Eliade Bălan: USL în faza supraîncălzire
Liderii Uniunii Social Liberale sunt pe cai mari. Vorbesc de poziția fruntașă din sondajul comandat de ei ca despre o mare izbândă politică. Nu există pesedist sau liberal care să nu-și declare în acest moment optimismul privind câștigarea alegerilor parlamentare și prezidențiale. Cine nu cunoaște pe ce se bazează Victor Ponta sau Crin Antonescu atunci când susțin că USL nu mai poate din oprită din drum, poate crede că Uniunea are o susținere adevarată și majoră din partea electoratului. Altfel spus, că există un program de guvernare viabil, cu măsuri realiste, în măsură să domolească efectele crizei, concomitent cu blocarea reformei structurale inițiată și pusă în aplicare de guvernul Boc. Oamenii cu bun-simț nu pot fi însă de acord cu euforia afișată de cele două partide, fiecare cu ideologia lui, atât timp cât nu există o alternativă economică serioasă în măsură să convingă alegătorii că USL merită pe bună dreptate să spere la o victorie în fața PDL.
Părerea generală este că fruntașii Uniunii au umflat procentajul până la 66 la sută pentru a da impresia că alianța portocalie nu mai are nicio șansă să rămână la putere.
Ceea ce susțin liderii, în urma sondajelor din teritoriu, în baza cărora urmează să fie stabiliți candidații PSD și ai PNL, respectiv că USL ar avea între 60 și 66 la sută, nu este decât o mișcare de marketing, menită să aburească populația.
Pe aceeași linie, se înscrie și afirmația lui Liviu Dragnea, secretarul general al social-democraților, conform căreia ”trendul ar fi în creștere”, în condițiile în care alții susțin că, de fapt, se manifestă o descreștere ce tinde să fie de maxim 50 la sută, procent mult mai aproape de realitate.
Crin Antonescu pare extrem de mulțumit. Pune accent pe prezent fără nicio rezervă. Susține că rezultatul sondajului propriu are darul să confirme neadevărurile spuse despre apariția unor eventuale disproporții legate de paritatea discutată când a fost semnat actul de naștere al USL.
Prin urmare, PNL va avea 50 la sută dintre candidați, este de părere Antonescu. Negocierile privind desemnările se vor încheia în luna septembrie. Pe de altă parte, același politician consideră că bătălia împotriva actualei puteri va fi grea și că ”nu este cazul să ne îmbătăm cu apă rece, că ne supraevaluăm”.
Această supraîncălzire de care amintește în alți termeni liderul liberal este instalată deja. Ne aflăm cu un an și mai bine înainte de alegeri, iar politicienii Uniunii flutură deja steagul reușitei, fără să existe o confruntare directă cu PDL.
Se trece peste istorie pentru a nu se recunoaște un adevar, acela că de fiecare dată când pesedișii au anunțat că domină sondajele premergătoare campaniei elecorale, alegerile au fost pierdute.
Mai mult decât atât, se evită orice discuție privind problemele din interior , care, anunță analiștii, ar putea să se adâncească pe măsură ce se apropie alegerile.
Actualul ministru al Muncii susține chiar că de USL se va alege praful. Argumentul domnului Lăzăroiu ar fi ambiția PSD de a avea un candidat propriu la prezidențiale. Prin urmare, siguranța afișată astăzi de cei doi co-președinți nu ar trebui să fie luată în seamă.
Este greu de crezut că urmașii lui Ion Iliescu vor fi de acord cu candidatura unui liberal, susținută de PSD, pentru funcția supremă în stat. Niciodată PSD nu a mers pe mâna altuia la alegerile pentru Cotroceni.
Ar fi sub demnitatea și onoarea celui mai mare partid din România. Ca atare, starea de relaxare sau de euforizare nu este sănătoasă. Supraîncălzirea Uniunii poate provoca o implozie la un moment dat. Consecințele ar fi dezastruase pentru ambele partide.
Eliade BĂLAN