Scandal în Parlament pe Legea educaţiei

Categories La ziPosted on

Scandal în Parlament pe Legea educaţiei

UPDATE
Legea educaţiei este considerată adoptată, după retragerea semnăturilor PNL de pe moţiunea de cenzură, a declarat Roberta Anatase, președintele Camerei Deputaților.

În urma retragerii semnăturilor a 22 parlamentari PNL de pe moțiunea de cenzură, preşedintele de şedinţă al Parlamentului a anunţat că, din cele 137 de semnături au rămas 116, cu două mai puţin decât numărul minim necesar de voturi.

De asemenea, Anastase a precizat că termenul constituţional pentru contestarea Legii educaţiei la Curtea Constituţională este de două zile, având în vedere procedura de urgenţă.

În replică, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat puterea că încalcă grav Constituţia prin continuarea asumării. “Noi nu vrem să fim părtaşi la aşa ceva”, a declarat Tăriceanu.

Reprezentanții puterii și opoziției se ceartă în Parlament pe tema Legii educației, informează Realitatea TV.

Şeful deputaţilor PDL, Mircea Toader, a cerut continuarea angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, lucru cu care opoziţia nu a fost de acord. Președintele Senatului, Mircea Geoană, a ameninţat cu o nouă contestare a legii la Curtea Constituțională a României.

PSD a respins solicitarea lui Mircea Toader pe motiv că nu are bază juridică.

“Mai există o decizie a CCR care vizează posibilitatea continuării asumării din moment ce a fost depusă o moţiune de cenzură. Conform cutumelor dintotdeauna atât la moţiunile simple, cât şi la cele de cenzură, retragerea semnăturilor deputaţilor şi senatorilor se face în plen, în momentul în care s-a pus pe ordinea de zi moţiunea de cenzură. Preşedintele întreabă cine îşi retrage semnăturile, nu un lider de grup anunţă că un grup şi-a retras semnăturile. Dacă se va constata că se retrag semnăturile şi nu există o moţiune de cenzură, atunci se va constata că legea este adoptată”, a declarat  Marton Arpad de la UDMR.

Premierul Emil Boc a declarat că nu poate fi oprită procedura asumării, după cum a anunțat și Curtea Constituțională.
„Nicio formă de comedie procedurală nu are niciun fel de valoare. Am ajuns să batjocorim reguli elementare de funcţionare a Parlamentului. O moţiune la care semnatarii şi-au retras semnătura nu mai are niciun fel de valoare. Eu pot să înţeleg disperarea premierului şi partenerilor din UDMR. Imediat după ce probabil prin acest vot veţi considera că Legea educaţiei a fost traversată prin forţă în Parlament, ca preşedinte al CCR voi contesta această decizie. Nu există altă variantă decât reconfirmarea a treia oară că angajarea pe Legea educaţiei este neconstiţională. A veni aici cu această invenţie procedurală nu pot să fiu de acord” , a declarat Mircea Geoană.