Ce sa faci cu bulbii dupa ce si-au pierdut florile? Toti pasii de urmat pentru sezonul urmator

Categories Timpul LiberPosted on

Florile mari ale crinului sunt trasatura sa cea mai distinctiva si, datorita culorii sale albe perfecte, simbolizeaza puritatea. Aceasta planta splendida este favorita printre gradinari si era deja apreciata pe vremea vechilor romani.

Crinului ii place umiditatea, dar nu  tolereaza acumularea de apa . In perioada de plantare, este necesar sa se efectueze un regim strict de irigare. Cand rasadurile vor incolti, va trebui sa le udati mai rar, cu exceptia cazului de seceta. Uda plantele dupa modificarea solului si faciliteaza drenajul in sistemele ploioase. Descopera pe  faude cand se planteaza narcisele sau bulbii de narcise.

Desi este o sarcina pentru care mai este timp, nu strica sa fim informati despre ce optiuni avem cu bulbii plantelor odata ce isi pierd florile. Ei bine, exista doua alternative. Pe de o parte, asa-numitii bulbi pereni (adica cei mai rezistenti la intemperii, precum muscaris sau narcise), pot fi lasati in pamant si vor continua sa produca flori pentru cateva sezoane.

Cu toate acestea, majoritatea nu permit sa ramana in subteran mai mult de un sezon, deoarece vor suferi (si foarte mult) consecintele frigului si a inclementelor iernii. In acest caz, sunt trei pasi de urmat: extrageti-le, curatati-le si depozitati-le pana la urmatorul sezon de plantare. Cele inflorite de primavara ar trebui sa fie plantate toamna, in timp ce cele inflorite de vara ar trebui sa fie plantate iarna.

In ambele cazuri, inceputul procesului este intotdeauna identic. Trebuie sa lasi planta sa se ofileasca singura. Ceva cu adevarat vital pentru ca, in timp ce se intampla acest lucru, bulbul continua sa creasca si este incarcat cu energie.Din acest motiv, va fi intotdeauna o gafa sa taiati planta inainte sa se usuce complet . Ce ar trebui sa facem odata ce planta si-a pierdut florile si s-a uscat complet?

Daca sunt bulbi rezistenti ii putem lasa in pamant pana in sezonul urmator. Aceasta optiune are un nume specific si se numeste „naturalizati” bulbii . Odata ce florile sunt uscate, acestea sunt taiate; iar odata ce planta este uscata, exact acelasi lucru se face la nivelul solului.

Asa cum am mentionat deja, in climatele reci si/sau cu ingheturi puternice pe timpul iernii, idealul este extragerea bulbilor si depozitarea acestora, dar daca locuim intr-un loc cu climat cald sau temperat, putem urma acest proces. Unii dintre cei mai rezistenti la frig sunt Anemona, Crocus, Zambila, Lalea, Muscari, Scilla, Iris, Galantus si Fritilaria. Oricum ar fi, idealul este ca odata trecuti doi-trei ani sa reinnoim bulbii care nu au fost extrasi din pamant pentru ca isi pierd puterea in timp.

Cand va sosi sezonul urmator, planta va incolti din nou si aproape sigur vor aparea noi plante mici ca urmare a inmultirii bulbului in subteran.

In cazul bulbilor care sunt mai putin rezistenti la intemperii in timpul iernii – cum ar fi Hemerocallis, Amaryllis, Nardo, Gladiolus, Canna indica, Cala sau Ranunculus – cel mai bun lucru de facut este sa indepartati bulbii de pe pamant . Insistand, din nou, ca pentru a incepe acest proces planta trebuie sa se fi uscat in prealabil complet. Este obisnuit ca atunci cand scoateti bulbii din pamant, multi dintre ei sa aiba un bec mai mic lipit de ei. In acest caz poate fi separat de original si va produce, la randul sau, o noua planta.

Si cum se desfasoara procesul de extragere si depozitare a bulbilor?

Acestia sunt pasii recomandati:

1. Dezgropati bulbul

Foarte delicat vom sapa in jurul plantei lasand o distanta de cativa centimetri de tulpina pentru a nu deteriora bulbul sau radacinile. Ne putem ajuta cu o lopata sau cu furca.

2. Procesul de uscare

Odata dezgropati toti bulbii, trebuie sa trecem la uscare inainte de a le depozita, astfel incat sa elimine excesul de umiditate acumulat in interiorul pamantului. Daca avem norocul sa avem vreme buna la noi, le putem lasa pe ziar la soare sau in casa pentru una sau doua zile. Este foarte important sa verificati daca atat solul din jurul lui, cat si bulbul s-au uscat complet inainte de a trece la pasul urmator.

3. Curatenie

Odata uscati, putem continua curatarea bulbilor de orice pamant ramas folosind o periuta de dinti veche sau o periuta de vopsea. In acest moment este, de asemenea, necesar sa se efectueze o preselectie si o revizuire a bulbilor, indepartand toate cele pe care le vedem putrezite, goale, foarte moi sau deteriorate. Aceasta va deveni cea mai eficienta modalitate de a preveni dauna altor „parteneri”. De asemenea, daca vreunul dintre ei s-a reprodus si are copii, trebuie sa ii separam si astfel vom obtine plante noi anul viitor.

4. Conservare

Dupa ce au fost selectati toti bulbii in stare buna, acestea trebuie pastrate individual, impachetandu-le pe fiecare in ziar. Hartia indeplineste o tripla misiune: absoarbe orice posibila umiditate ramasa, permite aerisirea bulbilor si, de asemenea, ii protejeaza de ceilalti daca unul putrezeste sau este deteriorat odata depozitati.

5. Identificare

Cand toate sunt ambalate individual, vom proceda la depozitarea bulbilor aceleiasi plante intr-o cutie de carton sau de lemn. Putem adauga bile de ziar pentru a le separa pe straturi. Desi in momentul depozitarii avem foarte clar ce plante avem, trebuie sa ne gandim ca vor dura luni de zile pana le vom planta din nou, asa ca este recomandat sa le identificam intr-un fel: o eticheta sau autocolant cu numele si culoarea lor, o fotografie a plantei cu flori…

6. Depozitare

Daca nu exista alt remediu, in interiorul casei, dar nici acesta nu este cel mai recomandat loc. Deoarece? Pentru ca odata cu caldura incalzirii bulbii ar putea germina. Ideal ar fi o zona uscata si racoroasa unde temperatura sa nu depaseasca 10 grade si sa nu coboare sub 0 grade: un garaj, o pivnita sau o camera de depozitare fara incalzire, o portiune acoperita a unei terase adapostita in interiorul unui dulap…

7. Ramai in asteptare

Nu este vorba despre depozitarea bulbilor si desconsiderarea lor pe tot parcursul iernii. In mod regulat, este convenabil sa deschideti cutiile, sa verificati ca nu exista niciun punct de umezeala pe el sau pe ambalaj si aruncati acele becuri care s-ar putea strica de cand au fost depozitate.