HANDBAL (masculin): HCM Constanţa este ca şi calificată în „Final Four” – ul EHF Cup, după victoria categorică (31 – 21), cu suedezii de la „Lugi” HF Lund

Categories SportPosted on

Astăzi, sâmbătă – 19 aprilie, campioana României, la handbal masculin, Handbal Club Municipal (HCM) Constanţa a câştigat, cu 31 – 21, manşa tur, cu suedezii de la “Lugi” HF Lund, în sferturile de finală ale competiţiei europene intercluburi numărul doi, EHF Cup.
Returul este peste o săptămână, în deplasare.

Într-un moment de dramatică alunecare în… dezastru, pentru handbalul masculin românesc (!), cel puţin la nivel de representative (mai ales cea de seniori), HCM Constanţa uimeşte în Cupa EHF, a doua competiţie europeană intercluburi, ca valoare.

”Marinarii” au ajuns în faţa unei şanse immense: aceea de a se califica la turneul “Final Four” de la Berlin, după o evoluţie de-a dreptul entuziasmantă, în faţa unei reprezentante a Suediei, “Lugi” HF Lund.

Trupa macedoneanului Zvonko Sundovski s-ar fi mulţumit şi cu o victorie la 5 – 6 goluri diferenţă, dacă ar fi îndrăznit să declare public ce diferenţă ar trebui să obţină după prima manşă cu formaţia suedeză. Campionii României au prins însă una din cele mai bune zile din acest sezon, reuşind să pună la respect reprezentanta unei ţări care încă este în top, la nivel mondial.

Ofensiva HCM – ului a venit, însă, abia după minutul 20. Partida a început cu un grav accident al suedezului Hallberg, care s-a lovit într-un contact cu Alex Şimicu. El a fost dus, imediat, la spital, după ce I s-a aplicat un corset cervical!
Nordicii au devenit foarte ”răi”, în sensul sportiv al cuvântului, astfel că debutul de joc le-a aparţinut. Jernemyr, fostul star al Barcelonei, a aşezat ca la carte defensiva oaspeţilor, motiv pentru care “Lugi” a reuşit să recupereze mai multe mingi şi să înscrie, apoi, lejer, pe contraatac.
La 7 – 5 pentru oaspeţi (min. 16), Sundovski a cerut un “time-out”: antrenorul din Macedonia a trasat noi ordine, iar jocul HCM – ului s-a schimbat radical.
Şimicu şi Sadoveac au devenit tot mai activi, pe linia de nouă metri, însă schimbarea a venit din”spate”, acolo unde apărarea a început să câştige bătălie după bătălie, cu atacul suedez. De la 6 – 8 (min. 21), Constanţa a reuşit o serie incredibilă de opt goluri, care i-a scos practic din meci pe adversari, pe care doar pauza i-a salvat!
Suedezii n-au mai reuşit însă să pună probleme campioanei României, care n-a redus deloc motoarele până la final.
HCM a continuat să marcheze din toate poziţiile, astfel că tabela a indicat în minutul 52 un incredibil… 27-15!
Cu siguranţă puţini sunt cei care au visat la o asemenea diferenţă, în faţa unei echipe care s-a calificat în această fază în dauna unor echipe din Spania şi Germania. Chiar dacă pe final, constănţenii au evoluat mai multe minute în inferioritate, HCM a pus punct final la un rezultat care a adus-o foarte aproape de “Final 4” – ul de la Berlin. Scor: 31 – 21.
Acum, returul din Suedia ar trebui să fie doar o simplă formalitate, pentru a juca pentru trofeu în compania unor echipe de cel mai înalt nivel.

Este de menţionat că din punct de vedere al experienţei pe plan european, HCM Constanţa are un mare plus.
“Marinarii” participă de 13 ani consecutiv în cupele europene (!), mai bine de jumătate din aceste sezoane, şapte, evoluând în grupele Ligii Campionilor.
“Aventura” europeană a HCM – ului a început din 2001.
“Lugi” HF Lund se află abia la a patra prezenţă în cupele europene, în ultimii 20 de ani, şi niciodată nu a jucat două sezoane consecutive. Suedezii au ajuns până în optimile Cupei EHF în 1999, sezonul actual fiind şi cel mai bun din istoria clubului. “Lugi” HF a venit la Constanţa după două victorii, 30 – 28 şi 24 – 21 cu Savehof în “play-off” – ul campionatului intern, fiind la un pas de semifinale.
Magnus Jernemyr este vedeta echipei, apărătorul fiind om de bază în naţionala Suediei.
El a jucat şi finala Ligii Campionilor în sezonul trecut, sub culorile lui FC Barcelona. De altfel, suedezul a evoluat cinci ani în echipa “blaugrana”.

Foto: digisport.ro