Zanfir Iorguș, “pierzantul” de serviciu al PDL Constanța

Categories PoliticaPosted on

Fostul deputat PDL, Zanfir Iorguș, poate fi considerat din start un pierzant în competiția pentru alegerile europarlamentare deoarece liderul Vasile Blaga a anunțat că partidul va intra singur în aceste alegeri, iar lista candidaților a fost deja stabilită.

Cu toate că Organizația PDL de la Constanța l-a propus pentru această competiție pe Zanfir Iorguș, acesta nu se află pe un loc eligibil care să-i dea speranța ca va ajunge în Parlamentul European.
Principalii candidați ai PDL sunt actualii europarlamentari Monica Macovei, Traian Ungureanu și Theodor Stolojan. Cei trei vor deschide lista și sunt principalii favoriți pentru câștigarea unui nou mandat de europarlamentar. Obiectivul PDL pentru alegerile europarlamentare vizează obţinerea a cel puţin cinci mandate în Parlamentul European.

În afara celor trei, se negociază pentru alte trei nume. Locul patru al listei va fi ocupat de Radu F. Alexandru, vicepreşedinte PDL, în timp ce pentru locul cinci există două variante: Marian Jean Marinescu, europarlamentar PDL şi Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

În aceste condiții, este de înțeles că Iorguș este doar un pion de sacrificiu pentru partid. De altfel, surse din organizația de la malul mării au declarat că era de așteptat ca Iorguș să nu prindă un loc eligibil pe lista de la europarlamentare deoarece s-a ținut cont foarte mult de activitatea actualilor europarlamentari dar și de membrii propuși de organizațiile din țară care au obținut rezultate foarte bune pe plan local. Ceea ce nu este cazul celei de la Constanța.

Zanfir Iorguş este o legendă vie a politicii de la malul mării. A fost timp de 12 ani primarul oraşului Mangalia, apoi deputat în Parlamentul României începând cu anul 2008. De când a pierdut alegerile parlamentare de anul trecut, fostul deputat PDL a intrat într-un con de umbră.

Cu toate acestea, surse din cadrul PNȚCD Constanța susțin că Iorguș, fost țărănist, a dat târcoale partidului în speranța că ar putea prelua conducerea filialei constănțene, prin intermediul Inițiativei România Liberală (IRL), însă a fost refuzat. Scopul principal nu ar fi fost atât conducerea unei filiale locale, cât, mai degrabă, prinderea unui loc eligibil pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, alături de Aurelian Pavelescu.
Reamintim că, în primăvara anului trecut, Zanfir Iorguș a pierdut alegerile pentru Primăria Mangalia după ce biroul electoral judeţean a anulat alegerile din cauza fraudelor majore. După ce alegerile s-au reluat, Iorguş a fost învins de fostul şef al Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu.

Rămas fără Primăria Mangalia, duşman declarat al clanului PSD Mazăre, deputatul Iorguş a încearcat să-şi păstreze funcţia de deputat, mai ales că numele său este implicat în numerose scandaluri cu iz penal. Cu tot efortul și banii investiți în campania electorală, Iorguș a fost învins pe Colegiul 5 de liberalul Victor Manea.