Români cu ochi oblici

Categories ExplicitPosted on

Români cu ochi oblici

Depopularea masivă a României face ravagii în sănătate, construcții și în sistemul asigurărilor sociale. În 2-3 ani de zile nu va mai exista sistemul sanitar, iar românul anului 2050 va avea ochii oblici, estimează experții.

PUSTIU. Multe dintre satele României au rămas doar cu câțiva dintre vechii locuitori

Migrația românilor nu dă semne de încetinire. Continuă să plece din țară, pe capete, muncitori calificați, medici, profesori, studenți, absolvenți eminenți, sportivi campioni, mai nou – polițiști, precum și români „cu stare”.

Numai anul trecut au părăsit România peste 300.000 de oameni (2% din populația activă). Peste 2.500 de medici aleg anual să profeseze în spitalele din Vest. Cauza creșterii emigrației, identificată de psihiatri, este o depresie colectivă majoră, vecină cu teroarea, care izvorăște din neajunsuri și este alimentată de sentimentul de insecuritate colectivă.

În ciuda accelerării fluxurilor migratorii, nici o instituție nu poate prezice cu exactitate în cât timp va fi depopulată România. Totuși, conform prognozelor oficiale, la orizontul de timp al anului 2050, țara noastră ar putea avea cu 6-8 milioane de locuitori mai puțin, chiar dacă acceptă populație asiatică, africană sau din țări sărace ale Europei.

Uriașa pierdere umană este confirmată de un sondaj Gallup, potrivit căruia unul din cinci români își dorește să se stabilească peste hotare, în timp ce „numărul străinilor care doresc să se stabilească în România este foarte mic”.

Insecuritate colectivă

Medicul psihiatru Florin Tudose pune dorința intensă a oamenilor de a pleca din țară pe seama unei depresii colective puternice, provocată de criza economică și întreținută de așa-numiți „apostoli ai dezastrului” național.

„Foarte mulți români își abandonează familiile, lucrând la negru în străinătate și lăsând aici toată povara socială a familiilor lor, care nu plătesc contribuții și asigurări, după principiul că statul îți bagă în gură. Alții resimt un sentiment de insecuritate colectivă, o panică intensă și ajung să plece cu tot cu familii. Ei își vând bunurile ca să scape de acest dezastru din România și se mută în altă țară. Însă această teroare nu corespunde realității, ci este susținută informațional de apostolii dezastrului. Apoi, bunurile oamenilor disperați sunt cumpărate pe nimic de profitorii crizei, care au interesul de a provoca un haos cât mai mare și de a întreține depresia națională”, spune Florin Tudose.

Rezumând, migrația excesivă a forței de muncă în Occident poate avea efect nefast atât asupra statului, împovărând factura asigurărilor sociale, cât și asupra celor care decid să-și lichideze proprietățile din România, în căutarea unei vieți mai bune. Îngrijorătoare este, în opinia psihiatrului, migrația tinerilor, care ajung să procreeze în țările-gazdă, văduvind România de copii.

Pe lângă depresia indusă artificial populației, Florin Tudose susține că românii părăsesc țara și din cauza faptului că aici nu mai există o piramidă clară a valorilor, care să-i facă pe oameni să se simtă apreciați de semeni.
„Din fericire pentru România”, deși sunt foarte deprimați din cauza sărăciei, profesorii actualei generații nu vor pleca din țară la fel de ușor precum medicii, deoarece trebuie să vorbească limba țării respective precum nativii, crede profesorul Aurel Cornea, liderul Sindicatelor Libere din Învățământ.

Însă lucrurile s-ar putea schimba în cazul profesorilor tineri care învață limbi străine și care ar putea profita de mobilitatea europeană a pieței serviciilor didactice.

„Profesia noastră are la bază comunicarea, iar comunicarea într-o limbă străină este mai dificilă, pentru că trebuie să știi acea limbă la perfecție. Profesorii care migrează nu pot alege decât în mică parte să-și exercite meseria de dascăl în Occident. Cea mai mare parte, împinși de disperare, aleg să presteze în străinătate alte munci, în construcții, în agricultură sau ca îngrijitori. Aceasta este, de fapt, drama noastră. Din cauza salariilor mici, în sistem nu mai intră oameni pregătiți, iar cei buni pleacă și calitatea educației scade”, afirmă Aurel Cornea.

Nu vine sfârșitul lumii!

În condițiile intensificării fluxurilor migratorii în și dinspre România, românul anului 2050 ar putea avea ochii oblici și fața măslinie, cred experții consultați de Timpul.

„Chiar și în aceste condiții, nu vine sfârșitul lumii în România. În țară vor trăi indieni, chinezi sau oameni din Republica Moldova, care trăiesc acum în condiții rele, subumane, și care vor și ei o viață mai bună”, dă asigurări psihiatrul Florin Tudose.

La rândul său, sociologul Alfred Bulai crede că România ar putea atrage în viitor populație asiatică. „Deocamdată însă nu suntem atrăgători nici măcar pentru această populație, deoarece n-avem o istorie puternică a imigrației. Cea mai fericită variantă ar fi atragerea moldovenilor, deoarece ei sunt deja integrați cultural”, spune Alfred Bulai.
În domeniul medical însă, rezolvarea deficitului de personal cu ajutorul imigranților este dificilă, dacă nu imposibilă, din cauza legislației.

„Nu putem aduce medici din Bangladesh sau de oriunde altundeva deoarece legislația nu ne permite. Profesia noastră este foarte clar reglementată de legislația europeană, care prevede că pe teritoriul UE pot profesa doar medici din UE sau din Spațiul Economic European. Medicii care nu îndeplinesc aceste condiții au totuși o șansă dacă sunt căsătoriți cu cetățeni români. Însă deocamdată nu ne punem astfel de probleme, deoarece posturile din sănătate sunt blocate și pentru români. La șapte medici care pleacă din țară, putem angaja doar unul, iar concursurile pentru posturi nu se mai țin”, susține Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Totuși, migrația românilor nu trebuie dramatizată, în opinia președintelui țării, Traian Băsescu. „Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forței de muncă. Dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine. Unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de față, statul român nu poate să își plătească medicii, profesorii cum ar merita să îi plătească”, a subliniat recent șeful statului. În acest context, președintele le-a mulțumit românilor din străinătate că nu se întorc în țară să solicite ajutor de șomaj.

Unde fug românii?

Principalele țări de destinație ale românilor au fost, la începutul anilor 2000, Italia și Spania, care au reușit să atragă, potrivit cifrelor oficiale, peste două milioane de emigranți din țara noastră.

Datele neoficiale arată însă că numărul românilor din aceste țări ar putea fi mult mai mare, dacă i-am pune la socoteală pe cei care muncesc „la negru”. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată, de pildă, în Raportul asupra Migrației Mondiale pe 2010, că, în prezent, între 2,5 și 2,7 milioane de români se află pe teritoriile celorlalte state ale UE. Mai nou, românii aleg să muncească în Marea Britanie, Franța sau Germania.

În ceea ce privește Germania, stat care a aplicat măsuri de restrângere a liberei circulații a lucrătorilor români, situația s-ar putea schimba pe termen mediu. Românii cu studii superioare și calificări înalte, precum muncitorii, medicii sau inginerii, ar putea fi atrași de programele speciale pentru imigranți ale Berlinului, care dorește să-și mențină supremația economică în Europa și să conserve nivelul actual de trai german, prin alimentarea corespunzătoare a bugetelor naționale.

Ofensiva în atragerea personalului român înalt calificat în Germania a început să fie detectabilă în România. „S-a intensificat activitatea recrutorilor străini de medici de pe teritoriul României: acum îi iau direct din universități. Reprezentanții unei astfel de societăți de recrutare care caută medici pentru Germania au venit la Universitatea de Medicină și Farmacie «Gr. T. Popa» din Iași”, spune Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Emigrația nu este pentru toți

Profesorul Răzvan Bobulescu, reprezentant al Federației „Alma Mater”, subliniază că emigrația nu este pentru toți, ci doar pentru cei foarte bine pregătiți sau cu o meserie cerută în Occident. În domeniul învățământului – arată Bobulescu – „absolvenții buni pleacă învârtindu-se. În țară rămân, în principal, loazele, care nădăjduiesc să se angajeze undeva pe pile. Pleacă, de asemenea, preparatorii și asistenții, din care doar jumătate mai revin în țară. Aceasta este, de fapt, nenorocirea României, că ne pleacă elitele, vârfurile noastre”.

Depopulare a instituțiilor și a ramurilor economice vitale

În opinia sociologului Alfred Bulai, nu mărimea fluxului migrator dinspre România spre Occident este periculoasă, ci scăderea profesionalismului, generată de depopularea instituțiilor și a ramurilor economice vitale.

„Migrația masivă a românilor s-a produs în condițiile în care avem peste două milioane care lucrează în străinătate. Vârful acestei migrații a trecut, chiar dacă vor mai exista oameni care vor pleca din țară. Problema este că, prin migrație, gradul de profesionalism în România a scăzut dramatic: în construcții nu mai există calitate, macaralele cad, nu mai avem medici, în unitățile de pompieri au ajuns să existe mai multe autospeciale decât pompieri”, spune Alfred Bulai.

Nu numai românii au emigrat masiv în țările mai dezvoltate, ci și italienii sau irlandezii, care au format comunități puternice în țările-gazdă, mai arată sociologul. Așa cum țările de origine ale respectivilor n-au fost depopulate, deoarece au acceptat, la rândul lor, străini, putem spera că și România va primi străini săraci.

Camelia POPA