Constanța, 2013: de ce se joacă în benzinării copiii?

Categories EditorialPosted on

Constanța, 2013. Anul cu cele mai multe carnavaluri din Mamaia. Anul postelectoral, cu USL care taie și spânzură.

Bulevardul Tomis, benzinăria OMV, patroni austrieci. Ciudat: bunicii și părinții și-au adus copii să se joace în micul spațiu amenajat aici, chiar lângă pompe. În jungla de beton din Tomis Nord e aproape singurul loc de joacă pentru copii.

Dialog cu un bunic: ”De ce nu mergeți în Țara Piticilor?”. ”E prea departe și e aglomerat. Avem aici leagăne, tobogane, tot ce ne trebuie. Nu prea e umbră, dar ne descurcăm”.

Angajații benzinăriei îi mai gonesc din când în când, mai ales pe cei care nu consumă nimic. E șase lei cafeaua, mulți nu au banii ăștia. În fiecare zi se întorc însă. Ar vrea și ei un loc de joacă mai aproape, un parc în cartier, nu bălăriile pe care le mai curăță, în silă, politicienii odată la patru ani. Au văzut la televizor că Mazăre a inaugurat câteva parcuri pentru copii, în campanie. Sunt prea departe de ei. Li s-a promis și lor, dar nu s-a întâmplat nimic.

Copaci? O glumă. ”Ne cam bate soarele aici”. Unde să se ducă? Primăria nu are bani de parcuri. E criză. ”Praf a făcut Boc din țara asta”. Mazăre dă patru milioane de euro pe an pentru ca bătrânii să se poată plimba gratuit cu RATC-ul. ”Bine face”, spun bătrânii. ”Câte parcuri s-ar putea face din acești bani?”, întreabă un tânăr.

Nicio șansă pentru următorii trei ani, până la următoarea campanie. Manuela Mitrea a amenajat un parc în Inel II, în campanie. S-a ales repede praful de el. A făcut și Petrom unul. Parcul viitorului. Poate în viitor va arăta bine, că acum…. jale.

Spații verzi? O altă glumă. Mai ales în Tomis Nord. Căutăm date pe internet. ”Normele europene care au fost transpuse în legislaţia internă vorbesc de un minim de 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor”, spunea fostul șef al Agenției de Mediu. Cât are Constanța: 1,97 metri pătraţi. Îi pasă cuiva? Nu. Oriunde se găsește un petic de iarbă se construiește. Nu una, ci două biserici în parcul de la Casa de Cultură. ”Nu era parc în acte”, se apără autoritățile. Turnuri în Tăbăcărie. ”Era un jeg acolo înainte”, spun apărătorii celor care au dat autorizația de construcție pentru City Park Mall, mall care ar fi trebuit să aibă mult mai mult decât magazine. Peste hotare, acolo unde se află acum Elan Schwartzenberg, care construit și vândut clădirea, sunt spații verzi. Dar cine mai are mall în centrul orașului?

Cine nu vrea spații verzi și copaci? Au o ură viscerală împotriva lor? Îi plac așa de mult cuiva betoanele? ”În spatele acestei acţiuni sistematice de distrugere nu stă o fobie bolnăvicioasă, o aversiune faţă de spaţiile verzi, ci interese foarte concrete, foarte materiale, ale unui grup mic de oameni”, spunea tot fostul șef de la Mediu. Era membru PDL. Știți la cine se referea.

Cum e la alții? Orașul Hamburg din Germania se laudă, pe net, că aproape o jumătate din suprafaţa oraşului este constituită din zone de relaxare şi din spaţii verzi, din rezervaţii naturale şi păduri. Hamburg are, împreună cu zona metropolitană, o suprafață de șapte ori mai mare decât a Parisului și găzuduiește cel de-al doilea mare port al Europei. O căutare pe Google a primarului din Hamburg găsește puține știri. Aflăm că fostul edil a donat sânge pentru tratarea bolnavilor atinși de E.Coli. Primarul actual, Olaf Scholz, nu a participat niciodată la niciun carnaval alegoric, nu s-a costumat în rege sau sultan.