Rasism la Paris: Români arestaţi pe nedrept, pentru că aveau iPhone

Categories La ziPosted on

Rasism la Paris: Români arestaţi pe nedrept, pentru că aveau iPhone

Doi români au fost judecaţi în Franţa, deşi le-au dovedit poliţiştilor că telefoanele iPhone pe care erau suspectaţi că le-au furat le aparţin de drept.

Doi români au fost arestaţi la Paris pentru că aveau iPhone. Cei doi s-au aflat unde nu trebuia, când nu trebuia, iar povestea lor infirmă statisticile ministrului de Interne Claude Gueant care a spus că unul din 10 infractori din Paris este român.

În statistică, ministrul francez a inclus şi cazurile celor aduşi în faţa justiţiei, dar au fost găsiţi nevinovaţi, precum Vasile şi Benjamin, al căror poveste este relatată de site-ul Rue89.com

Strigător la cer

Vasile, care se mai numeşte şi  Constantin, are 34 de ani şi a sosit în Franţa în 2007. Zidar de profesie, românul a reuşit să-şi facă o firmă în regiunea pariziană, iar în 2010 a obţinut un titlu de sejur pentru 10 ani.

Tot în 2010, prietena lui, Georgiana, absolventă a facultăţii de Geografie, a plecat în Franţa şi s-a înscris la un master în turism, la Sorbona.

Şi Benjamin, prietenul lui Constatin, este antreprenor şi a depus actele pentru a obţine un titlu de sejur.

La data de 3 iunie 2011, unui francez i s-a furat telefonul iPhone, de la o terasă din Paris. Victima a descris hoţii ca fiind doi români, unul îmbrăcat în cămaşă albastră, celălalt în cămaşă albă.

Nu departe de locul furtului se aflau  Constatin, Benjamin şi Georgiana, iar cei doi bărbaţi corespundeau semnalmentelor victimei.

Poliţia i-a reperat şi, după ce le-a controlat actele, le-a verificat şi telefoanele.

În ciuda faptului că și-au închis şi redeschis telefoanele şi le-au arătat poliţiştilor fotografii personale stocate, pentru a dovedi că aparatele le aparţin, cei doi, împreună cu Georgiana, au fost duşi la poliţie.

Replici rasiste de la polițiști

Eliberată după cinci ore, Georgiana a povestit cum a fost supusă tirurilor sarcastice ale poliţiştilor: “Studiezi la Sorbona? Nu se poate! E o altă Sorbona, pentru săraci, pentru români?

Un alt poliţist şi-a arătat şi mai clar antipatia faţă de români: “Tacă-ţi gura! Nu suport românii”, i-a spus acesta lui Constantin.

Constatin şi Bejamin rămân la comisariat în noaptea de vineri spre sâmbătă, unde descoperă “caracteristicile” detenţiei franţuzeşti, inclusiv fecalele de pe pereţi.

A doua zi, cei doi sunt transferaţi la Palatul de Justiţie şi rămân acolo până duminică dimineaţă, când vor compărea în faţa judecătorului.

Duminică cei doi sunt eliberaţi, dar sunt rechemaţi luni, când trebuie să aducă mai multe acte, prin care să justifice că prezenţa lor pe teritoriul francez este legală.

Audierea este amânată pentru 9 septembrie, iar avocata celor doi le spune că nu au de ce să se teamă, sunt nevinovaţi.

Judecătorul a respins propunerea procurorului, care cerea trei luni de închisoare cu suspendare şi 300 de euro amendă:

“Au fost reţinuţi doar pe baza declaraţiei victimei. Telefoanele le aparţin. Mai mult, aceşti domni nu corespund profilului: românii pe care îi vedem de obicei locuiesc în Montreuil, nu vorbesc franceza şi cerşesc. Din păcate alte persoane de aceeaşi naţionalitate cu dumneavostră fură telefoane, iar dumneavoastră aţi plătit consecinţele “.

Ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a estimat, luni, într-un interviu acordat Aujourd’hui en France/Le Parisien că delincvenţii români reprezintă “un inculpat din zece” la Paris.

“Aproximativ 1.200 de cetăţeni români au fost deferiţi justiţiei (…) în primele şapte luni ale anului la Paris. Delincvenţii români reprezintă un inculpat din zece în capitală”, a precizat el.

Potrivit ministrului de Interne, “în primele şapte luni ale lui 2011, au fost reţinuţi 4.800 de români de către poliţia din Paris, faţă de 2.500 în aceeaşi perioadă a lui 2010″.

“Aceasta înseamnă o creştere de peste 90%”, a adăugat el.

Nu este o noutate faptul că românii sunt consideraţi hoţi de către francezi, de aceea mulţi nevinovaţi cad victime ale prejudecăţilor, iar emisiunile umoristice din Franţa şi-au îndesit glumele proaste la adresa românilor.

Ministrul Teodor Baconschi a solicitat evitarea stigmatizării colective prin exacerbarea unor cazuri izolate, într-o întrevedere cu secretarul de stat al MAE de la Paris, David Douillet, după ce românii au fost ironizaţi recent în emisiuni de televiziune din Franţa.

Ministrul Teodor Baconschi a reamintit importanţa şi buna integrare socială a comunităţii române din Franţa, solicitând evitarea stigmatizării colective prin exacerbarea unor cazuri izolate, informează MAE.

La rândul său, David Douillet, secretar de stat însărcinat cu francezii din străinătate în Ministerul de Externe francez a arătat că autorităţile de la Paris împărtăşesc această poziţie şi a transmis un mesaj clar de desolidarizare faţă de recentele derapaje mediatice.

Emisiunea “Les Guignols de l’Info”, din 6 septembrie, în care românii au fos prezentanţi ca un popor de hoţi, iar Bucureştiul era sinonim cu o “pubelă” a provocat ample dezbateri în presa din România.

Ministrul Teodor Baconschi a declarat atunci că “Les Guignols” este o emisiune TV de satiră.

“A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol: e ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate”, a spus ministrul de Externe.