Petre Mihai Băcanu – „Evenimentele”

Categories opinii, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Petre Mihai Băcanu – „Evenimentele”

Petre Mihai Băcanu

După ce uniformele au protestat pașnic (pentru drepturi elementare), iar reacțiile domnilor Băsescu și Boc au fost umorale, pripite, dezordonate și contradictorii, cazul a fost împins de președinte la ditamai CSAT, de parcă tărișoara noastră era în mare pericol din cauza „evenimentelor” din 24 septembrie.

Care „evenimente”, stimabililor? Ce tot îi trageți cu „gravitatea evenimentelor din 24 septembrie”, cu „subminarea”? Anarhia în România s-a instalat de mult și nu polițiștii sunt vinovați în primul rând.

La un miting pot scăpa de sub control și scandările. La marșul polițiștilor „textele” n-au fost cele mai elegante, ba am putea spune că unele au fost licențioase, așa că poți înțelege niște oameni cărora le-a ajuns cuțitul la os. Au devenit furioși pentru că nu i-a băgat nimeni în seamă, iar de  la polițiști nu ai pretenții la sloganuri elaborate.

Unele dintre scandările lor au fost apropiate de cele ale galeriilor de fotbal sau limbajului indecent pe care îl întâlnim și pe Internet. În schimb, am remarcat că președintele, ori de cate ori s-a referit la Educație, n-a pomenit nimic de limbaj, de buna creștere.

Nu toți polițiștii sunt „îmbuibați”, nu toți sunt „șpăgari”. Gardienii din penitenciare ce șpagă sa ia? Cei mai mulți dintre polițiști nu au o viață ușoară. Interiorul lor este răvășit, ca, de altfel, al multor români. Mulți polițiști și-au luat răngi în cap de la interlopii cununați de FAMILIE.

Ieșirea la rampă a președintelui, rățoindu-se la „organe”, este o gafă. Putea găsi o altă cale pentru dezaprobare. În stilul său, putea s-o dea pe „caterincă” (pentru că i-a plăcut termenul atunci când i-a capacitat  pe români): să zicem, să  le recomande polițiștilor, când or să reia protestul, să poarte toți cravată.

Dacă președintele vrea respect, la rândul său, trebuie să ofere respect. Să fi uitat românii de apelativele injurioase ale lui Băsescu? Cine a exaltat exprimarea de mahala? Limbajul său nu diferă cu nimic de cel din 24 septembrie. Pentru că este președinte de țară, la o mie de galoane peste rangul de polițist.

Când protestează  6.000 de polițiști trebuie să-ți pui întrebări. La miting au fost 8.000 de protestatari. Derapajul sloganurilor nu poate fi imputat doar polițiștilor. Acolo erau și gardieni din penitenciare, cu o educație minimă, polițiști comunitari, ba pe traseu s-au alăturat și vreo mie de civili.

Oamenii disperați, la o demonstrație, pot derapa, pot face uz de înjurături în plină stradă. Și polițiștii pot fi furioși din cauza lefurilor mici, au ajuns la proteste pentru că sunt sleiți de lipsuri. Dar lucrurile sunt departe de ceea ce unele voci au prognozat că „s-ar coace o lovitură de stat”.

Îl înțelegem pe dl președinte că este supărat pe polițiști, dar de ce și pe jandarmi? „Nu au aplicat legea, au negociat cu  sindicaliștii” – a zis. Jandarmii n-au făcut încă grevă, n-au mărșăluit spre Cotroceni.  Cum trebuia să intervină Jandarmeria? Să-i ia la bătaie pe polițiști?  La început dl Băsescu și-a aruncat mânia și pe ISU, mai apoi a renunțat.

Limbajul mitingului îl favorizează pentru moment pe Traian Băsescu, dar românii nu mai pot fi seduși nici măcar cu promisiunea că de la 1 ianuarie vom înregistra creșteri salariale. Atunci când și-a asumat rolul de paratrăsnet anunțând reducerile de salarii și pensii, președintele trebuia să se gândească la faptul că va avea parte și de înjurături.

Dacă n-ar fi existat acele lozinci care au cam sărit calul (preluate de prin ’90 și neadecvate anului 2010), mitingul polițiștilor ar fi avut darul de ridicare a protestului la rangul de trezire a societății. Pentru că doar suspinul nu ajută la nimic.

Regimul Băsescu este compromis. În primul rând, pentru faptul că nu vrea să recunoască nimic. Asta înfioară mai mult decât reducerea salariilor. Totul a eșuat în România – și modernizarea instituțiilor statului, și înlăturarea birocrației, și stoparea corupției.

Trăim vremuri urâte! Vă propun o manifestație pro-Băsescu.