“Marea revanşă” dintre Tolea Ciumac şi constănţeanul Cătălin Marin este suspectă de blat, dar gala “Total Contact 3” a fost salvată de luptători serioşi, precum IONUŢ SANDUR, de la Tai-Chi-Do-Ryu

Categories SportPosted on

Aseară, de la ora 19.00, pe parcursul a patru ore şi jumătate, la Centrul “Bingo Europa” din Constanţa (fostul bazin de înot de lângă Hotelul “Parc”, de la intrarea în staţiunea turistică Mamaia), s-a desfăşurat ediţia a treia a Galei de lupte, după regulamentul stilului “K1”, numită „Total Contact 3 – Marea Revanşă” (“Full Contact 3 – Big Revange”). Organizator a fost clubul constănţean “Wind Extreme” (relativ nou înfiinţat, având scopul declarat de a promova, cu prioritate, stilul de Karate “Kiokushin”, după cum ne-a declarat preşedintele Bogdan Alexandru Iancu şi sensei Valeriu Ariton, antrenor la cluburile sportive “Wind Extreme” şi “Sakura Fight”, din Constanţa).

 

Meciul-vedetă a fost anunţat ca fiind cel dintre moldo-românul Tolea Ciumac şi localnicul Cătălin Marin. Dar… noroc că pomul lăudat mai avea şi alte roade, astfel încât numeroşii spectatori n-au plecat cu sacul gol!

 

Gala avea drept cap de afiş, declarat ca atare de către organizatori, întâlnirea revanşă dintre celebrul fost campion mondial de lupte… greco-romane (!) Tolea Ciumac (pe atunci, basarabeanul concura pentru Republica Moldova!) şi constănţeanul Cătălin Marin, campion mondial de Kung-Fu. Cei doi se înfruntaseră şi pe 17 martie a.c., în cadrul galei precedente, „Total Contact 2”, de la Pavilionul Expoziţional – Constanţa. Ciumac câştigase, atunci, la puncte. Acesta este şi motivul pentru care organizatorii au numit gala de ieri :“Marea Revanşă”! În legătură cu acest meci, trebuie reamintit că Tolea (poreclit şi “Cons(i)ervă”, de la celebra apetenţă a locuitorilor spaţiului ex-sovietic, cu influenţă şi dincoace de Prut, până-n Carpaţi…, pentru acest tip de comercializare a preparatelor culinare), a procedat ca o “vedetă” dâmboviţeană autentică (el fiind, aşa cum se ştie, hipermediatizat, în ziarele, revistele şi (la) televiziunile colorate, nu atât pentru performanţele sportive, cât, mai ales, pentru agitate şi controversata existenţă din afara ringului: căsătorii, divorţuri, probleme cu Justiţia…): a lipsit de la cântarul oficial, de sâmbătă, de la “Maritimo Shopping Centre”, din Constanţa! Oricum, din observaţiile noastre, de aseară, de la faţa locului, cea mai mare parte a acelui segment al numeroasei asistenţe (nu avem, încă, datele oficiale, dar au fost, estimativ, peste 600 de spectatori, plătitori ori beneficiar ai unor invitaţii) care nu era compus din rude, prieteni ori “obligaţii” ale concurenţilor, antrenorilor, patronilor de club sau organizatorilor, cei pur şi simplu curioşi sau pasionaţi adică, pentru (meciul lui:) Ciumac veniseră! Ca orice meci-vedetă, confruntarea dintre basarabean şi concitadinul nostru a fost programat[ ultima: cireaşa de pe tort. Dar să nu anticipăm şi să vedem ce s-a întâmplat până la “capul de afiş” al serii, anunţat periodic, pompos şi obsesiv, de către crainicul reuniunii.

 

20 de înfruntări, între 40 de sportivi, de la 12 cluburi (TAI-CHI DO-RYU a fost remarcat, prin prestaţie). O noutate, “de culoare”: o partidă de lupte…feminină, între două puştoaice din Constanţa!

