7 beneficii pe care sfecla le aduce sanatatii tale

Categories SanatatePosted on

Sucul de sfecla ne ajuta sa mentinem performanta fizica mai bine decat orice bautura energizanta. De asemenea, stiai ca frunzele sale contin mai mult fier decat spanacul?

Sfecla este una dintre cele mai frapante legume, avand in vedere culoarea lor. In ultimii ani, consumul acestuia a crescut sub forma de bauturi, in combinatie cu diverse fructe. Ceva care este foarte pozitiv, avand in vedere ca anterior folosirea sa gastronomica era limitata, mai ales, la sectiunea de salate.

Una dintre soiurile de sfecla este folosita chiar si ca sursa pentru productia de zahar datorita continutului ridicat de zaharoza. Cu toate acestea, dincolo de a fi o sursa de zahar natural, aceasta leguma este un aliment foarte hranitor, deoarece ofera potasiu, vitamina C si acid folic. In plus, sfecla este abundenta in apa si fibre.

Beneficiile pentru sanatate ale sfeclei

1. Sfecla este o sursa de fibre

Sfecla este bogata in fibre, atat solubile, cat si insolubile. Motiv pentru care, ele ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal si, evident, ajuta la combaterea constipatiei. Din acest motiv, ele sunt chiar recomandate in diete pentru tratarea hemoroizilor enervanti. In plus, ajuta la mentinerea in echilibru a nivelului de zahar din sange si a colesterolului bun (HDL).

Dupa cum am mentionat anterior, aceste legume pot fi consumate atat crude (in salate), cat si gatite (in diverse feluri de mancare si bauturi). Ceea ce conteaza este sa stii sa le gatesti pentru a nu le irosi proprietatile. Prin urmare, trebuie sa le gatiti cu piele. Chiar inainte de a manca, poate fi indepartat. Pe de alta parte, trebuie sa stii ca se pot conserva in otet atat crude cat si fierte.

2. Aliati impotriva hipertensiunii arteriale

Deoarece sfecla contine nitrati naturali, atunci cand sunt consumati, acesti nitrati sunt transformati in oxid nitric. Amintiti-va ca aceasta molecula contribuie la relaxarea si dilatarea vaselor de sange, ceea ce imbunatateste circulatia si contribuie la reglarea tensiunii arteriale pe parcursul zilei.

Autorii unui studiu publicat in International Journal of Hypertension sustin ca nitritul anorganic din legume poate fi un adjuvant promitator in tratamentul hipertensiunii arteriale. In plus, prezenta sa ar aduce beneficii si la nivel cardiovascular.

3. Ele furnizeaza energie

Pe langa faptul ca contine un procent mare de apa, sfecla are si o cantitate interesanta de carbohidrati.  Asadar, inainte de a recurge la bauturi energizante pentru a imbunatati performanta fizica, ai putea consuma un pahar de suc de sfecla, care este complet natural si ofera un beneficiu foarte asemanator organismului.

Sucul de sfecla ar putea actiona ca o sursa de energie pentru organism, datorita conversiei nitratilor in oxid nitric. Aceasta molecula ajuta la reducerea impactului exercitiului asupra organismului, prin imbunatatirea rezistentei la exercitiile de mare intensitate.

Un studiu al Departamentului de Sanatate si Stiinte ale Exercitiului de la Universitatea Wake Forest din Winston-Salem a constatat ca persoanele care au baut suc de sfecla rosie inainte de a face miscare au avut rezultate cu pana la 16% mai bune decat cei care nu au baut.

4. Aliati impotriva inflamatiei

Sfecla rosie este o sursa importanta de betalaina, un nutrient capabil sa protejeze celulele, proteinele si enzimele de stresul mediului. In plus, ii confera acestei legume o importanta putere antiinflamatoare care protejeaza organele interne si imbunatateste circulatia sangelui.

5. Ajuta la detoxifierea organismului

Pigmentul cunoscut sub numele de betalina continut in sfecla sustine procesul de detoxifiere. Amintiti-va ca acest lucru se intampla atunci cand toxinele divizate se leaga de alte molecule pentru a fi eliminate. In general, nutrientii sai sunt  capabili sa combata actiunea radicalilor liberi  si sunt esentiali pentru purificarea organelor vitale precum ficatul, plamanii si sangele.

6. Poate contine proprietati anticancerigene

Consumul de extract de sfecla rosie ar putea reduce formatiunile tumorale atunci cand este administrat cu apa de baut. Se crede ca responsabilii de acest beneficiu ar putea fi fitonutrientii continuti de sfecla, precum si nutrientii amintiti mai sus, a caror capacitate de mineralizare este foarte importanta.

7. Sfecla este o optiune buna in timpul sarcinii

Aceasta leguma devine o alta alternativa pentru a acoperi cantitatea zilnica necesara de acid folic. Acidul folic este o vitamina B care este folosita de organism pentru a construi noi celule. In plus, in momentele initiale ale unei gestatii, ajuta la formarea tubului neural.

Din acest motiv, principalele organizatii recomanda femeilor insarcinate (sau celor care intentioneaza sa ramana insarcinate) sa ia un supliment si sa introduca o varietate de alimente care furnizeaza folat. In acest fel se poate preveni aparitia unor malformatii congenitale grave la nivelul creierului si coloanei vertebrale. 

Chiar si frunzele sale au contributii benefice

Frunzele verzi ale sfeclei reprezinta o parte foarte importanta si bogata in nutrienti a acestei legume. Acestea contin fosfor, zinc, fibre, vitamina B6, A, C, magneziu, potasiu, cupru si mangan, precum si calciu si fier. Trebuie remarcat faptul ca  frunzele acestei plante contin mai mult fier decat spanacul. Printre beneficiile consumului sau regulat gasim urmatoarele:

  • Verdele de sfecla ar putea preveni osteoporoza prin cresterea rezistentei oaselor.
  • Ele stimuleaza productia de anticorpi si celule albe din sange; prin urmare, ele contribuie la intarirea sistemului imunitar.
  • Ele ajuta la prevenirea si combaterea bolii Alzheimer.

Verdeata de sfecla poate fi consumata in smoothie-uri, sucuri sau in salate. Se pot folosi si in diverse preparate cu legume. Sa ne amintim ca cheia este sa stii sa le incorporam intr-un mod placut in alimentatie  pentru a le normaliza consumul si a putea beneficia de el. Simplu ca buna ziua!