Fiti la curent cu situatia din Romania, restrictiile nationale si reglementarile de calatorie

Categories ActualitatePosted on

Situatia din Romania a fost destul de ingrijoratoare in ultimele saptamani, noile cazuri cotidiene COVID-19 din tara batand record dupa record. Astfel, autoritatile au decis sa impuna restrictii suplimentare in zonele „rosii” sau „galbene” in timp ce incercau sa evite blocarea nationala. Iata ce trebuie sa stiti daca locuiti in Romania sau daca planificati o calatorie in perioada urmatoare:

Exista o „lista galbena” a tarilor cu risc epidemiologic ridicat actualizata periodic de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) al Romaniei. Doar calatorii care sosesc in Romania din aceste tari sunt rugati sa stea in carantina sau sa se autoizoleze timp de 14 zile.

Ultima lista (publicata pe 2 noiembrie) include Belgia, Republica Ceha, Luxemburg, Elvetia, Franta, Olanda, Spania, Austria, Italia, Marea Britanie, Ungaria, Bulgaria si Portugalia, printre altele.

SUA nu se mai afla pe „lista galbena” a Romaniei, ceea ce inseamna ca celor care ajung in Romania din Statele Unite nu li se mai cere sa se stea in carantina sau sa se autoizoleze timp de 14 zile .

Am de gand sa calatoresc din Romania in alte tari. Exista restrictii?

Toti cei care calatoresc din Romania catre alte tari sunt sfatuiti sa verifice eventualele restrictii inainte de a rezerva sau de a pleca intr-o calatorie, deoarece multe tari au introdus restrictii de calatorie in incercarea lor de a limita si controla raspandirea COVID-19.

Potrivit listei disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, mai multe state europene impun restrictii persoanelor care vin din Romania. Printre acestea, Austria, Danemarca, Germania, Belgia, Grecia, Norvegia si Marea Britanie. Lista completa este disponibila aici (faceti clic pe tarile din lista pentru a vedea restrictiile – informatii numai in limba romana).

Restrictiile pentru persoanele care vin din Romania pot include carantina / izolare sau prezentarea dovezilor testelor negative COVID-19 valabile.

Daca sunteti calator strain, ar trebui sa aruncati o privire si la recomandarile de calatorie publicate de Ministerul Afacerilor Externe din tara dvs. (sau alte surse oficiale) si sa verificati daca exista actualizari pe site-urile ambasadei tarii dumneavoastra in Romania.

Care este situatia din Romania – cazuri si restrictii

Cazurile zilnice de coronavirus au crescut de cateva saptamani in Romania si chiar s-au apropiat de pragul de 8.000 de cazuri / zi pe 3 noiembrie. Astfel, numarul total de infectii COVID-19 din tara a depasit 250.000 la inceputul acestei saptamani – ajungand la 258.437 pe Marti, 3 noiembrie (o harta a Romaniei COVID-19 este disponibila aici ).

Desi numarul nu este la fel de mare ca in alte tari europene, acestea sunt destul de alarmante, in principal pentru ca toate aceste noi cazuri zilnice pun presiune asupra sistemului de sanatate al tarii. O situatie vizibila atunci cand se analizeaza ce se intampla in unitatile de terapie intensiva: 974 de pacienti cu coronavirus au fost tratati in aceste unitati pe 3 noiembrie, dintr- un total de 1.250 de paturi de terapie intensiva disponibile la nivel national . De mai multe ori, spitalele COVID-19 si-au atins capacitatea maxima de terapie intensiva in ultimele saptamani.

Autoritatile au incercat sa mentina raspandirea coronavirusului sub control prin introducerea mai multor masuri si restrictii atat la nivel national, cat si local.

Romania se afla in prezent in stare de alerta, ceea ce inseamna ca exista mai multe restrictii in toata tara, indiferent de oras, judet sau regiune. De exemplu, purtarea unei masti este obligatorie in toate spatiile publice inchise, zonele comerciale, transportul public si la locul de munca; toti cetatenii trebuie sa observe distantarea sociala; si evenimentele private care implica multi oameni (cum ar fi nunti sau petreceri de botez) nu sunt permise.

Dar, pe baza ratei de incidenta de 14 zile raportata la nivel local, localitatile sau judetele se incadreaza in diferite scenarii: rosu (localitati / judete cu o rata de incidenta de peste 3 la mia de locuitori), galben (o rata de incidenta intre 1,5 si 3 la mia de locuitori) si verde (sub 1,5 la mia de locuitori). Si scenariile rosii si galbene vin cu restrictii suplimentare.

La 3 noiembrie, Bucurestiul si judetele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Dolj, Mures, Salaj, Sibiu si Timis se aflau in scenariul rosu. Scolile sunt inchise in aceste zone, iar elevii participa la cursuri online. In plus, restaurantele si cafenelele interioare, teatrele si cinematografele sunt inchise, in timp ce utilizarea mastilor este obligatorie in toate locurile publice exterioare si interioare.

Intre timp, judetele Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Neamt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Valcea si Vaslui se afla in scenariul galben. In acest caz, scolile folosesc metoda hibrida (un amestec intre clasele online si cele personale), iar restaurantele si cafenelele, teatrele si cinematografele pot functiona la 30% din capacitatea lor.

In zonele care se afla in scenariu verde, restaurantele, cafenelele, teatrele si cinematografele pot functiona la 50% din capacitatea lor.

Important: cifrele se pot schimba in fiecare zi si, in ultimul timp, acest lucru a insemnat ca mai multe localitati / judete au intrat in scenariile rosii sau galbene. De asemenea, unele localitati pot fi in scenariul rosu, chiar daca judetul din care fac parte nu este. Un astfel de exemplu este Brasovul – orasul este in scenariul rosu, dar judetul este inca in scenariul galben. Raportul zilnic oficial (care este publicat pe Stirioficiale.ro si pe site – ul Ministerului de Interne ) include rata incidentei pentru Bucuresti si toate judetele. Guvernele locale (primariile sau consiliile judetene) comunica de obicei situatia din fiecare localitate / judet pe retelele de socializare si / sau pe site-urile lor oficiale.

Am fost testat pozitiv pentru COVID-19. Ce se intampla in continuare?

Pentru a ajuta spitalele locale sa faca fata numarului mare de infectii cu COVID-19 din tara, guvernul roman a decis la sfarsitul lunii octombrie sa modifice protocoalele de sanatate si sa permita ingrijirea la domiciliu a pacientilor asimptomatici cu COVID-19 si a celor cu simptome, dar care nu au alte medicamente. conditii.

Astfel, pacientii cu COVID-19 cu simptome usoare sau medii si cei fara simptome nu mai sunt internati in spitale. Raman acasa, sub supravegherea medicilor de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *