Ce cred hispanicii despre Trump?

Categories La ziPosted on

Sunt venezueleni, refugiati cubanezi, americani cu parinti salvadoreni. Sunt texani si peruani. Ei isi impart viata intre Argentina si America de Nord. Sunt barbati si femei, alb si negru, religiosi si atei. Vorbesc engleza sau spaniola sau nici una sau ambele. Sunt cetateni americani sau fara acte. 

Sunt latini si hispanici care vor sa vorbeasca pentru ei insisi. Si desi nimeni nu le poate da voce celor 56,6 milioane care numara Statele Unite, ei fac o incercare in timp ce Donald Trump lanseaza un program care dezbina si infurie populatia hispanica. Francisco Navas i-a intervievat pe cativa dintre ei din toata tara.

„Trebuie sa accepti tara in care ajungi”

Ray Pascual are 52 de ani, s-a nascut in Cuba, dar acum locuieste in Miami. El a votat pentru Trump si lucreaza la tribunalul din Miami.

Despre imigratie: „Cand o tara este inundata de oameni din alte tari, daca nu se integreaza, ajung sa-si formeze propriile ghetouri. Se izoleaza, nu vor sa fie americani. Vine un moment cand trebuie sa opresti toate astea pentru ca cei care sunt deja aici sa devina americani.”

Despre Obamacare: „Ne-a afectat enorm. Inainte de Obamacare plateam 6.000 de dolari (circa 5.500 de euro) pentru asigurare, iar acum sunt 10.000 (circa 9.300 de euro)”. Cand esti din clasa de mijloc, simti asta.

„Am trait schimbarile sociale de la sfarsitul anilor 1960 si au fost bune pentru mine”

Maria DeGiovanni are 73 de ani, este din San Francisco (California) si Rosario (Argentina). Este o profesoara pensionara si nu va spune pentru cine a votat.

Despre misoginia lui Trump: „Stiu cum sunt barbatii. Am luat cina cu barbati argentinieni si de multe ori am auzit comentarii nu prea bune despre rolul femeilor in societate. Chiar si de catre barbati bine educati si respectabili.

Trump nu este antrenat sa fie politician, asa ca nu pot sa-l judec. Cred ca mass-media s-a folosit de comentariile lui pentru a-l denigra”.

Despre pensie si costurile cu sanatatea: „In ziua de azi, daca nu ai economii si esti pensionar, nu poti trai si nu conteaza ce partid este la putere. Nu poti cumpara nimic. In Chile, pensia si beneficiile sale sunt foarte mari. Aici, in San Francisco, cu 1.000 sau 2.000 de dolari pe luna (900 sau 1.800 de euro) nu poti trai. Asigurarea de sanatate este extrem de scumpa. Doctorul ma taxeaza pentru fiecare vizita 356 de dolari (330 de euro), pentru 15 minute! Si platesc asigurare buna. Imaginati-va pe cineva care merge cu aceeasi problema ca mine si nu are asigurare… ce zici de ei? Acest lucru nu poate fi”.

„Face sa para ca femeile conservatoare se urasc intre ele”

De ce ai votat pentru Trump?: „Aceste alegeri au fost foarte ciudate. Daca Hillary nu ar fi fost candidatul, probabil ca nu ar fi votat. Dar este o politica atat de corupta incat nu am putut sa o las. Trebuia sa votez.

Pentru ei ideea este ca Trump este un rasist si un sexist. Puteti juca aceasta carte si este chiar acolo unde vizeaza mijlocii. Dar chestia cu rasismul nu are sens. Nu dupa ce Hillary s-a referit la tinerii de culoare drept „super pradatori”. Este putin intoleranta si mass-media o ascunde”.

Despre daca este feminista: „Ma enerveaza aceasta intrebare. Pentru ca sunt femeie, crezi ca nu vreau sa progresam? Ei fac sa para ca femeile conservatoare se urasc intre ele. Si apoi ei spun: „Multumesc lui Dumnezeu, esti frumoasa”. Acesta este singurul meu har mantuitor?

„Lupta impotriva imigratiei este temelia acestei tari. Este ceea ce face America mare.”

Juan Guerrero are 22 de ani si locuieste in Queens, New York. Cu ascendenta columbiana, el nu a vrut sa voteze. Acum lucreaza in dezvoltarea afacerilor.

Efectul Trump in SUA: „Trump il idolatrizeaza pe Putin si nu mi se pare corect. Tipul este un bigot. Ca Trump este presedinte ne pateaza reputatia si dezvaluie Statele Unite. Cand sustii pe cineva, ii sustii si toate convingerile.

De frica: „Urmatorii patru ani din viata mea vor fi tensionati. Voi fi mai ingrijorat, pentru ca nu stii niciodata ce se poate intampla. Oamenilor le este frica. Iar situatia nu a fost niciodata atat de impartita. Daca Hillary Clinton ar fi castigat, nu ar fi trebuit sa ne facem griji pentru toate acestea. Nu ne-ar face griji daca ar exista grupuri marginale”.

„Oamenii vin aici pentru a realiza vise, pentru a scapa dintr-o fundatura. Si exista un tip ca Trump care ii denunta. Bunica mea a venit aici ilegal din Columbia prin Rio Grande. Sa vad ce a realizat ea, sa vad ce este posibil in viata mea pentru ea… te face sa apreciezi acea calatorie.”

„Mama a spus-o deja: Spune-mi cu cine iesi si iti voi spune cine esti.”

Lourdes Montiel are 52 de ani, s-a nascut in Cuba lui Fidel Castro si este fiica unui revolutionar. Acum este profesoara de liceu.

Despre temerile lui: „Cand il alegi pe Steve Bannon ca strateg-sef, deja incep sa vad cine esti… Ma sperie cum ameninta presa pentru ca una dintre functiile jurnalismului este sa raporteze ce se intampla in Guvern. . Daca nu avem acces la asta, este o problema. Ma tem pentru libertatile civile. Suntem foarte ingrijorati de teroristi, ne vom sfarsi prin a ne distruge unul pe altul in acest ritm.”

Despre identitatea americana: „Am fost refugiati. In acest moment, ma consider american – cubano-american – dar Statele Unite sunt tara careia ii datorez loialitatea. Fiecare american are o poveste si nu este nimic rau in asta. De fapt, este ceea ce face tara noastra atat de unica.”