Începe balul în schiul alpin

Categories Sport, trimitere dreaptaPosted on

Începe balul în schiul alpin

Ca de obicei în ultimii ani, startul sezonului de schi alpin, care coincide cu prima etapă a Cupei Mondiale, nu înseamnă pentru noi și startul spre medalii, prestațiile sportivilor români fiind de cele mai multe ori dezamăgitoare. În lumea sporturilor albe însă, prima cursă a noului sezon produce o emulație incredibilă.

Solden, singura regiune de schi pe ghețar unde se pot testa cele mai noi articole ale producătorilor de echipamente pentru sporturi de iarnă

Prima etapă a competițiilor mondiale de schi alpin va avea loc, pe 22 octombrie, pe celebra pârtie austriacă de la Sölden. Din fericire, cu o săptămână înaintea startului Cupei Mondiale, zăpada se prezintă în condiții perfecte, iar Markus Mayr, din partea Federației Internaționale de Schi, a dat avizul pentru debutul sezonului competițional.

„Condițiile sunt surprinzător de bune, de fapt, cele mai bune din ultimii patru ani. În ultimii ani, ultima secțiune de plat ne-a făcut probleme. Pentru a evita acest lucru, organizatorii au pus o folie specială care protejează zăpada și împiedică topirea”, a explicat Mayr. „În partea superioară a traseului există o porțiune în care se amestecă zăpada naturală cu cea artificială. Organizatorii vor continua să producă zăpadă artificială până aproape de startul competiției”, a adăugat oficialul FIS.

Sölden, un loc unic

Pe ambii ghețari de deasupra satului de schi, sezonul alb începe deja din septembrie. Cea mai înaltă șosea panoramică a Alpilor de Est îi aduce pe schiori și pe snowboarderi cu autobuzul de la Sölden la ghețarii Tiefenbach și Rettenbach, ce alcătuiesc una dintre cele mai mari regiuni de schi ale Austriei. 36 de kilometri de pârtii și 10 instalații de cablu cu o capacitate de transport de până la 20.000 de persoane pe oră garantează începătorilor, dar și cunoscătorilor o distracție pe cinste la schi.

Centrul Europa de testare și expoziție de pe ghețarul Rettenbach face din Sölden singura regiune de schi pe ghețar unde se pot testa, din septembrie până în noiembrie, cele mai noi articole ale producătorilor de echipamente pentru sporturile de iarnă. Tradiționalele deschideri ale Cupei Mondiale la schi, atât cea feminină, cât și cea masculină, de la finele lunii octombrie sunt o sărbătoare ce poate fi urmărită gratuit de posesorii abonamentelor la schi, de pe locurile în picioare.

Pe lângă instalațiile de cablu de pe ghețar, au reintrat în funcțiune și instalațiile similare din Sölden și Hochsölden. Pentru schiori și snowboarderi, acest lucru înseamnă coborâri spectaculoase pe 148 km de pârtii pentru toate gradele de dificultate, transport lipsit de stres și timpi de așteptare zero la cele 34 de lifturi care pot transporta până la 70.000 de persoane pe oră. Și garanția absolută a zăpezii din octombrie până în mai – căci regiunea de schi înregistrează altitudini de la 1.350 până la 3.340 m, iar 80% din pârtii beneficiază de instalații de înzăpezire.

În plus, Sölden este singura regiune de schi din Austria unde se găsesc laolaltă trei munți de schi de peste 3.000 m: Gaislachkogl (3.058 m), Tiefenbachkogl (3.250 m) și Schwarze Schneide (3.340 m). Cine vrea să cucerească într-o singură zi acești „BIG3” poate porni în „Raliul BIG3”. Punctul de pornire este stația din vale a instalației de cablu Giggijoch, iar punctul de sosire este stația din vale a instalației de cablu Gaislachkogl. Între aceste două puncte se află patru ore de traseu extraordinar, 50 de kilometri de pârtii, 10.000 de metri altitudine și trei munți a căror panoramă ce taie răsuflarea poate fi admirată de pe platformele „BIG3”.

74 de români pe listele de concurs

În actele Federației Internaționale de Schi există numele a 74 de români care ar putea lua startul, în acest sezon, în competițiile mondiale. Din păcate, în realitate, numărul acestora e mult mai mic, mulți dintre ei fiind inactivi sau cu o minimă participare pe scena internațională. Și, mai rău, dintre cei care se chinuie (cuvântul nu e prea dur) să ia startul la asemenea competiții, o parte infimă au și rezultate. Asta însemnând clasări între primii 50…

Cazul Edit Miklos

Una dintre reprezentantele României cu o oarecare expunere internațională este Edit Miklos, care a participat și la Jocurile Olimpice de la Vancouver 2010, acolo unde a fost victima unei teribile căzături în timpul probei de coborâre. Din păcate, sunt premise ca din această iarnă ea să concureze pentru Ungaria, sportiva de 22 de ani considerând că în România nu i se poate garanta bugetul necesar participării integrale la Cupa Mondială, buget ce se ridică la circa 100.000 euro pe sezon. Ea a demisionat deja din Poliția Română și s-a căsătorit în Ungaria.

PROGRAMUL SEZONULUI CUPEI MONDIALE

2010
22-24 octombrie – Sölden (Austria)
13-14 noiembrie – Levi (Finlanda)
27-28 noiembrie – Lake Louise (Canada)
3-5 decembrie – Beaver Creek (SUA)
11-12 decembrie – Val dIsere (Franța)
17-18 decembrie – Val Gardene Groden (Italia)
19 decembrie – Alta Badia (Italia)
29 decembrie – Bormio (Italia)

2011
2 ianuarie – München (Germania)
6 ianuarie – Zagreb (Croația)
8-9 ianuarie – Adelboden (Elveția)
14-16 ianuarie – Wengen (Elveția)
21-23 ianuarie – Kitzbuhel (Austria)
25 ianuarie – Schladming (Austria)
29-30 ianuarie – Chamonix (Franța)
5-6 februarie – Hinterstoder (Austria)
8-20 februarie – Campionatele Mondiale de la Garmisch Partenkirchen (Germania)
26-27 februarie – Bansko (Bulgaria)
5-6 martie – Kranjska Gora (Slovenia)
12-13 martie – Kvitjell (Norvegia)
16-20 martie – Lenzerheide (Elveția)

Tudor Florin MIHALACHE