RECORD: Paştele 2014 aduce încasări de… 28 milioane de lei, pentru proprietarii structurilor de cazare din România!

Categories EconomicPosted on

Proprietarii de structuri de cazare se așteaptă la încasări de peste… 28 milioane de lei (!) în minivacanţa de Paște, din acest an.

În scurta vacanţă de Paşte 2014, zilele libere vor genera o creştere a încasarilor din turism, cu 14% mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Anul acesta, comparativ cu anul trecut, când Paștele și 1 Mai au fost sărbătorite în zile succesive, există o săptămână de muncă, între aceste minivacanțe.
Din cauza… veniturilor în scădere (!), românii sunt determinați să aleagă între aceste două minivacanțe!
Chiar dacă prognoza vremii este parţial nefavorabilă, iar resursele financiare alocate pentru petrecerea sărbătorilor de primăvară, din ultimii ani, s-au redus, Sărbătorile Pascale generează un flux sporit spre destinațiile turistice.

 

Paștele în turismul rural

 

În topul preferinţelor românilor se află, ca de obicei, pensiunile turistice, unde sunt așteptați peste 63.000 de turisti.
Din totalul de 100.000 de locuri, clasificate de către Autoritatea Națională pentru Turism (ANT), în pensiuni și vile sunt pregătite, pentru această sărbătoare, 75.000 de locuri, dintre care 85% sunt rezervate, până la această dată. Turiștii care vor sosi in pensiuni și vile vor cheltui aproximativ 18 milioane lei.

 

Paștele în stațiunile montane

 

Datorită capriciilor vremii, care mai permit, încă, practicarea sporturilor de iarnă, în această perioadă (!), staţiunile montane vor fi şi ele solicitate, de românii dornici să petreacă Paştele la înălţime și să schieze.
Chiar daca hotelierii au pus la dispoziție 25.000 de locuri, pentru această perioadă, numai 15.000 de turişti vor ajunge la munte de Paște.
Astfel, unităţile de cazare din statiunile montante vor fi ocupate în proporție de 60 % din locurile disponibile, iar turiștii vor cheltui, la munte, numai pentru cazare, aproximativ 3 milioane lei.

 

Paștele în stațiunile balneare

 

În staţiunile balneare sunt așteptați să petreacă Paştele 10.000 de turişti, număr similar cu cel din 2013. Aceștia vor cheltui pentru cazare, peste 2 milioane lei.

 

Paștele în stațiunile de pe Litoralul românesc

 

Hotelierii de pe litoral se pregătesc, în principal, pentru minivacanța de 1 Mai.
Cu toate acestea, au pregătit şi un număr de 2000 de locuri pentru petrecerea Paștelui, din care până la această dată, doar 10% sunt rezervate.

 

Paștele în Delta Dunării

 

Delta Dunării nu este o destinație tradiţional solicitată pentru petrecerea sărbătorilor pascale.
Doar cei pasionați de pescuit și inedit au ales această destinație.
Din cele 550 de locuri disponibile, aproximativ 50% sunt rezervate până la această dată.

 

Paştele rămâne, totuşi, o sărbătoare de familie!…

 

Potrivit unui studiu realizat de către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc – FPTR (preşedinte: Mohammad Murad),  în ultimii ani, cheltuielile au început să crească, cu bugetul alocat distracţiilor şi meselor festive, din această perioadă.
Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii, în afară de cazare și mic dejun, este de 100 de lei / zi, aşteptându-se încasări suplimentare, de peste 21 milioane lei, în perioada aceasta.

Paștele rămâne, totuși, o sărbătoare pe care românii o petrec în familie.
Deși agențiile de turism au pus la dispoziție aproximativ 8.000 de locuri, pentru destinații externe, vremea și numărul mic de zile libere au făcut ca numai 50% din locuri să fie vândute, până vineri – 18 aprilie!

Accesând “link” – ul: /media/6994/Situatie locurilor disponibile Paste 2014 cu locuri vandute.xlsx, se poate vizualiza situația orientativă a locurilor disponibile de Paște, în acest an.