Misterul tobelor japoneze, dezvăluit la București

Categories Interviu, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Misterul tobelor japoneze, dezvăluit la București

Takumi Kato, cel mai la modă percuționist japonez, pentru prima oară în România

Takumi Kato

Unul dintre cei mai în vogă cântăreți de taiko (tobe tradiționale japoneze), Takumi Kato, va concerta astăzi, cu începere de la ora 20.00, în Aula Universității Româno-Americane. Cu acest prilej, a fost de acord să ne spună câteva cuvinte despre el.

Cum ați ales tobele?

Am fost atras de muzică încă din copilărie, am început să iau lecții de vioară de la vârsta de 3 ani. În 1993 am devenit cel mai tânăr component al orchestrei civice din orașul natal.

Prima întâlnire cu tobele japoneze a avut loc în liceu, la 16 ani, când am câștigat Concursul de Arte Tradiționale desfășurat la Nagoya Dome, secțiunea tobe japoneze, concurs la care au participat peste 1.000 de persoane.

Am câștigat acest concurs trei ani la rând, între 1997 și 1999, perioadă în care am susținut peste 120 de concerte publice în diverse regiuni ale Japoniei.

Takumi Kato

În perioada studenției am vizitat în repetate rânduri Statele Unite ale Americii. De fapt, acolo mă aflam în timpul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Am simțit îndeaproape suferințele victimelor și ororile atacului terorist.

Astfel, mi-am propus să mă dedic muzicii ca simbol al păcii. Din 2004 am devenit ucenic la celebra Fundație Culturală Kodo, care își propune atât să păstreze tradiția tobelor japoneze, cât și să exploreze posibilitatea producerii de sunete noi cu instrumentele tradiționale de percuție.

Câte concerte ați susținut până acum?

După perioada de ucenicie m-am reîntors în SUA, unde am ținut concerte în numeroase locuri. În august 2008 am câștigat cel de-al șaptelea Concurs Internațional de tobe japoneze din Tokyo, la secțiunea oodaiko (tobe japoneze de dimensiuni mari).

În 2009 am înființat chiar propriul studio intitulat „nukumori no mori” (n.r. – pădurea căldurii). Aș vrea să transmit și să promovez tradiția japoneză, pentru ca aceasta să nu fie uitată de viitoarele generații.

Planuri de viitor?

Multe, dar unul foarte important este de a susține un concert de taiko solo la Carnegie Hall, New York. Am început să văd cum țelul meu în viață pare din ce în ce mai realizabil, zidul pe care trebuie să-l depășesc se află în fața mea.

Pentru a-l putea depăși am nevoie de mai multă înțelegere și de mai mult ajutor din partea dumneavoastră. Vă rog ca și de acum încolo să mă sprijiniți. Am de gând să-mi trăiesc din plin viața, pentru a-mi putea vedea visul și dorințele împlinite.

De ce România?

Cum am spus, vreau să promovez muzica tradițională japoneză redată prin taiko. Concertul de astăzi se numește „Invocarea Zeilor: Misterul tobelor japoneze” și face parte din turneul din 2010 care cuprinde spectacole susținute în: Statele Unite (Chicago și Pittsburgh), România (București și Oradea) și Croația (Zagreb).

Înainte de concert o să susțin și un workshop în foaierul Universității Româno-Americane (corp C), între orele 17.00 și 19.00. Voi încerca să-i ajut pe membrii audienței să înțeleagă tainele tobelor japoneze, invitându-i la o reprezentație interactivă. Iar la concert o să vă arăt cum se cântă la taiko de diverse mărimi, inclusiv la oodaiko (cea mai mare tobă taiko., cu diametrul de 1,60 metri).

Valentina GRIGORE