Taxa de parcare în Constanța, de până la patru ori mai mare decât în București

Categories Dosarele TimpulPosted on

Un șofer din Constanța plătește de cel puțin două ori mai mult decât în București pentru un loc de parcare.
În Constanța, un loc de parcare închiriat de la Primăria Constanța costă, pentru anul în curs, 173 de lei. Suma este cu peste 16% mai mare față de anul 2013, iar majorarea a fost explicată prin faptul că autoritățile locale au fost nevoite să indexeze taxa cu rata inflației pe ultimii trei ani (perioadă în care taxa a rămas nemodificată).

Suma plătită de constănțeni este de două până la trei ori mai mare decât cea care se percepe în București. În capitală, taxa variază în funcție de sector și, în interiorul sectoarelor, în funcție de zonă. Potrivit Mediafax, în sectorul 4 taxa variază între 47,45 lei pe an și 76,65 lei pe an. În sectorul 6 aceasta este de 47, 58 sau 77 de lei pe an, în funcție de zonă (cel mai scump în Drumul Taberei, cel mai ieftin în Militari).

Am ales pentru comparație și un alt oraș, de data aceasta comparabil cu Constanța, în ceea ce privește economia, puterea de cumpărare și numărul de locuitori. Este vorba despre Cluj. Potrivit datelor furnizate de Primăria Cluj, ”taxa pentru abonamentele parcărilor din zona centrală soliciatte de persoane fizice este de 76 de lei pe an”.

În Brașov, taxele sunt mai mici decât în Constanța, dar cu sume relativ mici. În orașul de sub Tâmpa un loc de parcare costă între 122 și 166 de lei pe an. În Baia Mare, abonamentul pe un an de zile costă 100 de lei.

Ne oprim aici cu comparațiile. Concluzia este următoarea: autoritățile locale nu investesc niciun leu pentru crearea acestor locuri de parcare. În Constanța, în multe cazuri nici măcar nu le delimitează cu var. Cei care le închiriază plătesc inclusiv plăcuța care marchează închiriera locului. În aceste condiții, este extrem de greu de înțeles de ce un constănțean plătește de aproape patru ori mai multe decât un bucureștean. Și mai greu de înțeles este de în Cluj taxa este mai mică, în condițiile în care municipalitatea de aici a construit și mai construi parcări supraetejate în cartiere, lucru care în Constanța nu se întâmplă. După ce s-a realizat parcarea supraetajată de la Spitalul Județean, Primăria Constanța își îndreaptă atenția spre Mamaia, nu spre oraș.

Diferențele de taxe între orașe ridică și o altă discuție: posibilitatea, evocată în trecut de Guvernul Ponta, ca autoritățile locale să își poată stabili singure taxele și impozitele locale (în prezent există o cotă maximă de 20% cu care acestea pot fi majorate suplimentar). Liberalizarea poate duce la abuzuri, au precizat specialiști în politici publice. „Nu mai trebuie să stabileasca Guvernul central nivelul taxelor. Autoritățile locale vor avea dreptul ca, la un moment dat, să se consulte cu cetățenii și să spuna dacă reduc sau măresc taxele”, a declarat Victor Ponta. Partea negativă a unei astfel de măsuri, spun specialiștii, este că acolo unde controlul electoral este slab, primăriile pot impune taxe împovărătoare pentru populație.

UTIL: acte necesare

În Constanța, cei care vor să își reînnoiască locul de parcare o pot face până pe 31 martie, la sediul din City Park Mall al primăriei. După această dată se percep penalități de întârziere. Acetele necesare sunt: cerere tip (de la ghișeu sau de pe site-ul primariei, www.primaria-constanţa.ro, autorizația pe anul 2013, copie a cărţii de identitate, a certificatului de înmatriculare a vehiculului, a contractului de leasing, dacă este cazul.