Poliția se clatină

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

Poliția se clatină

Petre Tobă, șeful IGPR, și chestorul Dan Fătuloiu, secretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor, sunt pe cale de a fi schimbați din funcții. Cei doi au fost propuși marți pentru schimbare, iar cererile de demitere au fost trimise la Guvern.

Petre Tobă va fi înlocuit, cel mai probabil, de Ioan Dascălu, atașat cu afaceri interne la Ambasada României din Marea Britanie. Este posibil ca Dan Fătuloiu să fie înlocuit cu șeful Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI, Liviu Popa, conform Realitatea TV și Antena 3. Recent, secretarul de stat la MAI Dan Fătuloiu îi ceruse ministrului Traian Igaș schimbarea lui Tobă din fruntea Poliției Române.

Ioan Dascălu s-a mai aflat la conducerea inspectoratelor de Poliție din județele Arad și Timiș, între 2005 și 2007.
Liviu Popa a devenit directorul Direcției Generale Anticorupție în octombrie 2009. Anterior, timp de patru ani, a fost șeful IJP Bihor. În 2003 a fost detașat la Parchetul Național Anticorupție Oradea.
Tentativă de mituire

Scandalul legat de Dan Fătuloiu a început vinerea trecută, când un om de afaceri din Galați a fost prins în flagrant în timp ce-i oferea chestorului, secretar de stat la MAI, suma de 50.000 euro. Procurorii DNA fuseseră anunțați de Fătuloiu despre tentativa de mituire. Afaceristul i-ar fi promis lui Fătuloiu încă două mașini de lux și două vile. Astfel, valoarea mitei s-ar fi ridicat la un milion de euro. Mita a fost oferită de miliardarul Cătălin Chelu (44 ani), cercetat penal într-un dosar economic pentru devalizarea a 48 de societăți comerciale. Chelu și încă trei persoane au fost arestate preventiv duminică.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai activi investitori pe bursă, multimilionar în euro. Gălățeanul are la DIICOT trei dosare – pentru spălare de bani, evaziune fiscală și acuzații referitoare la piața de capital, relevă Realitatea TV.
2006 – alt scandal cu mită

Numele chestorului Dan Fătuloiu a mai fost legat de o tentativă de mituire, în anul 2006, potrivit Realitatea TV. Denunțătorul, administrator al unei societăți agroindustriale din Vâlcea, a fost cel de care s-a folosit DNA pentru a-l prinde pe Dan Fătuloiu. Presa a scris atunci că denunțătorul a avut surpriza să constate că procurorii DNA l-au salvat prin diverse tertipuri pe Fătuloiu, șeful IGPR.

Interlop împușcat mortal în plină zi

Evenimentul care a atras atenția asupra Poliției s-a petrecut însă acum două săptămâni: interlopul Gheorghiță Mararu a fost împușcat mortal într-o cafenea din Piatra Neamț, în plină zi. Autorul crimei, Cristian Chilat, a fost arestat de polițiști la două zile de la incident.

Atunci au început să iasă la iveală anumite legături pe care șeful IJP Neamț, Aurelian Șoric, le avea cu victima. Cei doi erau vecini și cunoștințe vechi. Mai mulți subalterni l-au reclamat pe Șoric spunând că au mari probleme din cauză că polițistul-șef le ia apărarea celor din clanul Mararu. Mai mult, Șoric a întrebat retoric la TV: „Și până la urmă de ce este atât de interlop Mararu? Pentru că dădea bani la oameni și le lua camătă? Câți nu dau bani? Sunt și procurori care dau bani…”.

Inspectoratul de Poliție Neamț a fost supus între timp unui control de la conducerea MAI, ale cărui concluzii nu au fost făcute publice. Cert este că prefectul județului a semnat luni eliberarea din funcție a lui Șoric, dar demiterea sa nu avusese loc încă marți. (T.B.)