 

La Gala „Total Contact 3“ au participat, în concurs, 40 de luptători, de la, susţin organizatorii, cele mai puternice cluburi de arte marţiale din judeţul Constanţa (“Wind Extreme”, “TAI-CHI-DO-RYU”, Clubul Bogdan Ciubotariu, “Ying-Yang”, “Juniorii” Tuzla, “Oyama Karate”, “San Gym” – “Brick” (al lui Sorin Strutinsky?…), “Sakura Fight” Constanţa, “Kempo” Năvodari şi “Keru Kento”), dar şi de la “Respect Gym” Găeşti şi “Satori” Slobozia.
Prima parte a galei a fost rezervată juniorilor şi proaspeţilor seniori, debutanţi în aria marii performanţe. Primul meci al galei, de la ora 19.00, a fost unul din cadrul grupei de vârstă 12-14 ani: a luptat (şi a învins fără probleme!) Ştefan Ilaşcu, nimeni altul decât fiul antrenorului Marcel Ilaşcu, de la Clubul TAI-CHI-DO-RYU, din Constanţa (club care, pentru grupele de copii, îşi desfăşoară activitatea la Sala “Tomis”, mai cunoscută ca fostă “Flămânda”, sâmbăta şi duminica, între orele 11.00-13.00. De altfel, alţi trei sportivi de la acest club au evoluat în prima parte a galei. Atât Costin Ştefan (16-18 ani, categoria: -60kg), cât şi Florentin Ionescu (seniori, categoria: -65kg) şi-au depăşit clar adversarii (ultimul prin Knock-Out!). Doar Alin Tudorache, unul dintre cei mai buni juniori ai clubului, a prins o zi mai slabă sau/şi un adversar mai în formă, sau doar mai norocos…, şi a pierdut.
Per ansamblu, atât organizatorii, cât şi spectatorii (precizăm că, fiind pe deplin conştienţi de faptul că nu suntem specialişti în domeniu, preferăm să oferim opiniile celor mai avizaţi dintre membrii asistenţei, printre rândurile căreia am bântuit neobosiţi, toată seara, cel mai mare preţ punând tocmai pe părerile şi informaţiile culese de la cei despre care chiar ştiam că se pricep: foşti, sau actuali, practicanţi ori antrenori-instructori, în diferite stiluri de lupte, ori oameni care se învârt, şi din interes professional, în aceste cercuri, cum ar fi patronii şi recrutorii de personal de pază şi protecţie, mulţi dintre aceştia fiindu-ne cunoscuţi, ori chiar mai noi sau mai vechi prieteni) au apreciat pozitiv, ca spirit de luptă şi pregătire, tehnică şi fizică, majoritatea confruntărilor, din această primă parte a galei, dedicată juniorilor şi amatorilor.

 

IONUŢ SANDUR (Clubul TAI-CHI-DO-RYU) l-a “luat tare-din-prima” pe unul dintre fraţii gemeni Mincu, specialişti în “Kiokushin”: KO, după numai… un minut de luptă! “Dedic victoria fetiţei mele de un an şi două luni, Antonia!”, ne-a declarat tânărul constănţean

 

“A doua atracţie a serii va fi meciul dintre Bogdan Mihalache şi Alexandru Filip”, ne anunţaseră organizatorii, în comunicate, pe afiş şi la conferinţa de presă de dinaintea cântarului oficial, de sâmbătă. Dar (cei mai) mulţi dintre cei cu care am discutat, la respectiva conferinţă de presă, dar şi în primele ore ale galei de aseară, erau foarte interesaţi (mai ales:) de confruntarea dintre tinerii profesionişti constănţeni IONUŢ SANDUR (Clubul TAI-CHI-DO-RYU, Constanţa) şi ALIN MINCU (de la San Gym Brick, Constanţa).

Aşa cum am scris şi în articolul de ieri, l-am abordat, şi noi, sâmbătă, pe unul dintre aceşti doi sportivi: IONUŢ SANDUR. Tânărul de 26 de ani ne-a declarat că îşi doreşte foarte mult să câştige (şi) în înfruntarea din cadrul galei de aseară, pentru a putea avansa pe drumul pe care şi l-a ales: o carieră profesionistă. Ca profesionist, avea la activ, până ieri, doar şase meciuri oficiale. Pierduse două (unul în faţa cunoscutului campion european Cristian Milea!) şi învinsese în celelalte patru. Ca amator, în schimb, palmaresul său este remarcabil: are zeci de medalii, majoritatea de aur, la competiţii interne şi internaţionale (turnee, cupe şi campionate, europene şi mondiale). Cel mai mult ţine la cele trei titluri de campion naţional! A fost şi vicecampion naţional, în câteva rânduri. Marea sa neîmplinire, de până acum, o constituie, ne mărturisea el, faptul că nu a prins, niciodată, lotul naţional. Este foarte greu pentru un luptător din provincie să acceadă în lotul reprezentativ al României, din cauza “bisericuţelor” făcute de bucureşteni, la Federaţii! Acest lucru ne-a fost confirmat, cu tristeţe şi resemnare, şi de către antrenorul său, de la Clubul TAI-CHI-DO-RYU, din Constanţa, Marcel Ilaşcu! Dar ambii, atât antrenorul, cât şi sportivul, s-au declarat, în final, optimişti, văzând şi în gala de aseară o bună ocazie de a mai face un pas pe calea performanţei, interne şi internaţionale.

