Ludovic Orban: Obiectivul nostru este sa conectam Oltenia la infrastructura de transport europeana

Categories Dosarele TimpulPosted on

Ludovic Orban a afirmat, dupa ce a vizitat vineri santierul drumului expres Craiova – Pitesti, ca este un obiectiv fundamental conectarea Olteniei la infrastructura de transport europeana rutiera, feroviara si fluviala. Presedintele Camerei Deputatilor a adaugat ca va fi asigurata conectarea Olteniei la Coridorul IV Paneuropean prin acest drum expres care va fi finalizat in legislatura aceasta, cat si printr-o autostrada sau drum expres Calafat – Lugoj.

,,Obiectivul nostru fundamental este sa conectam Oltenia la infrastructura de transport europeana pe toate cele trei moduri de transport rutier, feroviar si fluvial. In ceea ce priveste rutierul, in urma memorandumului intre compania Ford si Guvernul Romaniei, au fost prevazute mai multe obiective, intre care drumul expres Craiova – Pitesti, care urma sa asigure conectarea Craiovei de Coridorul IV Paneuropean. Iata ca drumul expres tinde sa devina realitate, tronsonul unu, tronsonul doi, de asemenea pe tronsonul trei si tronsonul patru, in ciuda contestatiilor – pe tronsonul III am luat decizia sa adjudecam contractul imediat dupa solutionarea contestatiilor de catre CNSC. Sunt convins ca drumul expres va fi finalizat pana la sfarsitul acestei legislaturi”, a declarat Ludovic Orban vineri intr-o conferinta de presa la sediul Prefecturii Dolj.

Au fost alocate 20 milioane lei pentru realizarea studiului de dezabilitate pentru autostrada sau drumul expres Calafat – Lugoj a mai spus Orban.

,,In ceea ce priveste legatura cu vestul, la solicitarea organizatiilor noastre din Oltenia, am inclus in buget o suma de 20 de milioane, pentru a putea demara studiul de fezabilitate pentru autostrada Calafat – Lugoj, care practic face legatura cu infrastructura de transport europeana, o legatura suplimentara, mai directa, fata de legatura cu Coridorul IV de la Pitesti. Este o investitie absolut necesara, stim ca podul Calafat – Vidin este o investitie care poate sa fie un argument extrem de solid pentru prioritizarea acestui tronson de autostrada, drum expres, depinde de indicii de trafic, se va stabili prin studiul de fezabilitate, care sa faca legatura intre Calafat si Lugoj, care in mod evident va conecta practic toata Oltenia pe profil de autostrada”, a explicat liderul PNL.

Despre infrastructura feroviara Orban a precixat ca este in intentie modernizarea pe ruta Bucuresti – Craiova – Caransebes si sunt in pregatire documentatiile pentru tronsoanele de la Caransebes la Arad.

,,In ceea ce priveste infrastructura feroviara, deja sunt mature documentatiile tehnico-economice pe Caransebes pana la Arad, de asemenea intentionam sa modernizam infrastructura Bucuresti – Craiova – Caransebes. Noi incercam sa includem cele doua tronsoane de la Caransebes pana la Arad pe PNRR, vom vedea in ce masura Comisia Europeana isi va da acordul pe aceasta solicitare a noastra si evident sa se pregateasca documentatiile pe restul tronsoanelor”, a mai afirmat presedintele Camerei.

El a vorbit si despre  un proiect care va asigura navigabilitatea Dunarii, in asa fel incat sa poata fi utilizata la maxim aceasta axa de transport fluvial.

,,Nu in ultimul rand si de mare importanta pentru judetul Dolj, pentru Oltenia si in general pentru toate localitatile dunarene este proiectul de asigurare a navigabilitatii Dunarii, adica respectarea standardelor de navigabilitate, care va permite ca aceasta axa vitala de transport fluvial la nivel european sa poata sa fie utilizata la capacitate maxima. Aici e si investitia de la Calafat cu finantare pe fonduri europene, care am incredere ca se va derula in bune conditii”, a subliniat Orban.

,,CNAIR mi-a transmis ca au pregatit documentatiile pentru ceea ce se numeste legatura dintre drumul expres si Ford, care ulterior se va descarca in Centura de Sud si de asemenea sunt in faza finala in ce priveste procedura de selectie pentru constructia Centurii de Sud a Craiovei care sa faca legatura in special din drumul Calafat – Craiova spre DN6″, a completat liderul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *