Fondurile pentru restaurarea Castelului Corvinilor au fost sistate

Categories Explicit, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Fondurile pentru restaurarea Castelului Corvinilor au fost sistate

Ministerul Culturii a stopat finanțarea pe motiv că restaurarea se face „după ureche”
Lucrările de reabilitare a Castelului Corvinilor din Hunedoara s-au blocat după ce Ministerul Culturii a decis întreruperea finanțării. Ministerul a constatat că restaurarea se face „după ureche”. Muncitorii și-au strâns sculele și au lăsat zidurile goale, în așteptarea unei decizii care să le permită să continue execuția.

Ridicat în secolul al XV-lea, Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai impunătoare din Europa, apreciat îndeosebi pentru combinația stilurilor arhitectonice. Zeci de mii de turiști vin anual să vadă reședința lui Iancu de Hunedoara, chiar dacă măreția construcției este acoperită de schelele firmelor ce se ocupă de restaurarea lui.

Un proces care durează de 14 ani și care s-a derulat în hopuri din cauză că niciodată nu s-au găsit suficiente fonduri. Ritmul lucrărilor s-a intensificat în ultimii doi ani, ceea ce le-a dat mari speranțe reprezentanților administrației Castelului.

Din 1997, prin planul național de restaurare, a început șantierul de refacere a Castelului Corvinilor. Până în anul 2008, finanțarea a fost destul de incoerentă și mai mult a contribuit Primăria Municipiului Hunedoara decât Ministerul Culturii.

În anul 2008, Castelul Corvinilor a fost considerat o prioritate națională și, într-adevăr, a beneficiat de finanțări substanțiale, adică circa un milion de euro, dar pentru scurt timp.  La ora actuală, iar s-au blocat transferurile bugetare, iar lucrările s-au oprit.

„Sistarea plăților este motivul pentru care nu se mai găsește nici un muncitor. Lucrarea de restaurare a componentelor artistice din piatră a fost finalizată în proporție de aproximativ 50%”, a declarat Ioan Bodochi, muzeograf la Castelul Corvinilor.

Sistarea finanțării nu a rămas fără urmări, iar un grup de tineri cărora le pasă de soarta importantului monument de artă medievală din Transilvania au decis să ia atitudine.

Aceștia au postat un banner imens dedicat ministrului Culturii, Kelemen Hunor, în care cer deblocarea fondurilor necesare lucrărilor de restaurare; hunedorenii au ales un loc numai bun, așa încât bannerul de 12 metri pătrați să poată fi văzut de turiștii care ies din castel.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a explicat la Deva că lucrările au fost oprite nu pentru că nu sunt bani, ci pentru că nu există un proiect de restaurare.

Hunor spune că recent a fost aprobată suma de 150.000 lei, pentru ca lucrările să continue, dar s-a constatat că sunt prost realizate.

În plus, a declarat ministrul, nu există un proiect pentru restaurare, iar până acum s-a lucrat „după ureche”.

Kelemen Hunor a precizat că trebuie realizat de urgență un proiect unitar, pentru ca restaurarea Castelului Corvinilor să poată fi reluată.

Recesiunea scade numărul vizitatorilor

Anul acesta, Castelul Corvinilor a fost „îngenuncheat” și de recesiunea economică. Ioan Bodochi spune că a scăzut foarte mult și numărul turiștilor.

„În primele trei luni ale anului am înregistrat o scădere de 40%. Anul trecut am avut aproximativ 120.000 de turiști plătitori de bilet și alți 15.000-20.000 care nu au plătit”, a precizat sursa citată.

Castelul nu a mai fost restaurant complet din anul 1870. În perioada anilor 1956-1968 a mai avut loc o lucrare de restaurare primară, în care s-a intervenit pentru consolidarea zidurilor și a bolților din piatră de la capela castelului și din Sala Dietei.

O istorie copleșitoare

Cunoscut și sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin construcția impunătoare, cu acoperișuri înalte, cu turnuri și turnulețe, ferestre înguste cioplite în piatră și balcoane împodobite cu dantelărie de piatră.

Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea de către Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. A fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara și din acest motiv castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări.

El devine astfel o somptuoasă locuință, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare.

După ce și-a pierdut utilitatea inițială, castelul a fost restaurat și transformat în muzeu, iar cei mai fideli vizitatori sunt turiști maghiari.

Este, de asemenea, și un loc preferat de regizorii europeni, dar și de cei americani, iar aici s-au turnat în ultimii ani mai multe filme artistice sau documentare.

„Sistarea plăților este motivul pentru care nu se mai găsește nici un muncitor. Lucrarea de restaurare a componentelor artistice din piatră a fost finalizată în proporție de aproximativ 50%.”                 Ioan Bodochi, muzeograf

Carmen COSMAN