Şi, iată că nici acest sportiv al clubului constănţean TAI-CHI-DO-RYU nu ne-a dezamăgit, ieri seară! Dacă celelalte două meciuri-vedetă, anunţate ca atare, cu mare pompă, de către organizatori, au fost aproape de… fiasco (din motive diferite, însă!), cel de-al treilea “cap de afiş” (ţinut, în mod premeditat, mai în penumbră…), adică întâlnirea dintre IONUŢ SANDUR (Clubul TAI-CHI-DO-RYU, Constanţa) şi unul dintre cei doi fraţi gemeni Mincu, din Constanţa, specialişti, valoroşi!, în tehnica stilului de arte marţiale (Karate) “Kiokushin”, şi-a meritat, pe deplin, numele de atracţie a serii. ŞI ASTA DEŞI A DURAT DOAR APROXIMATIV… UN MINUT! Atât, un singur minuţel, i-a trebuit lui Ionuţ Sandur ca să încheie meciul, încă din prima repriză, cu valorosul său adversar. Meritul este comun: al sportivului şi al antrenorului. Şi, cel puţin de această dată, nu muşchii (alături, desigur, de pregătire, tehnică şi fizică) au fost principalul atu, pentru obţinerea victoriei. Ci… INTELIGENŢA! Ce s-a întâmplat: cu doar câteva minute mai înainte de începerea confruntării lui Ionuţ Sandur cu Alin Mincu, fratele geamăn (!) al acestuia din urmă, legitimat la acelaşi club (“San Gym-Brick”, Constanţa), făcuse, pur şi simplu, chiar dacă la figurat,… “tocăniţă” din adversarul său, Adrian Roşca. Aplicând tehnici de Karate, stăpânite, ce-i drept, foarte bine (de altfel, fraţii Mincu au fost singurii care au venit la ring, în mod ostentativ, costumaţi în karatişti japonezi,afişând o evidentă superioritate faţă de ceilalţi, pe care, ei, “băieţii subţiri”, “intelectualii” din crema artelor marţiale extrem-orientale, îi consideră, probabil, nişte simpli… bătăuşi, primitivi!), Costin Mincu îl măcelărise, timp de o repriză şi jumătate (cât a rezistat, cu mare greutate, Roşca) cu baletul său de karatist, finalizat cu serii de lovituri “în plin”, aplicate cu toate cele patru membre, pe bietul adversar (care, nici el, se vedea de la o poştă, nu era un luptător slab, neantrenat, dar… te pui cu karatiştii?!!) Şi atunci, văzând cum stau lucrurile, sportivul şi antrenorul său, de la TAI-CHI-DO-RYU, au hotărât că unica tactică care putea să le aducă succesul, în faţa karatistului, era aceea a „tăierii cozii pisicii” dintr-o singură lovitură, fără nici o amînare ori ezitare. Concret: de cum a început meciul, înainte ca Mincu să apuce să aplice primul procedeu simandicos, ca-n filmele cu Bruce Lee, Ionuţ Sandur a început să-i care serii de lovituri scurte, de aproape, în toate punctele cheie (desigur: mai puţin acolo… „unde-i greu voinicului”, că-i interzis de regulament!). Din prima astfel de serie, Mincu, evident uimit şi debusolat, s-a refăcut cu greu. A doua… a încheiat meciul! Sandur şi antrenorul Ilaşcu au mai demonstrat, astfel, încă o dată că mare-i vorba aia, cu „Nu contează înălţimea, de folos e isteţimea!”
Victoria lui Ionuţ Sandur a fost apreciată (şi aplaudată intens!) de către toţi cei prezenţi: public, specialişti şi sportivi! Toată lumea a spus că Ionuţ Sandur ar putea deveni, în relativ scurt timp, un mare campion, şi în aglomeratul şi extrem de selectivul peisaj al luptelor profesioniste de top. Are, spuneau aseară cunoscătorii (care-l urmăresc de câţiva ani, şi ca junior şi, ulterior, senior amator), toate calităţile necesare: inteligenţă, fizic adecvat, talent înăscut şi tehnică dobândită, ambiţie şi, mai ales, multă maturitate şi seriozitate!
Adăugăm doar că Ionuţ era încrezător (dar foarte concentrat şi realist!) în forţele sale, înainte de meci, declarându-ne că ar vrea tare mult să câştige, pentru a-i dedica succesul fetiţei lui, de un anişor şi două luni, Antonia. Iată că dorinţa sa s-a împlinit. Tânărul agent de pază de la Clubul „Crazy”, din Constanţa (în România nu se poate trăi doar din lupte, chiar dacă eşti un profesionist de top: nici cele mai cunoscute nume din branşă, n-ar putea să aibă o viaţă decentă, pentru el şi familia sa, doar din premierile, destul de mici, de la gale, la noi nepreaînghesuindu-se marile firme să finanţeze sportul!), pare decis şi capabil să mai dedice multe astfel de victorii familiei sale, în anii următori!

În rest: doar două – trei meciuri au salvat partea „premium” a galei. A făcut Tolea Ciumac „blat” cu reprezentantul-vedetă al clubului organizator?!…

Dintre celelalte confruntări, din cea de-a doua parte a galei de ieri seară (adică exact acea secţine pentru care venise majoritatea publicului!…) doar două-trei au meritat efortul deplasării la eveniment!
Cum am arătat, deja, fratele învinsului lui Sandur a arătat că un karatist bun îl… bate şi legat la ochi pe un luptător de la stilurile (mai) combinate, dacă adversarul nu are inteligenţa de a nu-l lăsa să se exprime. Au mai fost şi alte două meciuri în care ambii adversari au arătat potenţial. Sunt de felicitat.
Şi meciul pierdut de Liviu Cazachiu, celălalt reprezentant, în gala „maeştrilor”, al clubului constănţean TAI-CHI-DO-RYU (la categoria: -70kg), în faţa lui Mădălin Crăciunică (o mare speranţă a luptelor constănţene, extrem de rapid şi de tehnic!), de la clubul „Keru Kendo”, a fost spectaculos.

În rest: meciuri extrem de dezechilibrate valoric. Chiar şi partida prezentată ca fiind al doilea „cap de afiş” a făcut parte din această categorie: Alexandru Filip, multiplu campion naţional şi european!, era cu mult prea mult, valoric, peste… debutantul Bogdan Mihalache, de la clubul organizator! Luptători evident bine pregătiţi (Gabriel Precup – campion judeţean şi naţional, Petrică Stoian, Iulian Iliescu, Cosmin Morcuţă ş.a.), cu experienţă, îi… persecutau pe nişte bieţi debutanţi (anunţaţi ca atare, de către crainic), care, bieţii de ei, nici de… sac de box nu erau buni (cădeau ca muştele, la prima lovitură mai serioasă)! Jenant, pentru o gală cu pretenţii enunţate atât de sonor… Emblematică a fost reacţia unei membre a echipei medicale, de prim ajutor, care era, conform regulamentului, prezentă lângă ring. După ce, cu un meci în urmă, tocmai îl lipise, cât de cât, pe un sparring- partner de care am făcut vorbire, la un moment dat a început un altul, în care unul dintre „luptători” părea lovit de… gongul de început de partidă. După nici un minut, nici nu apucase să ridice mâinile, căci adversarul îl zăpăcise deja! Când a văzut că antrenorul aruncă prosopul în ring, femeia s-a… închinat! Probabil şi-a dat seama că dacă mai continua meciul (că nu puteam să-i spunem „înfruntare”…) nu-l mai cosea nici la maşină pe nevinovatul ăla, care parcă nimerise din greşeală în ring, precum în celebrul film cu Charlie Chaplin!

Apropo de concurenţa neloială făcută de câţiva dintre luptători comicilor vestiţi ai ecranului. Un obez, cu mişcări graţioase, de balenă, după ce s-a rugat lui Allah, în ring, înainte de meci, a fost gluma serii, pentru cei prezenţi. După ce că era evident că-i tot un rătăcit pe-acolo, că n-avea nici o treabă cu acest sport, iar adversarul avea instrucţiuni clare să… nu-l vătămeze cumva, mângâindu-l, pur şi simplu (spre deliciul spectatorilor, care strigau amuzaţi: „Bă, dacă vă iubiţi, de ce nu vă retrageţi undeva, în intimitate?!…”) a fost, la sfârşit, declarat… învingător la puncte! În râsetele şi huiduielile publicului, omul a început să-şi salte şuncile în sus de bucurie. Ţopăia ca un copil, pupa pe toată lumea, doar crainicul ferindu-se la timp. Apoi a început să facă iar temenele către Divinitate. Era ca la circ, ce mai…
Asta a fost cel mai enervant, pentru spectatori (care fie că se amuzau copios, fie că se arătau dornici să-şi… primească înapoi banii de bilet!): blaturile evidente Dar mai rău este că ceea ce trebuia să fie cireaşa de pe tort s-a transformat în… bomboana de pe colivă! Tolea Ciumac a mimat lupta, în meciul-vedetă şi revanşă, cu reprezentantul organizatorilor (Clubul „Wind Extreme”), Cătălin Marin. Toată lumea din public a văzut şi a sancţionat, verbal, acest blat, evident şi de pe Marte. Nu că sportivul constănţean nu ar fi valoros (a fost prezentat ca fiind campion mondial de Kung-Fu!). Dar aseară (spre deosebire de partida din martie a.c., când, spuneau cei prezenţi, a fost un meci frumos, câştigat greu, „pe bune”, de Ciumac!), ieri seară basarabeanul l-a mângâiat, efectiv (în special în repriza a treia şi în prelungiri) pe Marin, în timp ce acesta, evident rămas în urmă cu pregătirea fizică, înota, pur şi simplu, în ring, în timp ce spectatorii îi strigau: „Mă Cătăline, boxează mă, că aici nu mai e, de mult,… bazin de înot!

Concluzia: una albă, alta neagră… Cinste şi respect celor care, precum Ionuţ Sandur, nu şi-au bătut joc de meserie şi nu şi-au vândut onoarea. Iar celor precum Tolea,… ce să le mai spui: că şi despre celebrul episod cu băgatul lui Dan Diaconescu în tomberon, în direct pe OTV, tot despre o regie s-a vorbit!…