Cum vrea Ministerul Transporturilor să îngroape turismul de pe litoral. Răzbunarea lui Fenechiu

Categories Dosarele TimpulPosted on

Cu numai două săptămâni înainte de începerea sezonului estival, Ministerul Transporturilor s-a gândit să mai facă o surpriză neplăcută constănțenilor. Astfel, potrivit unei informări publicată pe pagina de internet a companiei, începând de astăzi a fost anulată o garnitură care făcea legătura între capitală și Constanța, după ce în februarile au fost anulate toate trenurile intercity pe această rută. Din păcate, de suferit nu vor avea numai constănțenii, ci mulți dintre cei care doresc să își petreacă pe litoral minivacanța de 1 mai.

Comunicarea din partea CFR pe această temă este defectuoasă. De pe pagina de internet aflăm că ”pentru adaptarea circulaţiei trenurilor la nivelul traficului de pasageri”, trenul IR (interregional) 1822 pe direcția Arad – Constanța va circula, în perioada 14/15 aprilie – 14/15 iunie numai pe distanța Arad – București Nord. În perioada 15/16 iunie – 27/28 octombrie a.c., va circula pe întreaga rută Arad– Mangalia, iar începând cu data de 28/29 octombrie a.c., va circula numai pe distanţa Arad – Constanţa. Modificări similare au loc și pe ruta Constanța – București Nord”.

Ce spun reprezentanții Asociației Litoral Delta Dunării

Trenul anulat era important în contextul pe care îl aminteam, și anume minivacanța de 1 mai, pe care hotelierii o așteaptă ca pe pâinea caldă. ”De 1 mai, turiștii vin, în mod tradițional, cu trenul la mare”, spune Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării, care s-a arătat surprinsă de decizia Ministerului Transporturilor. ”Pe noi nu ne-a consultat nimeni în legătură cu această măsură”, a mai completat ea. Poate că dacă s-ar fi interesat cineva din Ministerul Transporturilor ar fi aflat că în această minivacanță sunt așteptate pe litoral circa 40.000 de persoane. Sunt în majoritate tineri și nu toți au mașini. Anii trecuți, CFR chiar suplimenta trenurile și numărul de vagoane pentru a face față numărului mare de călători. Piedica pusă de CFR pare cu atât mai importantă cu cât trenul anulat pleca din București la 6.15 și ar fi ajuns, teoretic, pe malul mării în mai puțin de trei ore, deci la timp pentru ca turiștii să prindă o zi întreagă de vacanță.

Se răzbună Fenechiu pe Mazăre?

Ministrul Fenechiu nu este la prima măsură controversată în ceea ce privește litoralul. Reamintim că în februarie a decis să elimine trenurile intercity de pe ruta Constanța – București. Deși a spus că în martie acestea ar putea reintra pe traseu, acest lucru nu s-a întâmplat.

Fenechiu și-a justificat decizia pe faptul că se fură mult din infrastructură și că trenurile fac drumul în 4 ore și jumătate.

Există însă ipoteza, neconfirmată oficial, că ministrul Transporturilor ar încerca să se răzbune pe organizația PSD Constanța, care are ca principal obiectiv în acest mandat aducerea pachetului majoritat de acțiuni de la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime de la Ministerul Transporturilor la primăriile locale și la Consiliul Județean Constanța.

Mazăre, care a promis acest lucru în campania electorală, a discutat preluarea acțiunilor direct cu premierul Victor Ponta, sărind astfel peste capul liberalului Fenechiu. ”Nu, n-am vorbit cu nici un Fenechiu, nu mă intereseaza Fenechiu. Eu am discutat cu Ponta despre port. Fenechiu, Menechiu, ce zice el… oricum, nu știe despre port, că e moldovean și la Moldova nu sunt porturi”, a declarat public Mazăre.

Fenechiu a cerut scuze, dar nu le-a primit

Lezat în onoarea sa, Fenechiu a cerut scuze. ”Sincer, mă uit în ochii lui Radu Mazăre şi aş aştepta să îşi ceară scuze, dacă el mă respectă aşa cum îl respect şi eu, ca un om politic. Pentru că da, Radu Mazăre a venit să avem o discuţie bărbătească şi oficială despre Portul Constanţa. I-am spus că părerea mea este că Portul Constanţa, fiind de importanţă strategică, trebuie să rămână în coordonarea Ministerului Transporturilor, şi asta este părerea mea. Este o părere, nu pot avea decizie. Decizia este importantă, după părerea mea poate să fie doar la Parlamentul României, printr-o lege”, a spus Fenechiu. A cerut, dar nu a primit. Mazăre a replicat că moldovenii sunt oameni simpatici, a avut o prietenă din Moldova, dar că nu are de ce să își ceară scuze.

Portul, cireașa de pe tortul Transporturilor

Surse politice susțin că Relu Fenechiu ține cu dinții de acțiunile CNAPMC pentru că acestea îi aduc controlul asupra portului, unul dintre cele mai importante obiective din portofoliul ministerului, după ce a fost deposedat de autostrăzi, care au trecut tot în curtea PSD. Relu Fenechiiu nu a explicat de ce trebuie să rămână portul la minister și nici nu a comentat situațiile întâlnite la unele dintre cele mai mari porturi ale Europei și ale lumii, cum ar fi Rotterdam, care sunt deține de municipalitate și care sunt, fără îndoială, de o importanță strategică pentru țările lor.

