inauntru. Familii intregi au fost distruse intr-o clipa. Aceasta vatamare penala adusa civililor este intolerabila si evident trebuie afirmat din nou si din nou – nu totul este permis in razboi, inclusiv razboiul impotriva Hamas”, se spune.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe a descris greva drept un „masacru”, facand referire la „scene infricosatoare documentate” ale copiilor si femeilor. „Are oasele sale, intr-un masacru pe scara larga, efectuat cu privirea deplina a lumii si sub pretextul autoapararii”, se mai spune in declaratie.

Arabia Saudita, Iran, Iordania si Egipt au condamnat, de asemenea, atacul, Egiptul acuzand Israelul ca a incalcat legea internationala prin ceea ce a considerat ca este „inuman” vizarea unei zone rezidentiale. „Egiptul a considerat aceasta ca o noua incalcare flagranta de catre fortele israeliene impotriva prevederilor dreptului international si dreptului international umanitar”, a spus ministerul.

„Imi pare rau pentru acesti barbati, femei si copii nevinovati din tabara de refugiati Jabalia ca lumea nu v-a putut proteja”, a postat Humza Yousaf, seful guvernului scotian, pe platforma X.

„Aceasta desconsiderare flagranta pentru viata umana trebuie condamnata fara echivoc”, a adaugat Yousaf. „Nu lasati sa moara alti copii. Avem nevoie de o incetare imediata a focului, nimic mai putin.”

Cand a fost presat de mai multe ori pe parcursul unui briefing de la Casa Alba cu privire la lovitura din Jabalya si daca Israelul face suficient pentru a proteja civilii palestinieni, purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate, John Kirby, a spus ca SUA au „indicii ca incearca”.

Civili au fost ucisi in numar de multe mii… Recunoastem asta, observam asta si nu acceptam nicio moarte civila in Gaza.”

El a adaugat ca „nu este scopul fortelor israeliene sa iasa si sa ia in mod deliberat viata civila nevinovata”.

Riyad Mansour, seful Misiunii Permanente de Observare a Palestinei pe langa Natiunile Unite, a declarat marti pentru CNN ca lovitura israeliana asupra lagarului de refugiati Jabalya a fost o crima de razboi si ar trebui trimisa Curtii Penale Internationale (CPI).

„Cei care sunt responsabili de darea ordinelor pentru acea crima ar trebui sa auda ceva de la domnul (Karim AA) Khan de la ICC (Curtea Penala Internationala)”, a spus el, referindu-se la procurorul ICC. „Si daca are curaj, si sper sa aiba, apreciem faptul ca a venit la trecerea Rafah si a facut o declaratie acolo. Dar ar fi, de asemenea, frumos sa emitem un mandat de arestare pentru cei care sunt responsabili pentru astfel de infractiuni.”

Operarea la sol continua

IDF a anuntat miercuri moartea unui alt soldat, ridicand numarul total de soldati israelieni care au murit de la inceputul incursiunii la sol la 16. Din aceasta cifra, 15 au fost ucisi in Gaza.

Detaliile despre cum au fost ucisi soldatii nu au fost facute publice, dar sapte faceau parte din brigada Givati ​​si doi erau membri ai corpului blindat.

Armata israeliana a sustinut ca a ucis marti „aproximativ 50 de teroristi Hamas” in timpul operatiunilor terestre din nordul Fasiei Gaza. Aceasta vine dupa ce Israelul a declarat in weekend ca a intrat intr-o „a doua etapa” a razboiului sau impotriva Hamas, dupa saptamani de lovituri in Gaza.

Intr-o declaratie de marti seara, IDF a spus ca trupele Brigazii Givati ​​au operat si in vestul Jablaya si vizau un comandant Hamas in zona. Zona de operatiune a inclus „pozitii de tragere, tuneluri teroriste folosite de agentii teroristi ca o cale de trecere catre coasta si un stoc mare de arme”, se adauga declaratia.

IDF a spus ca „soldatii au ucis o serie de teroristi in cursul luptei”, pe langa atacurile tintite ale fortelor aeriene israeliene. Pe langa confiscarea armelor si a echipamentului militar, IDF a sustinut ca a gasit si documente de informatii.