Alternative ieftine la Valea Prahovei
Adorată de turistul bucureştean de week-end, Valea Prahovei este pe cale să devină o destinaţie prohibită pentru cei care vor să petreacă o vacanţă la munte iarna, la un preţ decent. Vă prezentăm în continuare câteva alternative la destinaţiile de pe Valea Prahovei.
Situate la o distanţă de aproximativ cinci ore de mers cu maşina de Bucureşti (adică nu cu mult mai mult decât durează o călătorie până la Predeal într-o zi de vineri sau de sâmbătă), staţiunile Straja şi Lupeni punctează decisiv la capitolul tarife şi ospitalitate.
Astfel, cabanierii din Straja şi Lupeni au anunţat că îi aşteaptă pe turişti cu tarife reduse, pentru ca iubitorii sporturilor de iarnă să nu resimtă şi mai mult diminuarea salariilor.
În staţiunea montană Straja turiştii vor fi întâmpinaţi de colindători. Craii au început să colinde încă de duminică şi se vor opri doar după sărbătorile de iarnă. În perioada Crăciunului, în Straja vor fi prezente chiar şi trei cete de crai, care vor vesti Naşterea lui Iisus Hristos.
Omul de afaceri Emil Părău, unul dintre cei mai puternici investitori în turism din judeţul Hunedoara şi, totodată, administratorul instalaţiilor de transport pe cablu, spune că anul acesta tarifele la cazare au scăzut faţă de cele de anul trecut. Motivul este acela ca oamenii să nu resimtă şi mai dureros perioada de criză şi să-şi poată permite o vacanţă decentă.
„Am făcut o reducere a tarifelor faţă de anul trecut de 20-25%, pentru că şi salariile au scăzut. Tarifele pornesc de la 35 lei de persoană pe noapte şi ajung până la maximum 55 lei de persoană la apartament”, a declarat Emil Părău.
Pentru sărbătorile de iarnă, turiştii sunt aşteptaţi cu bucate tradiţionale, unele dintre ele chiar omologate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci: sloiul de oaie Montana, care se pregăteşte chiar în Straja, brânza Burebista sau cârnaţii de casă.
„Mai venim şi cu reduceri de preţuri la instalaţiile de transport pe cablu, iar din acest an ne-am
propus să-i învăţăm pe copii să schieze în cadrul Clubului de Schi care este înregistrat la Federaţie, iar profesorii sunt acreditaţi de minister”, mai spune Părău.
Turiștii de la Straja vor fi întâmpinați de colindători
Oferta de cazare în Straja este deosebit de bogată. Capacitatea maximă de cazare este de 3.000 de locuri. În plus, iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziţie şase pârtii, toate cu instalaţii de transport şi nocturnă, cu diferite grade de dificultate. De asemenea, de anul acesta în Straja au fost puse în funcţiune şase tunuri de zăpadă.
Şi în Parâng, pentru a-i atrage pe turişti, cabanierii au ajustat puţin preţurile, chiar dacă acestea nu au mai fost majorate de aproape trei ani. Astfel, un loc de cazare în cabanele particulare din Masivul Parâng are un preţ cuprins între 30 şi 60 lei pe noapte, însă pentru grupuri de turişti sau pentru perioade mai mari de timp, cabanierii sunt dispuşi la reduceri considerabile negociate la faţa locului.
Aici sunt aproximativ 1.500 de locuri de cazare la cabane, vile sau la particulari. Cele zece pârtii sunt întreținute cu utilaje de bătut zăpada şi sunt deservite de şase teleschiuri şi un telescaun.
Cavnic, schi în Maramureş
Sute de oameni populează în fiecare week-end pârtiile din Parâng. Mai puţin accesibilă turiştilor din jumătatea de sud a ţării, zona Cavnicului impresionează prin pitoresc. Oraşul este situat între vârfurile Mogoşa, Rotunda şi Hika ale munţilor Gutin.
Localitatea este situată în centrul judeţului Maramureş, la 30 de kilometri de municipiul Baia Mare şi 40 de kilometri de Sighetu Marmaţiei, fiind înconjurată de cinci comune: Siseşti la sud-vest, Ocna Şugatag la nord, Budeşti şi Băiuţ la nord-est şi Cerneşti la sud.
Datorită amplasării într-o regiune muntoasă, verile la Cavnic nu sunt prea călduroase, temperaturile medii nedepăşind decât rareori 30 de grade. Iernile sunt, în general, blânde şi bogate în zăpadă, stratul de nea fiind în mod normal de aproximativ un metru, iar temperaturile sub -20 grade Celsius reprezentând excepţii de scurtă durată.
Preţul la cazare pleacă de la 45 lei pe zi şi persoană. La baza pârtiei din Cavnic sunt două cabane dotate cu living, bucătărie, două băi şi două dormitoare. Preţul pentru o cabană este de 450 lei pe noapte. Alte posibilităţi de cazare sunt în staţiunea Ocna Şugatag, la o distanţă de aproximativ 12 kilometri, sau în pensiunile din oraşul Cavnic.
Tarifele la teleschi în Cavnic variază între 15 lei (trei urcări), 30 lei pentru o oră, 130 lei pentru o zi şi 600 lei pentru o întreagă săptămână.
Durău, schi timp de patru luni pe an
Situată la o altitudine de 800 de metri, la poalele Masivului Ceahlău, staţiunea Durău reprezintă un loc ideal pentru săniuş şi schi, atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi. Sezonul de schi durează din decembrie până în martie. Teleschiul instalat la Durău are lungimea de 350 metri şi diferenţa de nivel de 35 metri.
Pârtia de schi Poiana Soarelui – Durău are următoarele date tehnice: lungime – 450 metri, altitudine la plecare – 835 metri, altitudine la sosire – 800 metri, dificultate – minimă, diferenţa de nivel – 35 metri. Pârtia se află la şase kilometri sud-vest de comuna Ceahlău, la nouă kilometri vest de lacul de acumulare Izvorul Muntelui de pe râul Bicaz şi la 60 kilometri nord-vest de municipiul Piatra Neamţ.
Nu există reţea feroviară în zonă. Turiştii au la dispoziţie patru-cinci hoteluri şi câteva duzini de pensiuni decente. Preţul pentru o cameră dublă la standard de trei stele pleacă de la 20 euro.
Arieşeni, o perlă a Apusenilor
Comuna Arieşeni se află la graniţa dintre judeţele Alba şi Bihor, la o altitudine de 950 metri, reprezentând un punct de plecare în traseele de escaladă şi drumeţie din Munţii Apuseni. Pe timp de iarnă, în această zonă funcţionează pârtia de schi Vârtop Arieşeni.
Sezonul de schi în această regiune începe din luna decembrie şi durează până în martie sau aprilie. Pârtia de schi Vârtop, foarte bine îngrijită şi dotată cu teleschi şi utilaje de întreţinere a zăpezii, are o lungime totală de 1.000 de metri, cu o diferenţă de altitudine de 200 metri, grad de dificultate mediu, beneficiind şi de instalaţie de nocturnă.
Echipamentul pentru schi sau alte sporturi de iarnă poate fi închiriat de la localnici sau de la comercianţi, la preţuri modice. Astfel, săniuţa se închiriază cu preţuri de la 10 lei pe zi, iar schiurile – de la 20 lei.
În zonă există aproape 100 de pensiuni cu condiţii şi tarife pentru toate gusturile. De exemplu, o cameră dublă la trei stele costă pentru o noapte în jur de 120-150 lei (cu mic-dejun inclus).
Noi pârtii
Pârtia Vârtop este în proprietatea Primăriei Arieşeni, iar autorităţile locale intenţionează ca în viitorul apropiat să mai amenajeze încă patru pârtii. Consiliul Local Arieşeni va concesiona 50 de hectare de teren investitorilor care intenţionează să construiască hoteluri şi vile în apropierea pârtiei de schi.
Carmen COSMAN
Daniel POPA