Botez pe șine: Regio și Interregio

Categories Explicit, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Botez pe șine: Regio și Interregio

Garniturile Intercity va trebui să circule cu minimum 60 km/oră, iar cele Interregio cu 45 km/oră

Tarife modificate și garantarea unei viteze minime. Asta intenționează Ministerul Transporturilor să impună în transportul feroviar o dată cu clasificarea trenurilor după modelul european, în Regio, Interregio și Intercity. Timpul va prezintă în premieră modificările care vor fi operate începând cu 11 decembrie.

Personal, accelerat și rapid sunt denumiri care vor deveni istorie începând cu data de 11 decembrie a acestui an, când va intra în vigoare noul Mers al Trenurilor. Trenurile personale vor fi botezate Regio, iar acceleratele se vor contopi cu rapidele, sub noua denumire de Interregio. Singura denumire actuală care va fi menținută este cea de Intercity.

Schimbările sunt însă mult mai profunde decât ar putea părea la prima vedere. Nu toate trenurile rapide se vor transforma în Interregio, deci cu tarif mai mic.

Unele dintre ele vor fi „urcate” la rangul de Intercity, după cum a declarat pentru Timpul directorul de exploatare al CFR Călători, Valentin Dorobanțu.

De asemenea, și unele trenuri personale, în special cele care circulă pe distanțe mai lungi (cum este trenul 2024, Timișoara-Târgu Jiu, cu un  parcurs de 345 km), vor fi redenumite Interregio, tariful crescând în consecință.

Pe unele rute avantajul va fi de partea călătorilor, care vor avea posibilitatea de a călători cu un tarif mai mic, cu Interregio în loc de rapid. Deocamdată, noile tarife nu au fost stabilite, însă se pare că prețul biletului la Interregio va fi o medie între cele actuale de la rapid și accelerat.

Nici încadrarea fiecărui tren în parte într-o categorie sau alta nu a fost bătută în cuie, ci încă se mai fac analize și calcule.

În primul rând, totul va depinde de viteza de circulație care va putea fi asigurată pe traseul pe care circulă fiecare garnitură.

Potrivit proiectului de anexă la ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii care va legifera reclasificarea trenurilor, un tren nu va putea fi clasificat ca Intercity decât dacă va circula cu o viteză medie comercială de minimum 60 km/oră.

Problemele infrastructurii

În acest sens, va fi nevoie de un efort bugetar susținut, astfel încât compania gestionară a infrastructurii CFR SA să poată reabilita calea de rulare, în așa fel încât viteza să crească.

De exemplu, în condițiile actuale, trenul 531 București Nord-Oradea nu ar mai putea să-și păstreze titulatura de Intercity, având în vedere că distanța de 649 km este străbătută (potrivit Mersului Trenurilor și neluând în calcul posibilele întârzieri) în 12 ore și 52 de minute. Rezultă deci o viteză medie de deplasare de 49 km/oră.

De asemenea, sunt impuse și anumite condiții referitoare la dotarea vagoanelor din compunerea trenurilor Intercity cu instalație de climatizare, prize de 230 V și toalete ecologice.

Din acest punct de vedere nu va fi o problemă, deoarece parcul de vagoane al CFR Călători a fost modernizat semnificativ în ultimii ani.

În cazul trenurilor Intercity Night, dotate și cu de dormit, viteza medie minimă este de numai 55 km/oră. Şi acestea vor avea obligatoriu climatizare și toalete ecologice.

Aer condiționat doar la clasa întâi

În ceea ce privește trenurile Interregio, viteza medie comercială va trebui să fie menținută peste palierul de 45 km/oră pentru cele cu parcurs de zi și de 40 km/oră pentru cele de noapte, denumite Interregio Night. Pentru ambele categorii, dotarea cu instalație de climatizare este obligatorie numai pentru vagoanele de clasa I.

În ceea ce privește trenurile Interregio Night, dotarea cu toalete ecologice este obligatorie numai pentru vagoanele cușetă, cu toate că la vagonul de dormit biletul este mai scump.

Explicația constă în faptul că majoritatea vagoanelor de dormit, chiar dacă sunt bine întreținute, au o vârstă respectabilă (unele peste 25 de ani), drept  care nu sunt dotate cu toalete ecologice.

În schimb, vagoanele cușetă au trecut printr-un amplu proces de înnoire, fiind instalate atât toalete ecologice, cât și instalații de aer condiționat.

Trei categorii de Regio

Ultima categorie de trenuri care vor circula începând cu 11 decembrie este reprezentată de garniturile Regio, actualele personale.

Ele vor fi clasificate în trei subcategorii, în funcție de numărul de opriri și de distanța pe care circulă: Regio Express, Regio R și Regio Urban/Regio Suburban.

Prima subcategorie este reprezentată de trenuri de zi, care circulă pe arii geografice restrânse, serviciile oferite vor fi minime, iar viteza medie comercială va fi de minimum 35 km/oră. Ele pot avea porțiuni din traseu unde nu este obligatoriu să oprească în fiecare haltă.

Obligativitate care va fi însă valabilă în cazul trenurilor Regio R. Acestea vor fi programate să plece din stațiile noduri de cale ferată la minimum 15 minute după sosirea trenurilor Interregio sau Intercity.

De asemenea, sosirea lor în aceste gări va fi pusă cu minimum 15 minute înaintea sosirii trenurilor de rang superior.

În fine, garniturile Regio Urban/Regio Suburban asigură transportul în jurul marilor orașe, pentru traficul de navetiști.

Un exemplu în acest sens este automotorul care face legătura între București Obor și București Nord, cunoscut sub numele de „Trenul de Dragon”, pentru că asigură transportul spre și dinspre complexul comercial Dragonul Roșu.

Situația actuală

Actualul Mers al Trenurilor a intrat în vigoare pe 12 decembrie 2010 și este valabil până la data de 10 decembrie 2011. Este prevăzut un număr zilnic de 1.478 de trenuri, dintre care 248 de rang superior (accelerate, rapide și Intercity), 66 internaționale, 1.134 de personale și 30 de trenuri sezoniere.

În trafic internațional, există legături directe spre Viena, Budapesta, Sofia, Belgrad, Chișinău, Kiev, Moscova și Istanbul.

Spre Ploiești, cu patru trenuri pe oră

O dată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor, din Gara de Nord București vor pleca patru garnituri pe oră, la interval de 15 minute.

Trenurile spre Ploiești Sud vor pleca la fix și la și jumătate, iar cele spre Ploiești Vest, la și un sfert și la și 45.

De asemenea, pe relația București-Brașov durata de parcurs va scădea cu minimum jumătate de oră, asigură Valentin Dorobanțu.

Şi spre litoral, de anul viitor se va circula cadențat, la interval de două ore în extrasezon și o oră vara.

Consecință, dispare suplimentul de tren

O altă modificare constă în apariția tarifelor independente pentru cele trei mari categorii de trenuri.

În prezent, prețul biletului pentru un tren accelerat, rapid sau Intercity este calculat în funcție de tariful de la personal, la care se adaugă un anumit supliment de tren.

Acestea vor dispărea, iar tarifele vor fi stabilite independent.

Adrian BĂRBULESCU