Tehnici de meditatie Qigong: beneficii si cum sa o faci

Categories SanatatePosted on

Meditatia Qigong este o practica antica de vindecare chineza care combina respiratia controlata, miscarea blanda si meditatia pentru a promova o buna sanatate mentala, fizica si spirituala.

Similar cu tai chi, se crede ca meditatia Qigong trateaza o varietate de afectiuni de sanatate, inclusiv hipertensiune arteriala, boli de inima, diabet, oboseala cronica, insomnie si dureri de picioare si spate, printre altele. Cu toate acestea, cercetarile care sustin aceste afirmatii sunt limitate.

Odata cu popularitatea in crestere a meditatiei Qigong, s-ar putea sa va intrebati daca este ceva ce ar trebui sa incercati.

Ce este meditatia Qigong?

Meditatia Qigong (pronuntat „chee-gong”) este o practica chineza veche de vindecare care combina meditatia, respiratia controlata si miscarea blanda.

Este tradus aproximativ ca „stapanul energiei cuiva” si combina doua concepte importante ale medicinei traditionale chineze (MTC). Qi se traduce aproximativ prin „forta vitala a vietii”, in timp ce gong inseamna stapanire sau cultivare.

Aceasta practica este menita sa cultive energia si puterea naturii in corpul cuiva pentru a promova o mai buna sanatate mentala, fizica si spirituala.

In MTC, sanatatea precara este rezultatul energiei blocate care curge prin cele douasprezece meridiane – sau sectiuni – ale corpului. Astfel, se crede ca Qigong-ul promoveaza sanatatea, permitand energiei, sau qi-ului, sa curga prin corp.

Qigong-ul este popular in China pentru exercitii fizice, recreere, relaxare, medicina preventiva si vindecare fizica si mentala. In plus, este folosit chiar si in antrenamentele de arte martiale. In ciuda utilizarii pe scara larga, cercetarile care sa sustina teoria energiei qi lipsesc.

Tipuri de meditatie Qigong

Desi exista multe moduri de a practica Qigong, exista doua categorii principale: Qigong activ (dinamic) si Qigong pasiv. Qigongul activ foloseste miscari controlate si lente, in timp ce Qigongul pasiv implica liniste si respiratie calma.

Qigong-ul poate fi practicat si intern (de unul singur) sau extern (prin intermediul unui terapeut de Qigong). Cu Qigong extern, un terapeut ofera qi „emis” pentru a promova vindecarea. Desi, pentru majoritatea oamenilor, Qigong-ul este o tehnica de auto-vindecare care se practica fara un terapeut.

Indiferent de forma de Qigong, scopul este de a permite energiei sa se miste liber in intregul corp si sa se reconecteze cu pamantul pentru vindecare.

Qigong activ (dinamic)

Qigong-ul activ – cunoscut si sub numele de dong gong – implica miscare intentionata, activa si respiratie care imbunatateste energia yang. In TCM, yang reprezinta energie activa, putere si vibratie, in timp ce yin reprezinta energie pasiva, calm si blandete.

Include repetarea miscarilor blande si coordonate pentru a promova drenajul sanguin si limfatic, echilibrul, forta musculara si flexibilitatea si o mai mare constientizare a corpului in spatiu (cunoscuta sub numele de proprioceptie).

Acest tip de Qigong este considerat exercitiu, dar impartaseste caracteristici reciproce cu Qigong-ul pasiv, cum ar fi o postura buna, respiratie controlata, concentrarea pe relaxare si vizualizare.

Qigong pasiv

Qigong-ul pasiv se concentreaza pe imbratisarea energiei yin prin linistea corpului si cultivarea mentala a energiei qi.

In timpul acestei forme de Qigong, corpul nu se misca in exterior, dar mintea lucreaza activ pentru a cultiva si a misca energia qi in tot corpul. Aceasta practica ar fi similara cu meditatia traditionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *