Cel mai mare scandal imobilar din Constanța

Categories Dosarele TimpulPosted on

Sute de persoane au visat că se vor muta la casă nouă. Au strâns bani, au făcut credite la bănci, s-au împrumutat și și-au cumpărat apartamente. De fapt, au cumpărat promisiuni că se vor muta în apartamente. Promisiuni făcute de către firmele Vectra, care construiau, în anii 2007 – 2009, fără oprire. Acum, 189 dintre ei își caută dreptate în tribunale. Vinovații sunt cercetați, dar sunt liberi. Roșu Adrian, Moise Gabrier și Moldoveanu Cosmin au numai interdicția de a părăsi țara, magistrații Tribunalului Constanța luând decizia că nu se impune arestarea lor, în speța care a produs un prejudiciu de aproape șase milioane de euro. Mai exact: 5.586.828 euro şi 282.500 lei. Ei sunt judecați acum în continuare de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Totul a început în plin boom imobiliar
Povestea Vectra începe în anii de boom imobiliar. Își amenajaseră un biroul chiar în buricul târgului, pe bulevardul Tomis, vizavi de primărie. Afișe mari și colorate promiteau trecătorului casa din vis, la prețuri mai mici decât ale pieței. Am trecut atunci personal pragul agenției. Am constatat că ce spuneau reprezentanții firmei acolo nu era același lucru cu ce scria pe afișe. De exemplu, reclama susținea că nu voi plăti apartamentul în totalitate decât după ce mi se va fi predat. În contract însă scria altceva: îl achit întâi în întregime și abia apoi, la câteva luni, aș fi putut intra în el. Am cerut și un contract, pentru a-l studia pe îndelete, dar am fost refuzat. ”Nu se poate, nu dăm contracte acasă, dar puteți să-l citiți aici”, a fost răspunsul. Mulți au crezut însă în promisiunile agenților imobiliari. Au semnat contractele, au plătit avansul și au așteptat răbdători să se mute în casă nouă. Pentru mulțu nu a fost nicio problemă: Vectra a reușit să ridice câteva imobile, fapt care a dat încredere și celor sceptici. Cu cât plăteai mai repede toți banii, cu atât mai ieftin era apartamentul.

Criza își arată colții
Lucrurile nu au mers însă. Investitorii s-au întins mai multe decât le era plapuma. A venit criza și au început să dea din colț în colț. Lumea nu mai cumpăra, nu mai erau bani pentru continuarea construcțiilor. Așa s-a ajuns la stoparea lor cu totul. Cumpărătorii s-au trezit și fără case, și cu banii luați. Și era vorba despre bani frumoși, între circa 20.000 și 46.000 de euro, după cum spun procurorii DNA. Păgubiții și-au spus povestea pe o pagină de internet special creată. ”Așteptările oamenilor s-au transformat în dezamăgire și apoi în disperare, începând cu primăvara anului 2008, când executanții, ajungând la termenele de predare ale imobilelor, nu le-au predat beneficiarilor, întrucât acestea nu erau finalizate. Cum este și firesc, fiecare dintre viitorii beneficiari a contactat, în primul rând, persoanele cu care au semnat contractul, însă acestea au afișat o atitudine detașată, arogantă, chiar persiflantă, evitând întâlnirile pe care chiar dânșii le programau. Rareori, cand erau găsiți la sediul firmelor, motivau că nu pot sta de vorbă cu beneficiarii, deoarece nu s-a înaintat o cerere de audiență în acest sens. Fiind întrebați direct de ce nu se predau locuințele la termenele stabilite, în continuare motivau că trebuie să avem răbdare. În momentul in care reprezentanților firmelor li se aducea la cunoștință faptul că nerespectarea contractului nu este numai ilegală ci și imorală, pe motivul că fiecare și-a programat un buget și neintrând în posesia locuinței nu mai are de unde plăti chiriile sau creditele bancare, aceștia răspundeau pe un ton jignitor, prin expresii de genul „Ce ne interesează pe noi că nu mai aveți bani pentru chirie„ sau „Ce ne interesează de unde ați avut bani să achitati contractele”. Aceasta era urmată de închiderea ușilor în față și viitorii beneficiari erau „invitați” să părăsească sediul firmei”, spun membrii Asociației Păgubiților Vectra.

Insolvența, o șmecherie?
Problemele au continuat pentru societățile din grupul Vectra. De fapt, de-abia au început cu adevărat. Astfel, în martie 2009, grupul Vectra cere insolvența pentru încă două companii pe care le deține, și anume Vectra Imobiliare și Vectra Agregate și Betoane. ”Situația de pe piață imobiliară este foarte dificil. Până în vara lui 2008, vindeam 30 de apartamente pe lună, din toamnă nu am mai vândut nimic, așa că încasările vin doar din partea de producție la Vectra Betoane și Agregate”, declara atunci Marius Cătuneanu, project manager și coordonator juridicar companiei. 350 de persoane își pierdeau locurile de muncă, iar cele 26 de proiecte rezidențiale, aflate în diferite stadii, erau practic abandonate, deși actualilor păgubiți li se spunea că lucrările vor continua, dar într-un ritm mai lent. Intrarea în isolvență a fost de fapt o șmecherie. La masa credală s-au înscris celelalte firme din grup. Principiul este simplu: acestea ar fi trebuie să ”stoarcă” ce se mai putea de la societatea care a intrat în insolvență, fără ca la cumpărătorii fără case să mai ajungă ceva. De fapt, membrii asociației acuză faptul că administratorii au deschis zeci de firme cu care au derulat diverse afaceri, pentru a-și mai acoperi din pagube și a mai ”stoarce” ceva bani din grup. Autoritățile statului au reacționat la aceste manevre ca un obez în cursa de 100 de metri garduri. După mult timp, au reușit să pună sechestru pe un singur imobil.

