Timișoara: Un ginecolog, obligat la despăgubiri pentru naşterea unui copil cu Sindromul Down

Categories La ziPosted on

Timișoara: Un ginecolog, obligat la despăgubiri pentru naşterea unui copil cu Sindromul Down

Un medic primar ginecolog este obligat să plătească unei paciente despăgubiri civile în valoare de 10.000 de lei. Paradoxal, sentinţa a nemultumit ambele tabere, care au declarat apel. Sentinţa pronunţată, la sfârşitul anului 2010 de Judecătoria Timişoara ar putea intra în istoria justiţiei bănăţene, în cazul în care în viitorul apropiat nu va fi desfiinţată de instanţele de apel sau recurs.

Reclamanţii cer mai mulţi bani – mai exact 48.000 de lei, reprezentând daune materiale şi morale – iar pârâta solicită casarea sentinţei instanţei de fond, rejudecarea dosarului şi respingerea acţiunii ca nefondată.

Procesul se află pe rolul Tribunalului Timiş, iar dupa trei amânări consecutive ale dezbaterilor, următorul termen este fixat pentru data de 25 mai, potrivit opiniatimisoarei.ro.

În actele depuse la dosar, Mihaela-Ribana Rosculescu spune că, dacă ar fi fost avertizată că urmează să nasca un copil cu malformaţii, ar fi ales calea întreruperii de sarcină.

“Dacă dr. Maria-Olimpia Oprea mi-ar fi adus la cunoştinţă ca exista o probabilitate extrem de mare de a aduce pe lume un copil cu sindrom Down, nu mi-aş fi asumat riscul de a aduce pe lume un copil care sufera de o asemenea malformaţie congenitală. (…)Prejudiciul material este reprezentat de tratamentele costisitoare pe care trebuie să le suportam pentru ameliorarea stării de sănătate a fiicei noastre”, susţine reclamanta.

În apararea sa, dr. Maria-Olimpia Oprea susţine ca reclamanta a fost inştiinţată asupra rezultatelor analizelor medicale, a triplului test şi a riscurilor amiocentezei, dar ca nu s-au înregistrat aceste convorbiri pentru a putea fi aduse ca proba în instanţă.

“Chiar şi în condiţiile în care s-ar fi efectuat amniocenteza, care este o investigaţie invazivă şi presupune extragerea unui lichid amniotic prin puncţia peretelui abdominal, a uterului şi a pungii amniotice, iar rezultatul acesteia ar fi indicat existenta sindromului Down la fat, avortul nu era legal. Amniocenteza se efectuează la 16 săptămâni de sarcină, rezultatul durează două săptămâni, deci sarcina s-ar fi putut întrerupe la 18 săptămâni şi ar fi constituit infracţiune”, spune medicul ginecolog, evidenţiind faptul că în cazul în care ar fi efectuat avortul s-ar fi expus la o condamnare penală cuprinsa între 6 luni şi 3 ani de inchisoare.