EDITORIAL, de Eliade Bălan: Voința poporului? Mai vedem!
Este sau nu poporul suveran? Trebuie respectată sau nu voința electoratului cu privire la problemele de interes național? DA. Păi, dacă așa scrie în Constituție, înseamnă că rezultatul referendumului referitor la modificarea Legii fundamentale, pentru care poporul s-a pronunțat în 2009, este musai să fie respectat de toată lumea, inclusiv de liderii celor două partide – PSD și PNL. Cu alte cuvinte, Opoziția, reunită în alianța dalmațiană USL, nu ar mai trebui să meargă în „zigzag” când discută despre propunerea făcută de președintele Traian Băsescu privind modificarea Constituției, respectiv reducerea numărului de parlamentari la 300 și adoptarea unui legislativ unicameral.
Orice lider politic matur nu are cum să gândească și să acționeze contra votului popular. Se putea opune direct, dar democratic, în momentul în care Parlamentul a fost chemat să se pronunțe faţă de propunerea venită de la Cotroceni pentru organizarea referendumului. Unii au și făcut-o.
Nimeni nu i-a criticat însă atunci. Era opțiunea lor față de un demers, foarte bine ales, pornit de la un președinte cu o altă viziune în materie de strategii electorale. Despre soarta acestui referendum nu s-a mai discutat de atunci. Mulți au crezut că șeful statului a jucat o carte politică doar pentru a recâștiga funcția supremă în stat.
Pesediștii și liberalii au mizat pe faptul că criza a schimbat agenda lui Băsescu și că de voința poporului s-a uitat complet chiar și la Palatul Cotroceni. Dovada cea mai clară o constituie ezitarea lui Victor Ponta și a lui Crin Antonescu de a răspunde constructiv la propunerea privind revizuirea Constituției.
Nu este vorba în acest caz de a-i da satisfacție președintelui. Sau doar de a participa la modificarea unei legi capitale, cu efecte multiple și benefice în timp și spațiu, misiune ce ar trebui să-i mobilizeze pe toți cei 470 de parlamentari cu ideologii de dreapta sau de stânga.
De altceva mult mai important este vorba: de respectarea unui vot dat de popor, a cărui voință coincide cu dorința celui care a propus referendumul votat cu doi ani în urmă. Prin urmare, nici un politician al Opoziției nu avea dreptul să spună că nu este de acord cu reducerea numărului de parlamentari, pentru că ar fi în dezacord cu milioanele de români.
Electoratul i-a ales pe ei să fie reprezentanții lor în Parlament, nimeni altcineva. Vin alegerile și din nou se va apela la votul poporului. Se pare însă că liderii celor două partide, unii dintre ei cu aspirații mari de a deveni conducători de stat și de guvern, nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă ce înseamnă ca poporul să fie suveran.
Au impresia, deplasată și de data asta, că beneficiarul acestui demers politic este Băsescu, în condițiile în care mandatul lui de președinte, ultimul după lege, se va încheia în 2013. Sigur, mutarea îi aparține adversarului, care și acum a știut să facă primul mișcarea politică, reușind să-i ia prin surprindere pe Ponta și pe Antonescu.
Cu alte cuvinte, modificarea Constituției cu tot ce cuprinde îi oferă lui pe Traian Băsescu, chiar dacă nu mai candidează, posibilitatea de a conduce jocul electoral în anul următor, când au loc alegerile locale și legislative. Singura soluție pentru Opoziție de contracarare a propunerii făcute de președinte era ca liderii celor două partide să fi fost mai flexibili cu revizuirea Constituției, în semn de respect față de voința poporului suveran.
Acum USL încearcă o evadare din zona reavoinței printr-o inițiativă legislativă, care să reducă numărului de parlamentari la maxim 300 dar să se mențină Senatul și Camera. Să vedem cine votează.
Eliade BĂLAN