Persoanelor sub 18 ani li s-a interzis sa viziteze expozitia World Press Photo de anul acesta de la Budapesta, dupa ce guvernul populist de dreapta al Ungariei a stabilit ca unele dintre fotografiile sale incalca o lege controversata care restrictioneaza continutul LGBTQ. Prestigioasa expozitie de fotografie mondiala, expusa la Muzeul National al Ungariei din Budapesta, primeste anual peste 4 milioane de vizitatori din intreaga lume. Prezentand un fotojurnalism remarcabil, misiunea sa este de a oferi o acoperire vizuala a unei game de evenimente importante unui public global.
Dar un set de cinci fotografii realizate de fotojurnalista filipineza Hannah Reyes Morales l-a determinat pe un parlamentar maghiar de extrema dreapta sa depuna o plangere la ministerul cultural al tarii, care a constatat ca acestea incalca o lege maghiara care interzice afisarea continutului LGBTQ minorilor.
Acum, chiar si cu acordul parintilor, cei sub 18 ani nu mai au voie sa viziteze expozitia.
Fotografiile, care documenteaza o comunitate de persoane in varsta LGBTQ din Filipine, care au impartit o casa de zeci de ani si s-au ingrijit unii de altii pe masura ce imbatranesc, infatiseaza cativa membri ai comunitatii imbracati in targ si machiati.
Joumana El Zein Khoury, directorul executiv al World Press Photo, a spus ca este ingrijorator faptul ca o serie de fotografii „atat de pozitiva, atat de incluziva” a fost vizata de guvernul Ungariei. A fost prima data cand una dintre expozitii se confrunta cu cenzura in Europa, a spus ea.
„Faptul ca exista acces limitat pentru un anumit tip de public este intr-adevar ceva care ne-a socat teribil”, a declarat Khoury. „Este uluitor ca este aceasta imagine specifica, aceasta poveste specifica si este uluitor ca se intampla in Europa.”
Miscarea de a exclude tinerii de la expozitie a fost cea mai recenta a guvernului Ungariei, condus de premierul nationalist Viktor Orban, care a restrictionat disponibilitatea materialelor care promoveaza – sau descriu – homosexualitatea minorilor in mass-media, inclusiv televiziune, filme, reclame si literatura. .
In timp ce guvernul insista ca legea „protectiei copilului” din 2021 este conceputa pentru a izola copiii de ceea ce numeste propaganda sexuala, a provocat actiuni in justitie din 15 tari din Uniunea Europeana, presedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, numind-o „o rusine.”
Dora Duro, parlamentarul de extrema dreapta care a depus plangerea in legatura cu fotografiile, s-a declarat revoltat cand a vizitat expozitia si a respins afirmatiile conform carora decizia guvernului ar limita libertatea presei sau libertatea de exprimare.
„Cum traieste minoritatea LGBTQ nu este cea mai mare problema din lume”, a spus Duro pentru AP. „Ceea ce vedem ca fiind normal, ceea ce infatisam si ceea ce le transmitem (copiilor) ca valoros ii influenteaza, iar aceasta expozitie este in mod clar daunatoare pentru minori si, cred, de asemenea pentru adulti.”
Reyes Morales, fotograful, a spus intr-o declaratie trimisa prin e-mail ca subiectele din fotografiile ei servesc drept „icoane si modele de urmat” pentru comunitatea LGBTQ din Filipine si ca „nu sunt periculoase sau daunatoare”.
„Ceea ce este daunator este limitarea vizibilitatii pentru comunitatea LGBTQIA+ si dreptul lor de a exista si de a fi vazut”, a scris Reyes Morales. „Sunt intristat de faptul ca povestea lor s-ar putea sa nu ajunga la oamenii care au cea mai mare nevoie de ea, ma intristeaza ca povestea lor este tinuta in umbra.”
Ministerul Culturii din Ungaria nu a raspuns la o cerere de interviu.
Tamas Revesz, fost membru al juriului World Press Photo, care a fost organizatorul expozitiilor din Ungaria timp de peste trei decenii, a declarat ca multe dintre fotografiile din expozitie – cum ar fi acoperirea razboiului din Ucraina – sunt „de o mie de ori mai grave si mai socante. ” decat seria lui Morales.
Dar, avand in vedere ca aproximativ jumatate din cei aproximativ 50.000 de oameni care viziteaza expozitia din Ungaria in fiecare an sunt studenti, a spus el, mii de tineri maghiari nu vor putea acum sa vada colectia World Press Photo – chiar si acele imagini care nu contin continut LGBTQ.
„Scopul fiecarei imagini si al fiecarui reportaj de imagine este sa ne aduca stirile noua, privitorului si multi reporteri isi risca viata pentru ca noi sa avem aceste cunostinte”, a spus Revesz. „Fiecare este liber sa gandeasca ce vrea despre imaginile afisate. Aceste poze au fost facute fara prejudecati si si noi ar trebui sa luam ceea ce vedem aici fara prejudecati.”