Praful de pe tobă
De atunci a început calvarul constănțenilor care au plătit pentru locuințe, dar care nu au mai primit nimic în schimb. Aceștia nu au mai avut contact direct cu patronii, singura lor legătură fiind administratorii judiciari. „Asta e, nu mai sunt bani” și „Om vedea ce vom face, nu vă putem da un răspuns clar” – acestea sunt răspunsurile primite. Lovitura de teatru a venit în acea perioadă: păgubiții au descoperit că terenurile de sub viitoarele construcții erau ipotecate în favoarea băncilor. Asta însemna că oamenii s-au ales cu praful de pe tobă. Nu aveau nici măcar posibilitatea de a vinde terenurile pentru a mai recupera ceva din pagubă.

”Unde-s doi puterea crește”
Pe principiul ”unde-s doi puterea crește”, toți țepuiții și-au înființat o asociație a păgubiților, în speranța că demersurile lor în justiție vor avea astfel mai mult succes. Au urmat o serie de acțiuni de sensibilizare atât a acționarilor, cât și a opiniei publice. Pa caniculă sau în plină iarnă, aceștia au organizat mai multe mitinguri de protest.

Procesul continuă
Cazul a intrat în atenția justiției. Împotriva lui Roșu Adrian, Moise Gabriel și Moldoveanu Cosmin, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanți ai S.C. Vectra Imobiliare S.R.L., S.C. Vectra Construct S.R.L. și S.C. City Invest S.R.L., s-a început cercetarea penală. Procurorii spun în rechizitoriu că banii încasați de inculpaţi ca urmare a încheierii contractelor de vânzare-cumpărare nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți la alte proiecte imobiliare. În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din grupul Vectra și au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create.
Procesul se judecă de mai bine de patru ani. După cum spunea, inculpații nu sunt după gratii. Magistrații au decis însă că nu au voie să părăsească România.

 

Detalii firme:
1.VECTRA CONSTRUCT SRL
Domeniu de activitate: Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale
Sediu social: Municipiul Constanta, Str.Despot Voda nr.2, camera 4, cod postal 8700,
tel.0241/673340, judetul Constanta.
Sediu secundar: Municipiul Constanta, B-dul 1 Mai, nr.62, bloc UM4, sc.A, ap.3, jud.
Constanta.
Punct de lucru: Bucuresti, sectorul 3, b-dul Unirii nr.69, parter si subsol
Act de infiintare: Incheiere judecatoreasca nr.45/18.01.2002
Stare firma: sub incidenta Legii nr.85/2006 (Legea insolventei)
Data ultimei inregistrari in registrul comertului: 12.03.2009
Capital social subscris: 500.00 RON
Asociati persoane fizice: MOISE CRISTINA
Cota de participare la beneficii si pierderi: 100%
Persoane imputernicite: Mares Ion (administrator)
Deschidere procedurala prevazuta de Legea 85/2006 (Legea insolventei si a falimentului):
– Procedura generala de insolventa: 09.03.2009
Administrator judiciar: Glogal Insolvency sprl, Str. George Enescu nr.20, tel.
– Predescu Sorin
2. VECTRA IMOBILIARE SRL
Domeniu de activitate: Agentii imobiliare
Sediu social: Municipiul Constanta, Str.Despot Voda nr.2BIS, camera 2, tel.0241/673350,
0241/673340, 0766/361435, judetul Constanta.
Sedii secundare/Puncte de lucru: –
Act de infiintare: Incheiere judecatoreasca nr.189/30.01.2006
Stare firma: sub incidenta Legii nr.85/2006 (Legea insolventei)
Data ultimei inregistrari in registrul comertului: 07.07.2009
Capital social subscris: 1000.00 RON
Asociati persoane fizice: 1. MOISE GABRIEL
Cota de participare la beneficii si pierderi: 50%
Asociati persoane fizice: 2. ROSU ADRIAN
Cota de participare la beneficii si pierderi: 50%
Persoane imputernicite: Rosu Adrian (administrator)
Deschidere procedurala prevazuta de Legea 85/2006 (Legea insolventei si a falimentului):
– Procedura generala de insolventa: 05.06.2009
Administrator judiciar: Cantor sprl, Sos. Mangaliei nr.61.
– Chitu Rodica
Sursa: Asociația Păgubiților Vectra