Serbia: A fost arestat Ratko Mladici

Categories La ziPosted on

Serbia: A fost arestat Ratko Mladici

Preşedintele sârb, Boris Tadici, a confirmat că cel mai căutat criminal de război, Ratko Mladici, a fost arestat. Tadici a precizat că s-a încheiat un capitol dureros din istoria Serbiei.

Poliţia sârbă a arestat joi un bărbat numit Milorad Komadici, suspectat că ar fi, de fapt, Ratko Mladici, care va fi supus unor teste ADN, relevă “Jutarnji List”, un cotidian de la Zagreb.

Acesta avea asupra lui și acte pe numele lui Mladici. Testele complete ADN pentru bărbatul arestat care ar putea fi Ratko Mladici vor dura trei zile.

Ratko Mladici se află în prezent în sediul forţelor speciale ale Ministerului sârb de Interne de la Banjiţa, o suburbie a Belgradului.

Operaţiunea secretă au avut loc după ce autorităţile au fost informate că Milorad Komadici “are unele semnalmente ale lui Ratko Mladici şi seamănă foarte mult fizic cu el”.

Inculpat de Tribunalul de la Haga de genocid şi crime împotriva umanităţii – pentru uciderea a 8.000 de musulmani la Srebreniţa în timpul războiului din Bosnia (1992-1995) – Mladici se ascunde de mai mult de 10 ani.

Fost ofiţer sârb,  Mladici este cel mai căutat inculpat pentru crime de război din fosta Iugoslavie, ]ncepând de la arestarea, la sfârşitul lunii iulie 2010, la Belgrad, a fostului lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici.

Una dintre condiţiile puse Serbiei pentru a putea adera la Uniunea Europeană era obligaţia de a-l aresta pe Mladic, căutat de tribunalul ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie – pentru genocidul comis în timpul războiului din Bosnia, între 1992-1995.