Europa, la coadă la bilete pentru România

Categories Sport, trimitere dreaptaPosted on

Europa, la coadă la bilete pentru România

Nicușor Stanciu (în alb) are cele mai mari șanse ca în vară să facă pasul spre o echipă „mare”, el fiind dorit atât de echipele de cupe europene din Liga I, cât și de formații din străinătate

Campionatul European de fotbal pentru echipe naționale sub 19 ani – Under 19 – va avea loc în România în perioada 20 iulie – 1 august 2011, iar turneele de calificare încep în câteva zile. Din păcate, FRF are mari probleme cu organizarea competiției, stadioanele alese nefiind încă la standardele cerute.

UEFA a acordat Federaţiei Române de Fotbal (FRF) dreptul de a organiza turneul final al Campionatului European de juniori “Under 19″, ediţia 2010-2011, iar la finalul anului trecut, în urma inspecțiilor forului european și a propunerilor noastre, s-a decis ca jocurile să se dispute pe stadioanele “Concordia” Chiajna, “Cătălin Hâldan” Brăneşti, “Comunal” Berceni şi “Centrul Naţional de Fotbal” Mogoşoaia.

În principiu, tragerea la sorţi a grupelor turneului final se va desfăşura la Casa Fotbalului în ziua de 8 iunie 2011, la ora 14.00. Romania este calificata direct la turneul final, celelalte șapte adversare urmând a fi cunoscute după Turneele de Elită care au loc în lunile mai și iunie.

Iată grupele și datele la care au loc meciurile, cu mențiunea că numai echipele câștigătoare ale grupelor vin în România la Turneul Final:

Grupa 1 (24-29 mai): Belgia, Estonia, Portugalia, Croația

Grupa 2 (31 mai-5 iunie): Spania, Anglia, Elveția, Muntenegru

Grupa 3 (20-25 mai): Franța, Slovacia, Belarus, Grecia

Grupa 4 (24-29 mai): Italia, Irlanda, Ucraina, Polonia

Grupa 5 (19-24 mai): Olanda, Rusia, Israel, Cehia

Grupa 6 (28 aprilie-3 mai): Serbia, Norvegia, Țara Galilor, Moldova

Grupa 7 (31 mai-5 iunie): Germania, Turcia, Ungaria, Macedonia

Conform specialiștilor, dacă nu vom asista la surprize, alături de România au mari șanse să ajungă la Turneul Final naționalele Portugaliei, Angliei, Franței, Italiei, Olandei, Serbiei și Germaniei.

Buftea, în loc de Berceni

În momentul în care a obținut organizarea Turneului Final – primul de fotbal care are loc în România după 13 ani, după cel organizat în 1998 pentru Campionatul European de tineret Under 21 – Mircea Sandu a atribuit meciurile judeţului Ilfov după ce a primit asigurări din partea preşedintelui CJ Ilfov, Cristache Rădulescu, că vor fi investite 3-4 milioane de euro în stadioanele din Chiajna, Brăneşti, Berceni şi Snagov.

Din păcate, una s-a vorbit la început și alta e acum. Principala problemă a stadioanelor din Chiajna, Brănești și Berceni a fost, de la început, instalația de nocturnă inexistentă, ea fiind absolut necesară din moment ce UEFA a decis ca jocurile să aibă loc de la ora 19.00 și 21.00.

Singura arenă care are instalația este cea a Centrului Național de la Mogoșoaia, iar oficialitățile celorlalte arene au promis ferm că până în luna mai vor avea totul pregătit.

De la promisiuni la fepte este însă drum lung! Nici vorbă că s-ar fi rezolvat ceva, cu toate că lumea promite în continuare marea cu sarea.

În aceste condiții, reanalizând situația, FRF a decis să păstreze Chiajna și Berceni pe harta Europei, ca să spunem așa – din câte se pare, lucrările sunt gata să înceapă și există promisiuni ferme că până la finalul lunii mai totul o să fie gata – dar nu și Brăneștiul, unde arena a rămas la nivelul ligii secunde.

