A avea o raceala dupa alta, mereu obosit, suferind de infectii bruste … In spatele multora dintre aceste realitati se afla un sistem imunitar slabit din cauza unui declansator psihologic: anxietatea.
Anxietatea si sistemul imunitar sunt strans legate si deseori epuizante de sanatate. Atat starile de stres, cat si tulburarile de anxietate mentinute in timp produc modificari hormonale si modificari ale apararii si ale raspunsului imun.
In aceste situatii, este putin util sa apelam la suplimente de vitamine sau sucuri de portocale bogate in vitamina C. Nu daca continuam fara a oferi un raspuns adecvat la acea stare mentala care, indiferent daca o dorim sau nu, ajunge sa ne afecteze sanatatea. Tahicardie, dificultati de respiratie , ameteli, tulburari de somn … Uneori, neglijam impactul mare pe care aceste conditii psihologice il au asupra corpului.
Dupa cum a spus binecunoscutul psihoterapeut Albert Ellis , putine stari mentale sunt la fel de irationale si distructive ca anxietatea excesiva, furia ridicata sau frica pronuntata. Pana in prezent, putem adauga un alt calaret, cel al angoasei pe care o aduce incertitudinea. Stim ca situatia actuala nu este usoara si ca, asa cum subliniaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), problemele de sanatate mintala vor creste in urmatorii ani.
Este timpul sa devenim constienti. Este timpul sa intelegem mult mai mult cum ne schimba mecanismul anxietatii si ce putem face in legatura cu aceasta.
Anxietatea si sistemul imunitar: relatie, simptome, masuri terapeutice
Stiind ca, daca suferim anxietate, avem un risc mai mare de a cadea ingrijorari si chiar suparare. Cu toate acestea, trebuie sa ne oprim la o mica nuanta. Anxietatea, cum ar fi stresul in sine, nu este periculoasa si nu creste ca un tip de raspuns pe care ar trebui sa-l evitam cu orice pret. Ele sunt de fapt mecanisme de coping care ne permit sa ne adaptam mai bine si sa raspundem provocarilor cotidiene.
Problema vine atunci cand aceste stari si aceasta activare psihofiziologica sunt continue. In aceste cazuri, modificarile biochimice pe care le genereaza sunt intense si se evidentiaza prin boli comune ( raceli , febra, alergii …). In legatura cu acest subiect, merita subliniat, de exemplu, un studiu realizat la Scoala de Medicina Mount Sinai, New York, New York.
Desi este nevoie de mai multa munca pentru a intelege relatia dintre anxietate si sistemul imunitar, stim ca, traind evenimente stresante, suferind de depresie si suferind de anxietate sustinuta in timp, produc modificari neuroendocrine si neurotransmitatoare. Sa sapam putin mai adanc.
Anxietatea si sistemul imunitar care sunt simptomele?
Corpul este foarte predispus la slabire atunci cand trecem prin momente de ingrijorare mare, stres si anxietate. Ceva la care majoritatea dintre noi vom fi de acord este ca in aceste situatii este obisnuit sa suferiti mai multe dureri de cap, dureri musculare etc. Acum, de unde stii daca sistemul imunitar este slab din cauza acestor conditii psihologice?
De asemenea, este obisnuit sa suferiti probleme ale pielii, cum ar fi iritatii, eczeme etc. Toate acestea se datoreaza excesului de cortizol din organism, care stimuleaza eliberarea de histamina, care poate ajunge sa provoace acest tip de tulburari dermatologice.
La fel, este de asemenea frecvent sa existe un risc crescut de infectii.
Care este cauza?
Daca ne intrebam care este cauza acestei relatii intre anxietate si sistemul imunitar, cheia este in cortizol. Cand stresul sau anxietatea creste si o mentinem zile, luni (sau ani), acest hormon isi mareste nivelul in sange. Acelasi lucru este valabil si pentru adrenalina. Prezenta acestor neurochimice, care la randul lor actioneaza ca hormoni, afecteaza rezistenta si sanatatea sistemului imunitar.
La fel, exista si o productie in exces de glucoza. Acest lucru modifica, de asemenea, raspunsul defensiv al corpului in tratarea agentilor patogeni.