Cand Marcelo a ajuns intr-o iarna la Madrid, cand avea doar 18 ani, era un proiect de fotbalist, cu multe lucruri de imbunatatit. „Eram inca tanar si nebun”, a recunoscut fotbalistul veteran. A aterizat intr-un vestiar plin de vedete si brazilieni: « Erau acolo Robinho, Cicinho, Baptista, Emerson, Ronaldo si Roberto Carlos. De asemenea, Casillas, Raul, Beckham, Cannavaro.’ ‘La naiba, pe acestia ii cunosc doar prin jocuri video!” Ar fi putut sa ma manance de viu”, a scris el in „The Players Tribune”. Totusi, a avut sprijinul sau: „Roberto Carlos s-a apropiat de mine si mi-a dat telefonul lui pentru tot ce aveam nevoie”.
Aceasta este ceea ce el si Casemiro fac acum cu brazilienii care au ajuns la Real Madrid pentru a trage o echipa aproape la fel de braziliana ca cea in care Capello a ajuns sa conduca. Italianul, odata cu venirea lui Marcelo, trebuie sa fi crezut ca sunt prea multi din acea tara si a cautat in graba iesirea lui Ronaldo. Dar acum sunt vremuri diferite si, de asemenea, fotbalisti diferiti.
Vinicius, Rodrygo, Militao, Casemiro si Marcelo se remarca inainte de toate prin profesionalismul lor. Ultimii doi i-au explicat perfect celor mai tineri ce inseamna sa fii la Real Madrid si cum trebuie sa se adapteze: „Ceea ce le spun mereu este ca vin din Brazilia, cu un alt tip de fotbal. Adaptarea este dificila pentru noi”, a explicat Casemiro saptamana aceasta despre ceea ce le explica tinerilor compatrioti.
Pentru ei, saltul din Brazilia in Europa este foarte mare in ceea ce priveste antrenamentele. Sunt doua moduri diferite de a intelege acelasi joc: „In Brazilia totul este organizat in jurul mingii si pentru structura si o idee tactica mai colectiva au mai multe dificultati”, spune Miguel Angel Ramirez Medina, antrenorul spaniol care urmeaza sa debuteze. MLS cu Charlotte FC si care a fost in Qatar, Ecuador si Brazilia. Tara fotbalului este o fabrica constanta de fotbalisti: sunt atat de multi incat pentru a iesi in evidenta ai nevoie de mult talent individual. „Pentru un jucator normal este dificil sa aiba o oportunitate in Brazilia. Cel care este bun, este chiar bun, pur si simplu prin selectie naturala». Problema este ca pentru a reusi in Europa numai cu asta nu este suficient: «Este o mare diferenta cu Europa, unde nivelul de pregatire este mai rigid, mai conceput pentru organizarea colectiva a jocului. In Brazilia, totul este mai pur din punct de vedere al talentului si mai departe de fotbalul actual al elitei, ceea ce presupune un fotbal mai colectiv. Nu a existat o crestere la nivel tactic si colectiv”, insista Ramirez.
Casemiro a ajuns la Castilla de foarte mic si inainte de a deveni incontestabil la Real Madrid a trecut prin Porto; Marcelo era pe cale sa fie transferat la scurt timp dupa sosire; Militao a mers la Porto si a trebuit sa aiba multa rabdare la Real Madrid; Rodrygo merge fara pauza, dar fara graba, iar Vinicius a suferit o perioada lunga de tensiune si critici. Acum mare parte din succesul lui Ancelotti Real Madrid, care maine vrea sa dea o lovitura LaLiga invingand Atletico, se bazeaza pe buna adaptare pe care au avut-o tinerii la echipa.
Si este esential sa fi avut rabdare cu ei, pentru ca nu este doar o schimbare a stilului fotbalistic, este ca le schimba radical viata cand sunt inca adolescenti: „Imaginati-va dificultatile: sunt factori culturali, mancare, comportament. sociale care nu au nimic de-a face cu Brazilia si mai mult decat unele zone de plaja. Europa este mai rece, mancarea este diferita, este un soc cultural major si greu de digerat”, explica antrenorul Ramirez Medina.
„Si daca ne concentram pe fotbal: vin cu talent si trebuie sa incepem sa dezvoltam comportamente in Europa, pozitional si de miscare. Este complicat si necesita timp.” Este o meserie pe care fotbalistul trebuie sa o rezolve cu succes, dar trebuie sa fie insotit de antrenorul sau. „Vinicius, de exemplu, si-a luat timp, dar si-a facut partea pentru a se adapta. Intrebarile pe care noi antrenorii trebuie sa ni le punem cu ei sunt cum ii ajutam si cat de mult; si nu presupuneti ca se pot adapta singuri. Trebuie sa fim alaturi de ei pentru ca procesul nu este usor. Sunt departe de familia lor, cu o alta limba si cu presiunea pe care o au.
Fotbalistii madrileni s-au predat la cata incredere li s-a acordat. Sunt brazilieni in stilul lor, dar cu o daruire si un spirit de sacrificiu care nu a fost intotdeauna prezent la jucatorii veniti din tara fotbalului: „Fotbalul brazilian este trait de jucatori ca distractiv si cu conotatii mai mult individuale decat colective. , desi deja evolueaza catre metode europene”, spune Miguel Angel Portugal, acum in Bolivia, si care a trecut si prin Brazilia. „Inainte era obisnuit sa vezi jucatori profesionisti mancand o prajitura sau ceva similar si cafea inainte de a merge la culcare. Acum au mai multa grija de ei insisi in ceea ce priveste nutritia si ceea ce inseamna sa ramana in parametrii lor ideali de greutate ”, spune el despre experientele sale. Acum Vinicius, ca si alti fotbalisti, are propriul bucatar. Brazilienii nu mai sunt ca pe vremuri pentru ca fotbalul de astazi nu mai este ceea ce a fost. „Ei stiu deja ce ii asteapta in Europa. Acum sunt mai multe cunostinte de catre antrenori, jocul colectiv este mai bun si tot ce se face este analizat, inregistrat si evaluat”, continua Miguel Angel Ramirez Medina. „Sunt mai multe resurse si mai multa pregatire , dar trebuie sa te adaptezi si la mediu. Daca un fotbalist vrea sa supravietuiasca, trebuie sa se adapteze jocului si modului de viata al locului in care merge. Daca sunt inteligenti, vor sti sa se adapteze.
Si daca o fac, atunci au totul pentru a reusi: «Daca sunt capabili sa se transforme fara sa-si piarda esenta, pot arata tot ce au mai bun intr-o organizatie mai organizata. Care poate fi pastrat in cadrul unei structuri. Si atunci, in cadrul acelei ordini poate exista o dezordine mai organizata”, spune Miguel Angel Ramirez.