În locul arenei „Cătălin Hâldan”, FRF a decis ca Euro să meargă la Buftea, unde există noul Centru Național de Fotbal, cu instalația de nocturnă deja funcțională.

Problema este aceea că Primăriile locale au primit mână liberă să facă licitaţii pentru atribuirea lucrărilor de montare a instalațiilor de nocturnă, dar lucrurile s-au blocat la nivelul caietelor de sarcini, care trebuie refăcute.

Motivele au fost dezvăluite de site-ul licitatiapublica.ro: “Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, în cazul Brăneştiului, “Erori şi omisiuni în documentaţia de atribuire”, pentru Berceni. Să mai spunem că fiecare licitație pentru instalațiile de nocturnă a plecat de la 430.000 de euro!

În cazul în care lucrurile nu vor fi puse la punct, FRF are o soluție de rezervă: va închiria stadioanele echipelor Steaua, Dinamo, Sportul Studențesc și Rapid pentru a găzdui meciurile Turneului Final.

Cu Cârstocea și Năstăsie pe urmele lui Henry, Pirlo și Torres

Multe vedete actuale ale fotbalului mondial au triumfat, la începuturile carierei, la Euro Under 19. Printre ei, francezii Mikael Silvestre, William Gallas, Thierry Henry și David Trezeguet, italienii Gianluigi Buffon, Francesco Totti, Alberto Aquilani şi Andrea Pirlo, golgheterul irlandez Robbie Keane, “matadorul” Fernando Torres, alături de coechipierii Juanfran, David Silva şi Sergio Ramos.
România se pregătește de zor pentru marea întâlnire.

Obiectivul nostru este clar: clasarea în top 4, ceea ce ar înseamna implicit calificarea la Campionatul Mondial de tineret U20 din Columbia, programat în 2012. Deși unii spun că naționala nu ar avea o valoare deosebită, antrenorul Lucian Burchel e de părere că echipa în ansamblul ei poate compensa absența marilor vedete, a jucătorilor exponențiali.

Stadionul "Concordia", din Chiajna

Până ne vom convinge cine are dreptate, iată pe cine ne bazău, deocamdată, cu mențiunea că până la Turneul Final mai sunt posibile unele noi apariții: portari – Radu Chiriță (CSM Rm. Vâlcea), Sergiu Dani (Voinţa Sibiu); fundaşi – Florin Ilie, Andrei Dăruială (ambii FC Timişoara), Tiberiu Serediuc (CS Otopeni), Sebastian Remeș ((Honved Budapesta), Lucian Murgoci (Oţelul Galaţi), Adrian Avrămia (ACSMU Iaşi), Andrei Peteleu (Delta Tulcea), Alexandru Giurgiu (Unirea Alba Iulia); mijlocaşi – Marian Fuchs (FC Timişoara), Alin Cârstocea, Romario Benzar (ambii Viitorul Constanţa), Nicuşor Stanciu (Unirea Alba Iulia), Patrick Walleth (FC Ingolstad), Enghin Amet (Juventus Bucureşti), Sebastian Chitoșcă (Ceahlăul P. Neamţ); atacanţi – Adrian Markus, Andrei Florean (ambii FC Bihor), Ionuţ Năstăsie (Steaua Bucureşti), Cristian Gavra (Viitorul Constanţa).

STADIONUL FINALEI

Partida de deschidere şi finala vor fi găzduite de Chiajna, programul competiţiei, orele de start şi stadioanele gazdă ale fiecărui meci urmând să fie stabilite în următoarele luni. Situat pe locul unei foste gropi de gunoi, stadionul Concordia din Chiajna a fost construit între anii 2004-2007.

Are 4.000 de locuri, cu posibilitatea extinderii numărului de scaune la 8.000 și este complet acoperit. Instalația de nocturnă a fost achiziționată deja din Israel și va fi montată în cel mai scurt timp. Stadionul dispune de 200 de locuri “Loja VIP”.

Bogdan COSTEA