In noaptea alegerilor europene din mai 2014, un caz deosebit a surprins opinia publica germana. Intr-o dezbatere de analiza televizata, redactorul-sef al prestigiosului saptamanal Die Zeit, Giovanni de Lorenzo, a sustinut ca a votat de doua ori: ca italian in consulatul sau si ca german in urne.
Asta a schimbat pentru totdeauna abordarea autoritatilor germane pentru viitoarele evenimente europene. Votul dublu este un tip de frauda electorala, cu amenzi si pedepse cu inchisoarea in majoritatea tarilor, pana la trei ani in Spania. Un cetatean european nu trebuie sa poata vota de doua ori, in ciuda faptului ca are doua pasapoarte, deoarece vocea lui ar conta de doua ori mai mult decat cea a oricarui concetatean. Dar se poate intampla si astazi.
Obiectiv: detectarea fraudelor electorale
In urma raportului Hubner si Leinen al Parlamentului European, anul trecut Consiliul a aprobat mai multe masuri pentru a preveni votul dublu. Dintre cele 512 milioane de europeni, aproximativ 17 milioane provin dintr-unul dintre cele 28 de state membre si locuiesc sau lucreaza in altul, echivalent cu populatia Olandei. Acestia continua sa voteze in tara lor de origine, dar, exprimandu-si vointa expresa, pot continua sa voteze in tara lor de resedinta pentru alegerile europene si municipale.
Schimbul de date intre INE si autoritatile echivalente din alte tari UE a fost consolidat de cateva luni cu un instrument criptografic. „Fiecare tara este informata despre rezidentii straini care au ales sa voteze in Spania si revine tarii de primire sa stabileasca un mecanism pentru ca acestia sa nu voteze acolo. O facem cu spaniolii inscrisi in CERA care si-au exprimat intentia de vot. O trimitem la Colegiile Electorale Provinciale, care sunt cele care fac controlul pentru ca daca cineva ar fi votat acolo, votul sa fie si anulat”, relateaza ei de la INE. Instructiunile votului solicitat spaniol includ o referinta initiala, pentru cei care le citesc inainte de a vota, dar din anumite motive nu se face pedagogie de la consulate. „Ei nu participa la el”
Votul dublu al rezidentilor din strainatate pare controlat. Dar in cazul celor care au dubla cetatenie, exista totusi un anumit punct mort. Din Germania, unde lucreaza ca traducatoare, MR a primit cele doua fise de recensamant.
„Intr-adevar, daca nu te informezi singur, s-ar putea sa faci o frauda din pura ignoranta. Am doua pasapoarte si primesc doua carti de recensamant pentru a vota. De ce nu ma pun sa aleg sau ma informeaza ca este ilegal in cazul spaniola asa cum se face in Germania?Nu sunt sigur nici ca toata lumea este controlata.In marea majoritate a tarilor europene poti dobandi numele de familie al cuplului cand te casatoresti, deci datele oficiale se schimba de la unul tara la alta”. Un singur recensamant european ar ajunge sa o rezolve, dar statelor le va fi greu sa cedeze suveranitatea asupra datelor lor.
Capetenie consulara?
„M-am dus la vot si la consulat au vrut sa deschid plicul de vot adresat consiliului provincial si sa-mi adaug numele ca expeditor. A trebuit sa ma cert, pentru ca nu l-am pus nicaieri. Unde este anonimatul votului meu. atunci? „Am intrebat. A fost absurd. Si bineinteles, nu am putut sa ma duc la altcineva, aproape niciodata nu exista avocati in fapt sau interventori. Suntem la cheremul deciziilor consulilor si functionarilor. Si daca se enerveaza pe tine, cine stie unde ajungi in unele dintre noptile urmatoare.
„M-am dus la vot si la consulatul meu au vrut sa deschid plicul de vot adresat consiliului provincial si sa-mi adaug numele ca expeditor”, explica Maria F.
Este povestea Mariei F., o locuitoare a Madridului care traieste in Miami revoltata de experienta din 26 mai. Si este ca inregistrarea in registru si gestionarea votului extern emis depinde exclusiv de reteaua consulara a Ministerului Afacerilor Externe si Cooperarii (MAEC). Voturile sosite prin posta sau in urne se acumuleaza zile intregi fara niciun control extern pana cand sunt trimise prin valiza diplomatica.
De la Marea Granate, Berta Bruguete denunta lipsa de transparenta si informare in majoritatea consulatelor si ambasadelor. „Au toate datele noastre, e-mailurile si numerele de telefon. Dar nu le folosesc in mod proactiv pentru a raporta stiri cruciale precum prelungirea perioadei de vot. Unele consulate sunt eficiente, dar in altele se intampla lucruri incredibile, cum ar fi legea electorala. reinterpretate dupa un functionar sau un consul si nu mai este la cine sa apeleze, ei decid cine se inregistreaza si cine nu, cine voteaza si cine nu.Se incalca drepturile, iar aceasta lipsa de aparare a cetatenilor inseamna ca ei ajung sa renunte. de la vot”.
