Din cele mai vechi timpuri, menta a fost folosita pentru a trata si atenua simptomele diferitelor probleme si boli. Trecem in revista cateva dintre utilizarile sale de care putem profita.
Mai mult de 20 de proprietati diferite pot fi atribuite mentei. Este una dintre cele mai folosite plante in gastronomie si, de asemenea, face parte din medicina traditionala pe baza de plante a stramosilor nostri. Aflati despre unele dintre utilizarile vindecatoare ale mentei in acest articol.
Proprietatile si utilizarile vindecatoare ale mentei
Este antiseptic si antipruriginos
Macinarea frunzelor proaspete de menta cu putina apa si aplicarea sucului pe fata poate calma infectiile , eruptiile cutanate si acneea. Intepaturile de insecte sau de animale pot fi, de asemenea, tratate.
Cand este aplicata direct pe arsuri si taieturi, aceasta planta ajuta ranile sa se vindece si sa se vindece si le impiedica sa se infecteze.
Trateaza problemele respiratorii
Afectiunile respiratorii si infectiile pot fi reduse datorita unei componente principale a mentei: mentolul. Reduce congestia in gat, plamani si nas.
In plus, tusea persistenta, bronsita si astmul pot fi tratate cu menta . Acest lucru se datoreaza faptului ca are functia „deschidere”. Nu intamplator, medicamentele pentru tuse, de exemplu, contin menta.
Vindeca problemele sistemului digestiv
Este una dintre cele mai cunoscute utilizari vindecatoare ale mentei. De sute de ani, menta a fost folosita pentru afectiunile stomacului. Serveste la cresterea poftei de mancare si la calmarea indigestiei si este foarte bun pentru balonare si flatulenta.
Aroma sa puternica si intepatoare determina activarea glandelor salivare, care la randul sau stimuleaza productia de enzime in stomac. De asemenea, relaxeaza muschii abdominali si este ideal pentru vindecarea arsurilor la stomac sau a refluxului gastric.
Ajuta la ameliorarea durerilor de cap si a gretei
Aroma revigoranta a mentei serveste la reducerea acestor neplaceri. Daca se mesteca o frunza de menta, raul de calatorie este redus; in timp ce, daca uleiul sau esential este inhalat, simptomele migrenei sau migrenei sunt reduse.
Lupta cu respiratia urat mirositoare
De aceea, pastele de dinti au de obicei o aroma de menta. Aroma puternica elimina halitoza si, de asemenea, reduce cantitatea de bacterii din gura, care provoaca miros neplacut.
Previne aparitia cataractei
Acest lucru se datoreaza proprietatilor sale antioxidante. O infuzie de menta facuta cu o lingura de planta uscata la fiecare cana de apa trebuie consumata de doua ori pe zi pentru a profita de aceasta virtute.
Este un tranchilizant puternic
O alta dintre utilizarile vindecatoare ale mentei este ca serveste la calmarea palpitatiilor inimii, starilor de stres si anxietate, nervii si insomnia. Pentru aceasta, este recomandat sa bei apa fierbinte cu cateva picaturi de esenta de menta inainte de a merge la culcare.
Imbunatateste circulatia
Menta are proprietati anticoagulante , ceea ce o face foarte buna pentru imbunatatirea circulatiei sangelui si tratarea diferitelor tulburari derivate din aceasta, cum ar fi durerile de cap, umflarea picioarelor, vene varicoase etc.
Aliat in sanatatea sexuala feminina
Avand peste 30 de proprietati antiseptice, menta poate fi folosita extern la femei si poate trata infectiile vaginale precum vulvovaginita, vulvita, vaginita sau scurgerile vaginale. Aceasta planta amelioreaza mancarimea si arsurile; pentru asta trebuie facute bai sau spalari cu o infuzie din aceasta planta.
Alte utilizari vindecatoare ale mentei
Menta are si alte proprietati in plus fata de cele deja mentionate. Dintre acestea se pot evidentia urmatoarele:
- Este un afrodisiac: Se crede ca menta poate fi folosita pentru a creste libidoul si dorinta sexuala, datorita efectelor sale de stimulare si tonifiere.
- Trateaza reumatismul si durerile legate de vertebre si muschi: De exemplu, contracturi, artrita, incordari sau crampe. Pe zona dureroasa trebuie pusa o cataplasma de frunze de menta inmuiate in apa fierbinte.
- Calmeaza hemoroizii: O baie de sezut cu frunze de menta este folosita pentru a calma durerea, inflamatia sau mancarimea hemoroizilor, datorita proprietatilor sale astringente si antiinflamatorii.
Avertismente despre utilizarile vindecatoare ale mentei
In timp ce menta nu este periculoasa pentru sanatate sau are efecte secundare semnificative, daca nu este consumata in dozele corecte, aceasta poate duce la probleme cu utilizarea excesiva.
In cazul uleiului esential de menta nu este indicat femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor sub sase ani si pacientilor cu alergii respiratorii sau hipersensibilitate. In aceste cazuri, poate provoca nervozitate sau insomnie daca este consumat in exces si poate provoca greata, tahicardie sau lipsa de pofta de mancare.
Pe de alta parte, infuzia de menta sau tizana nu este recomandata copiilor mici sau persoanelor cu arsuri la stomac, reflux sau hernie hiatala, pacientilor cu pietre la rinichi sau vezicii biliare, gravidelor si femeilor care alapteaza, deoarece poate afecta bebelusul.
Cata menta poate fi folosita sau luata?
Doza corecta pentru un adult fara problemele de mai sus este de 20 pana la 30 de grame de frunze de menta proaspata per litru de apa clocotita. Nu puteti consuma mai mult de 700 ml —3 cani, aproximativ— pe zi si impartite in 3 doze diferite; de exemplu dimineata, dupa-amiaza si noaptea.
In cazul in care utilizarea este externa, cataplasmele pot contine mai multe frunze de menta pentru a le creste eficacitatea . Pentru baile de sezut se recomanda aceleasi proportii si se efectueaza atunci cand apa este calduta sau calduta, niciodata in clocot.
In cele din urma, cei care doresc sa consume menta, dar nu sub forma de ceai, pot face un suc sau un smoothie. Pentru aceasta, ai nevoie de o mana de frunze, apa si zahar sau orice alt indulcitor; Se recomanda sa bei cate o lingura la fiecare ora.