UDMR nu acceptă propunerea președintelui, vrea două regiuni

Categories La ziPosted on

UDMR nu acceptă propunerea președintelui, vrea două regiuni

În urma consultărilor între liderii UDMR, maghiarii au hotărât să nu accepte propunerea lui Traian Băsescu, dacă nu primesc două mega-judeţe, relevă dcnews.ro.

Şeful statului a anunţat a anunţat miercuri, la B1TV, că oferta pe care le-a transmis-o maghiarilor privind reorganizarea terotorială a României conţine o împărţire în opt regiuni, plus maximum două judeţe, Covasna şi Harghita. În cazul unui refuz, se va trece la varianta deconcentrării.

Maghiarii doresc înfiinţarea unui mega-judeţ care să cuprindă Harghita, Covasna şi Mureş, iar un al doilea mare judeţ să includă Satu Mare, Sălaj şi Bihor.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, la B1 TV, că varianta maximală de negociere pentru UDMR este cea de “opt plus doi”, adică opt judeţe mari, plus menţinerea în forma actuală a Harghitei şi Covasnei, dar separate, nu împreună.

“Eu am spus (UDMR-ului – n.r.): Ceea ce se poate întâmpla maximal, în condiţiile în care nu vreţi sa reorganizăm teritorial pe judeţe mari, este ca acele două judeţe, Covasna şi Harghita, să rămână aşa cum sunt. Separate ca judeţe. Covasna şi Harghita rămân aşa cum sunt. Am spus: Este varianta opt plus doi şi este maxim ce puteţi obţine. Am spus: vă putem oferi o variantă maximală peste care nu se poate trece, adică opt judeţe plus două care rămân aşa cum sunt, Covasna şi Harghita de acum. Nu unite”, a adăugat şeful statului.

Potrivit sefului statului, reorganizarea administrativa ar trebui sa se incheie la 31 decembrie.

Dacă variantele de reorganizare sunt refuzate de către UDMR, adaugă Băsescu, se trece la varianta deconcentrării, şi astfel se vor face reforme în instituţii.

În varianta preşedintelui, ar rămâne preşedinţii de Consilii judeţene, dar instituţiile deconcentrate vor fi diminutate ca densitate şi ca personal.

“Dacă (UDMR, n.red.) refuză, oricum se trece pe reorganizarea pe judeţe mari a deconcentratelor ministerelor. Adică nu vom mai avea într-un judeţ mare, sau într-o regiune de dezvoltare, nu vom mai avea opt inspectorate de poliţie. Vom avea unul singur, într-un singur oraş, inspectorat judeţean”, a mai spus Băsescu.