Egiptul: Mii de demonstranţi cer demisia preşedintelului Hosni Mubarak

Categories La ziPosted on

Egiptul: Mii de demonstranţi cer demisia preşedintelului Hosni Mubarak

Câteva mii de protestatari din Egipt au cerut plecarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, care a îndemnat populaţia la calm şi a promis reforme în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează Realitatea TV.

Revolta izbucnită în urmă cu câteva zile în Egipt s-ar putea transforma într-o revoluţie care ar înlătura regimul aflat la putere, consideră analiştii politici. Discursul lui Mubarak din timpul nopţii de vineri spre sâmbătă a încins şi mai tare spiritele. El a anunţat dizolvarea Guvernului şi numirea unuia nou în zilele următoare care să se ocupe de reforme. Preşedintele SUA, Barack Obama, i-a cerut omologului său egiptean să-şi ţină promisiunile.

Analiştii citaţi de presa occidentală afirmă că este de aşteptat ca protestele de stradă să continue.

În a patra zi a protestelor, poliţia a utilizat gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva demonstranţilor. Tancurile armatei au fost trimise pe străzile din Cairo şi Alexandria.

Liderul opoziţiei egiptene Mohamed ElBaradei, care a participat la manifestaţiile de la Cairo, a fost arestat la domiciliu, a declarat o sursă din domeniul securităţii, citată de CNN.

Cel puţin opt morţi

Cel puţin opt persoane au fost ucise şi alte câteva zeci rănite în ciocnirile care au avut loc în ultimele zile între poliţie şi manifestanţi în Egipt. Mai multe clădiri au fost incendiate de către protestatarii care manifestă furioşi împotriva regimului Mubarak, în timp ce în capitala Egiptului armata a ieşit pe străzi cu vehicule bilndate şi au fost impuse restricţii de circulaţie.

Un protestatar neînarmat a fost împuşcat mortal în cap de poliţie în timpul protestelor.
Egipteanul se retrăgea după ce a aruncat cu pietre spre forţele de ordine, când a fost atins de un glonte. Corpul bărbatului a fost ridicat de un alt protestatar.

Atenţionare de la MAE

Ministerul Afacerilor Externe din România a emis, vineri, o atenţionare prin care le recomandă compatrioţilor să evite călătoriile în Egipt din cauza protestelor violente.
MAE atrage atenţia că în prezent au loc demonstraţii stradale atât în capitala Egiptului, Cairo, cât şi în provincie.

La Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Consular, este activă o linie telefonică de permanenţă, la care pot apela cetăţenii români din zona de conflict. Cei afectaţi şi care au nevoie de asistenţă consulară de specialitate pot suna la numărul de telefon (0040) 21.319.68.70.