ODATĂ CU CRUCIŞĂTORUL USS „VELLA GULF”: Secretarul american al Apărării vine în Portul Constanţa! Date despre navă

Categories PoliticaPosted on

Aşa cum s-a anunţat, deja, o NOUĂ (!) navă militară americană, crucişătorul (purtător de rachete) USS „Vella Gulf” CG-72, se va afla în România (apele teritoriale româneşti şi Portul Constanţa) în perioada 3 – 6 iunie (bastimentul a intrat încă de de vineri – 30 mai în Marea Neagră!).

De asemenea, este ştiut şi că vizita în România a navei de război americane coincide, parţial, ca dată, cu aceea a… Secretarului Apărării (ministrul american al forţelor armate) al SUA, Chuck Hagel!!!

NOUTATEA este că Secretarul Apărării al SUA vine (joi – 5 iunie) în Portul Constanţa )însoţit de către ministrul român al Apărării, Mircea Duşa), unde va urca la bordul navei americane!

Pentru joi – 5 iunie, de la ora 12.00, Ambasada SUA la Bucureşti şi Ministerul Apărării Naţionale (M.A.N.) organizează şi o „oportunitate de presă” comună cu Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, şi ministrul român al Apărării Naţionale, Mircea Duşa, cu ocazia vizitei navei USS „Vella Gulf” în Portul Constanţa, la Terminalul de Pasageri!

Două nave (ambele aparţinând marinei militare americane, US Navy). au avut, până acum, acest nume: „Vella Gulf” (despre care „Wikipedia”, din care extragem aceste date, scrie că este, uneori, în mod eronat, denumită „Vela…”, cu un singur „l” !?!…), botezate fiind după numele locului bătăliei americano – japoneze, din 1943, în Insulele Solomon, din Oceanul Pacific!
Dacă prima (CVE – 111) a fost un portavion de avioane de escortă, pentru convoaiele navale, care a fost în serviciu… doar un an de zile (1945 – 1946), cea de-a doua (CG – 72), care ne vizitează în această săptămână, este un crucişător purtător de rachete ghidate, intrat în serviciu în 1993 şi reechipat în 2010 şi 2013.

USS „Vella Gulf” CG – 72 este un crucişător purtător de racchete ghidate, din clasa „Ticonderoga”, cu un deplasament de 11, 556 tone, având lungimea prova – pupa de :173 metri, lăţimea babord – tribord de 16.8 metri şi un pescaj de 10, 2 metri.
Este propulsat de patru (4) motoare cu turbină „General Electric”, cu o putere totală de 60.000 kW!
Viteza maximă este de 32, 5 noduri (aprox. 60 km/oră, iar echipajul este compus din 400 de oameni, dintre care 33 de ofiţeri şi 27 de subofiţeri.

Potrivit agenţiei de presă “MEDIAFAX”, echipajul navei militare americane va participa la antrenamente cu aliaţii, în cadrul cooperării în domeniul securităţii. Acesta este anunţul oficial, făcut de către colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
„Prezenţa navei militare în Marea Neagră demonstrează angajamentul Statelor Unite de a coopera strâns cu aliaţii în scopul sporirii securităţii şi stabilităţii maritime”, a explicat Warren.

De la amplificarea crizei din Ucraina, Washingtonul a trimis mai multe nave militare în Marea Neagră, pentru exerciţii comune cu aliaţii din cadrul NATO.

Reamintim că prin “Convenţia de la Montreux”, din anul…1936 (!!!), se interzice navelor MILITARE ale unor ţări NONRIVERANE să rămână în Marea Neagră mai mult de… 21 DE ZILE!

Foto: USS “Vella Gulf” CG – 72 (Surse: 1. commons.wikimedia.org; 2. wikipedia.org; 3. colonelcassad.livejourna.com; 4. marinebuzz.com; 5.navsource.org).