Ce vă așteaptă pe litoral de 1 mai

Autorităţile locale, hotelierii şi proprietarii de cluburi s-au pregătit intens pentru această minivacanță, în ciuda acestei piedici neașteptate. Bugetarii vor avea parte de zile libere în zilele de 2 și 3 mai, după ce Asociația Litoral Delta Dunării a propus acest lucru primului ministru și primarul Radu Mazăre a făcut lobby în acest sens, tocmai pentru ca la mare să vină cât mai multă lume. În Mamaia și celelalte stațiuni se vor organiza concerte, festivaluri de muzică şi modă, dar şi expoziţii şi parade de maşini moderne şi de epocă pentru cei 40.000 de turişti aşteptaţi pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, punctul culminant fiind Slujba de Înviere de pe plajă.

„Vom avea evenimente şi concerte în majoritatea staţiunilor şi în fiecare club din Mamaia, iar de 1 Mai intrăm împreună în tradiţionala paradă a asociaţiei noastre, cu 50 de maşini off-road, 30 de maşini de epocă şi motociclete, dar şi cu maşini de raliu, care vor promova Raliul Deltei – evenimentul anului în Delta Dunării, anunţat pentru perioada 31 mai – 01 iunie, la Tulcea. Vom încheia şirul evenimentelor organizate pentru minivacanţa de 1 Mai cu sărbătorile pascale, unde aducem Lumina de la malul mării”, a informat preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, într-un comunicat de presă.

Astfel, potrivit documentului citat, în staţiunea Mamaia, petrecerile vor fi deschise în ziua de 1 mai de parada cu maşini de epocă, motociclete, maşini off-road şi de raliu, plus autobuzele etajate, care se vor deplasa pe traseul Mangalia – staţiunile din sudul litoralului – Eforie Sud – Eforie Nord – Constanţa – Mamaia – Năvodari. La această paradă auto se va adăuga o expoziţie în aer liber – Expo Car Show „Conduceţi prudent”, ce va fi organizată în faţa clubului Ego şi în parcarea aferentă, până pe 5 mai, la care vor participa 15 branduri auto de top din România. Tot în staţiunea Mamaia vor fi organizate zeci de concerte, printre artiştii ce vor evolua în cluburi fiind Pepe, DJ M.O.S., Cabron, Alex Velea, Corina, Amerie, Ruby, DJ Simon&Pascal, DJ Willy Monfret, iar între 3 şi 5 mai va fi organizat festivalul de muzică electronică The Mission 1st of May. De asemenea, Mamaia va găzdui în perioada 1 – 5 mai şi FashionTV Summer Festival – eveniment de lansare a sezonului estival, la care se adaugă petreceri FashionTV în cluburile de pe litoral deschise special pentru 1 Mai.

Şi în celelalte staţiuni de pe litoral vor avea loc diferite manifestări şi petreceri pentru turiştii ce vor veni la mare în minivacanţa de 1 Mai. Astfel, la Eforie vor fi organizate petreceri câmpeneşti, concerte de muzică pop, rock şi folclor, „Crosul litoralului” dar şi un concurs de ciclism, în timp ce în Mangalia va fi organizat un Festivalul Florilor, iar plaja dintre staţiunile Venus şi Saturn va găzdui concerte de muzică electronică. Atât la Mangalia, cât şi în Mamaia şi Constanţa va fi organizată Slujba de Înviere pe plajă.

Cât costă cazarea

Corina Martin precizează că hotelierii şi agenţiile de turism au lansat oferte la nivelul tarifelor de anul trecut şi se înregistrează deja o creştere a cererii de cumpărare a pachetelor turistice cu peste 20 la sută faţă de 2012. „Litoralul Românesc este destinaţia vedetă pentru petrecerea minivacanţei de 1 Mai, destinaţia preferată în primul rând de tinerii amatori de distracţii şi cluburi, dar şi de celelate categorii de turişti, având în vedere că vom deschide sezonul într-o maxi mini-vacanţă în acest an. Am apreciat înţelegerea primului ministru faţă de problemele turismului românesc şi, ca urmare a deciziei sale de acceptare a solicitării noastre de a aproba zilele de 2 şi 3 mai ca zile libere, avem o excelentă ocazie de a organiza evenimente incendiare pentru a deschide în forţă sezonul estival 2013. Ne aşteptăm la un număr record de peste 40.000 de turişti pe litoral”, a mai spus Corina Martin.
Și reprezentanții Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) spun că tarifele din sudul litoralului pentru minivacanţa de 1 mai sunt similare cu cele de anul trecut, potrivit. Acestea pornesc de la 7 euro pe noapte la un hotel de două stele şi ajung la 15-20 euro pe noapte pentru hotelurile de trei sau patru stele, preţuri similare cu cele de anul trecut. Federaţia arată, într-un comunicat, că hotelierii oferă, cu ocazia minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pachete de servicii care includ spectacole, divertisment şi activităţi tradiţionale. Pe de altă parte, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) a anunţat preţurile pentru programul „Vacanţe la ţară”, derulat în perioada 14 aprilie – 15 iunie: 150 de lei pe persoană pentru pensiuni de două margarete, respectiv 195 lei pe persoană pentru pensiuni de trei şi patru margarete. Pachetele cuprind sejururi de şase zile (duminică-vineri), cu mic dejun inclus. Preţurile nu sunt însă valabile în intervalul 29 aprilie – 7 mai.