Recensamantul spaniolilor cu drept de vot care locuiesc in strainatate depaseste acum 2,1 milioane de cetateni. Cifra nu inceteaza sa creasca in timp ce votul strain continua sa scada. Doar 5,74% (120.786) au cerut votul pentru 26 mai, comparativ cu 8,7% pe 28 aprilie. Votul strain din 26 mai a fost controlat in fiecare provincie pe 29 mai, dar marja pentru a-l face public este de 40 de zile. Rezultatul va depinde de cate voturi au fost exprimate in final, cate au ajuns la timp la consulat si cate sunt numarate, nu toate datele sunt publice. Cu aceasta ocazie au coincis doua numiri electorale consecutive, termene suprapuse intre cele doua, obstacole acumulate care continua sa descurajeze votul strain.
Opacitate maxima la consulatul din Zurich
Dupa Germania (cu 19.077), Franta si Regatul Unit, Elvetia este a patra tara in care mai multi spanioli implorasera sa voteze pentru aceste alegeri, peste 9.000 de persoane care implorasera din nou sa voteze pentru 26 mai. „Tocmai am avut un fiu, dar am putut veni la vot personal de data aceasta. Desi trebuie spus ca sistemul este arhaic. Va trebui sa se schimbe ceva in secolul XXI”, spune Adelaida in timp ce paraseste consulatul din Zurich. „Vin, imi las votul, dar apoi nimeni nu confirma ca se va renumara. Trebuie sa ai credinta sa insisti in continuare, voteaza doar militantii”, spune David, un cercetator universitar care refuza sa renunte.
„Vin, imi las votul, dar apoi nimeni nu confirma ca se va renumara. Trebuie sa ai credinta sa insisti in continuare, voteaza doar militantii”, spune David.
Acest jurnalist a incercat sa urmareasca ziua alegerilor in cursul diminetii la consulatul din Zurich. Dar, in ciuda consimtamantului serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Cooperarii, consulul Juan Carlos Gafo a negat in aceeasi zi, dupa ce a decis sa astepte trei ore in afara consulatului. La sosirea la ora 14.00, ora inchiderii, a trimis un oficial sa raporteze ca nu a aparut pe nicio lista si nici nu i se va oferi nicio informatie despre tipurile de incidenta sau de participare. Nu s-a putut vorbi cu presa pentru ca consulul a decis asa, „desi exista autorizatie de la ministerul insusi in scris”, a subliniat ministrul de externe.
De fapt, aceasta nu este prima controversa in jurul lui Juan Carlos Gafo. Ofiter militar si diplomat cu licenta in drept, a devenit faimos in iulie 2013 cu tweet-ul „Catalanii de rahat. Nu merita nimic”, cand era asociat al Marca Espana dedicat promovarii straine. Ministrul de atunci, Jose Manuel Garcia-Margallo, l-a demis cateva ore mai tarziu. El avea sa petreaca un an in lumina reflectoarelor publice sub umbrela MAEC inainte de a reveni in prima linie. El a fost premiat cu Consulatul General Spaniol la Melbourne inainte de a ateriza la Zurich in urma cu cateva luni. Astfel, pe langa curriculumul sau controversat, exista incalcarea dreptului la informare si la luare a deciziilor deasupra ariei de comunicare a Ministerului de care depinde.
Barcelona, exceptia europenilor care voteaza in Spania
Pentru 26 mai, Barcelona a lansat inca din toamna trecuta o campanie ambitioasa pentru a incuraja participarea la alegerile europene si municipale. Au reusit sa creasca pentru acei straini care pot vota la aceste alegeri, nu fara dificultati si reclamatii.
„Parea mai degraba propaganda electorala decat o reclama pentru a participa la 26 mai”, declara Hans G.
Hans G. locuieste si lucreaza la o companie de tehnologie din oras. „Am primit o scrisoare in decembrie anul trecut. A fost semnata de primar. Mi s-a parut mai mult propaganda electorala decat un anunt de a participa in 26 mai votand pentru oras si pentru europeni, adevar. A venit chiar si cu o brosura in limba germana. Dar a fost imposibil sa ma inregistrez online, si ca ma dedic acestui sector. M-am inscris pe hartie ca pe vremuri si m-am inscris pe datele de Craciun, dar am putut vota”.
In alte orase, plangerea generala a fost lipsa de informatii. „Mi-au spus ca trebuia sa ma fi inscris de Craciun sa votez acum, in mai. Aceste termene sunt absurde. Sa platesc amenzi ma gaseste consiliul, dar cand vine vorba de vot se vede ca nu, si pe deasupra trebuia facut 6 luni”, se plange indignat Leo, un italian care locuieste in Alicante.
„INE este cel care gestioneaza recensamantul electoral, stabileste regulile, cum se inregistreaza, ce campanii, stabileste termenele. Cu aceasta ocazie, de la Barcelona, am dorit sa crestem participarea prin organizarea unei campanii extraordinare, profitand de faptul ca guvernele municipale si europene au coincis si avem fonduri pentru a-l implementa”, spune Ramon Sanahuja, directorul serviciilor de ingrijire si primire a imigrantilor la Consiliul municipal din Barcelona.
32.350 de italieni, 14.158 de francezi, 7.552 de britanici si 6.971 de germani sunt inregistrati in oras, potrivit datelor de la consiliul local. INE prevedea ca inregistrarea in Recensamantul Electoral pentru Cetatenii Straini va fi in perioada 30 noiembrie – 30 ianuarie. Si in ciuda multiplelor reclamatii legate de sistemul de inregistrare si datele alese, in cazul Barcelonei rezultatele au fost spectaculoase: „Am crescut inregistrarea la recensamant cu 50%, in timp ce in toata Spania variatia de 0,5%. inca sunt multe de facut”, spune un Sanahuja multumit.