Primele vaccinuri COVID-19 ar trebui sa ajunga in Romania in primul trimestru al anului 2021, spune presedintele

Categories ActualitatePosted on

Primele vaccinuri COVID-19 care vor ajunge in Romania in primul trimestru al anului 2021, spune presedintele.

Autoritatile romane se asteapta ca primul lot de vaccinuri COVID-19 sa ajunga in Romania in primul trimestru al anului 2021, a declarat presedintele Klaus Iohannis . Potrivit acestuia, Romania urmeaza sa primeasca peste 10 milioane de doze de vaccin de la cele contractate de Comisia Europeana.

„Speram cu totii sa se dezvolte cat mai curand un vaccin COVID-19 sigur si eficient, iar eforturile depuse la nivel international confirma dorinta tuturor de a avea acest vaccin. Romania face parte din acordurile incheiate de Comisia Europeana pentru furnizarea de vaccinuri COVID-19 cand vor fi disponibile, iar tara noastra va avea o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin „, a declarat Iohannis marti, 3 noiembrie, dupa o intalnire cu specialisti in sanatate.

„Datorita cererii globale extrem de mari si a capacitatii de productie destul de reduse, vaccinul va ajunge in tari europene in etape. Ne asteptam ca primul lot sa ajunga in Romania, in cel mai favorabil scenariu, in primul trimestru al anului viitor”, a spus el.

Toate statele europene vor primi vaccinurile COVID-19 in acelasi timp, a mai explicat presedintele roman.

Lucratorii din domeniul sanatatii si persoanele din grupurile cu risc crescut vor fi primii care vor primi vaccinul odata ce acesta va ajunge in Romania. Vaccinarea intregii populatii va incepe cel mai devreme in primavara, a mai spus Iohannis.

Romania trebuie sa se pregateasca pentru momentul in care vaccinul COVID-19 ajunge in tara si sa elaboreze un plan de actiune eficient pentru intregul sistem de sanatate, „de la medicul de familie pana la nivelul spitalului”. Autoritatile trebuie sa infiinteze centrele de vaccinare si medicii de familie trebuie sa fie bine pregatiti.

„Ministrul sanatatii mi-a aratat strategia de vaccinare anti-COVID in Romania, platformele de vaccinare, cadrul legal, precum si modul in care vor fi organizate programul national si etapele vaccinarii, precum si reteaua de stocare si distributie. Toate aceste aspecte sunt foarte important si sunt, de asemenea, analizate la nivel european, deoarece noul vaccin are nevoie de conditii speciale de transport si depozitare „, a spus Klaus Iohannis.

Dezvoltarea unuia sau mai multor vaccinuri impotriva COVID-19 va fi esentiala pentru controlul pandemiei si redresarea economica, a mai spus presedintele roman. Dar, pana atunci, „este imperativ sa respectam cu maxima responsabilitate toate masurile de protectie si prevenire”, a adaugat el.

In stirile conexe, Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii si candidat al Partidului Social Democrat (PSD) la viitoarele alegeri generale , a declarat ca, cel mai probabil, cinci milioane de romani vor primi vaccinul COVID-19 pana in vara viitoare , A raportat News.ro. In opinia sa, Romania trebuie sa inceapa sa organizeze devreme campania de vaccinare.

Rafila a mai spus ca s-a facut un „efort fara precedent” in cercetare si finantare pentru a dezvolta un vaccin COVID-19 si ca trei astfel de vaccinuri sunt in prezent in studii avansate. Este probabil ca unul dintre ei sa primeasca autorizatie de introducere pe piata pana la sfarsitul acestui an sau in prima luna a anului viitor, dupa care vor fi introduse pe piata inca doua vaccinuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *