Cum sa-ti pregatesti piscina pentru vara

Categories LifestylePosted on

Atunci cand o piscina este pregatita corespunzator pentru vara, putem fi siguri de siguranta utilizarii ei. Intretinerea piscinei nu tine doar de aspectul estetic al acesteia, ci si de facilitarea pornirii ei cu usurinta in noul sezon.

Efectuate corespunzator, inchiderea si pregatirea piscinei pentru vara ne va scuti de probleme in sezonul viitor.

Iata cativa pasi clari si usor de urmat, care, odata completati, iti permit sa te bucuri de o apa limpede, curata si sanatoasa in noul sezon cald.

Nu-ti goli piscina!

Piscina nu trebuie niciodata golita complet pe perioada iernarii, mai ales daca locuiesti intr-o zona cu iarna grea. Apa din piscina va actiona ca un stabilizator de presiune ce actioneaza pe peretii si fundul bazinului, ca de altfel, ca un stabilizator termic prin care sunt evitate contractiile pamantului pe parcursul perioadei de inghet. Asadar, nu goli piscina, cu exceptia cazurilor in care trebuie sa faci interventii structurale sau in care piscina nu a fost acoperita si exista prea multe impuritati acumulate pe fundul acesteia.

Reconecteaza sistemul de filtrare

Dupa indepartarea prelatei de iarna si curatata, scoaterea capacelor si dopurilor din toate duzele si skimmerele piscinei, instalarea accesoriilor (scara, cascada, trambulina, etc.), verifica si reconecteaza sistemul de filtrare. Cosurile pentru skimmere se pun la locurile lor, ca de altfel, restul pieselor ale duzelor de refulare. Asigura-te ca robinetul pentru sifon este deschis, reconectand, apoi, pompa piscinei, filtrul si celelalte echipamente suplimentare pe care le detii. In acelasi timp, verifica daca este cazul sa inlocuiesti sau sa repari vreo componenta a echipamentului. Nu uita ca filtrul cu nisip necesita inlocuire dupa 3 ani.

Masoara si ajusteaza valorile chimice ale apei din piscina

Dupa reumplerea piscinei la nivel optim de functionare (indicat pe rama skimmeru-ului sau pana la jumatatea ramei skimmer-ului, daca nu este gravat nivel min-max), urmeaza masurarea si ajustarea valorilor chimice ale apei. Cu ajutorul unei truse de analiza a valorilor apei, poti testa nivelul pH-ului, alcalinitatea si concentratia de clor:

• Inainte de toate, echilibreaza alcalinitatea, deoarece ea este cea care ajuta la mentinerea sub control al nivelului de substante chimice al piscinei (alcalinitatea totala trebuie sa fie cuprinsa intre 80 si 120 ppm (parts per milion – ppm). O poti creste adaugand bicarbonat de sodiu sau acid clorhidric.

• Apoi, echilibreaza pH-ul, ale carui valori ideale trebuie sa fie cuprinse intre 7,2 si 7,4. Scade sau creste valorile pH-ului dupa caz, folosind o solutie corectoare a pH-ului (pH minus, pH plus).

• Duritatea apei – rata la care apa absoarbe calciu din mediu – trebuie sa fie de 150-250 ppm. Valorile mici pot deteriora pavajul piscinei. Le poti corecta adaugand clorura de calciu.

• Aplica tratamentul soc cu clor. Nivelul de clor ar trebui sa fie de 1-3 ppm. Foloseste clor lichid sau clor granulat, pe cel din urma dizolvandu-l bine intr-un recipient si apoi aruncandu-l uniform in piscina. De regula, se recomanda o doza de 80-100 g clor granulat la fiecare 10 mc de apa. Nu-l arunca in forma lui solida in bazin, deoarece in cazul unei piscine finisate cu liner exista riscul decolorarii iremediabile a acestuia (a liner-ului). Dupa aplicarea tratamentului soc, lasa sistemul de filtrare sa functioneze minimum 24 de ore, pana la obtinerea apei cristal. Apoi, mai masoara o data valorile pH-ului din apa, respectiv ale clorului, cu ajutorul unui tester.

Porneste sistemul de filtrare

Dupa ce totul este instalat corect, robinetele au fost deschise, iar vana este pe pozitia filtrare, este momentul sa pui in functiune sistemul de filtrare de filtrare al piscinei. Urmareste ca tubulatura din camera tehnica sa nu aiba fisuri ce pot duce la scurgeri, iar daca totul functioneaza in parametri optimi continua prin setarea ciclului de functionare al pompei (minimum 8 ore pe zi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *