Pe langa mentinerea unei igiene adecvate si evitarea umezelii din zona, puteti folosi cateva remedii casnice si naturale pentru a trata piciorul de atlet. Descopera-le!
Exista cateva remedii casnice si naturale care pot fi folosite pentru a trata piciorul de atlet. Aceasta afectiune este cauzata de o ciuperca, care se dezvolta in medii oarecum opuse: fie locatii foarte calde, fie foarte umede.
Stii cum sa-l recunosti? Ii cunosti tratamentul? In acest articol vom aborda principalele cauze si simptome ale acestei infectii, numita si Tinea pedis.
In plus, va dezvaluim cateva remedii casnice pentru tratarea piciorului de atlet, pe baza de produse naturale, precum bicarbonat de sodiu, sare, otet, ceapa, ceai. Continua sa citesti si ia nota.
Care sunt cauzele piciorului de atlet?
Piciorul atletului este o infectie cauzata de ciuperci care cresc usor in medii calde si umede.
Potrivit informatiilor compilate la Centrul National de Informatii Biotehnologice , piciorul atletului sau Tinea pedis este cauzata de infectia cu ciuperci dermatofite. Acestea pot ajunge la piele prin mici crapaturi sau rani din stratul superior.
Deoarece picioarele sunt de obicei intr-un mediu umed si cald, aceste ciuperci reusesc sa prolifereze. La randul sau, este mai probabil sa faceti infectie din cauza urmatorilor factori:
- Udati picioarele pentru perioade lungi de timp.
- Transpiratie excesiva.
- Nu se usuca bine.
- Leziuni minore ale pielii.
- deficiente imune.
- Purtati sosete sau ciorapi care nu sunt din bumbac, sau pantofi de plastic inchis, in care picioarele nu sunt ventilate adecvat.
- Impartasirea pantofilor, inclusiv sosete si lenjerie de pat, cu persoanele care au infectia.
- Mersul descult in locuri precum toaletele publice sau dusurile comune.
Pentru a inrautati lucrurile, piciorul de atlet este foarte contagios la contact: deget la deget, picior la picior, podea de dus, pantof pentru a numi cateva. Prin urmare, odata detectat, trebuie neutralizat eficient si impiedicat raspandirea.
Care sunt simptomele piciorului de atlet?
Simptomele piciorului de atlet se pot manifesta intr-un fel sau altul, in functie de severitatea infectiei. Poate provoca adesea:
- Miros urat.
- O eruptie rosie, solzoasa.
- Durere cand degetele sunt extinse.
- Vezicule care curg lichid sau formeaza o crusta.
- Piele uscata.
- Arsura si mancarime
Remedii casnice si naturiste pentru combaterea piciorului de atlet
Piciorul atletului este o infectie fungica, asa ca tratamentul sau de prima linie este adesea produse antifungice eliberate fara prescriptie medicala. Informatiile dezvaluite in Biblioteca Cochrane subliniaza ca antifungicele sunt folosite de doua ori pe zi, timp de aproximativ 4 saptamani, pentru a combate aceasta infectie.
Cu toate acestea, la unii oameni procesul trebuie prelungit sau repetat, deoarece exista riscul de reinfectie. Pe de alta parte, este convenabil sa tii picioarele uscate, sa purtati pantofi ventilati si sa evitati sa mergeti descult in piscine si locuri publice.
Acum, exista si o serie de remedii naturale si casnice disponibile pentru a trata piciorul atletului, care pot servi ca adjuvanti sau suplimente. Sa vedem.
1. Otet
Otetul trebuie folosit in cantitati moderate, deoarece este acid si poate modifica pH-ul pielii. Doua linguri vor fi suficiente.
Baile cu otet sunt unul dintre remediile populare impotriva piciorului de atlet. Potrivit unui studiu publicat in Medscape General Medicine , are proprietati antiinfectioase. Cu toate acestea, nu exista dovezi ale eficacitatii sale impotriva Tinea pedis.
In orice caz, otetul este un produs care, folosit moderat, pare sa calmeze simptome precum mancarimea. Daca vrei sa-l incerci acasa, noteaza urmatoarele instructiuni.
Ingrediente
- 2 linguri de otet (30 ml)
- 3 cani de apa (750 ml)
Pregatirea
- Pentru a incepe, combinati otetul cu apa calda intr-o galeata.
- Introduceti picioarele si tineti-le la macerat timp de 15 minute.
- La final, uscati-le foarte bine. Repetati acest proces de doua ori pe zi.
2. Sare
Un alt remediu care poate ajuta la calmarea piciorului de atlet este nimic mai mult si nimic mai putin decat sarea. Ca si in cazul precedent, il puteti folosi prin bai.
Ingrediente
- 6 linguri de sare (60 g)
- 4 cani de apa (1 litru)
Pregatirea
- Pentru inceput, adaugati sarea intr-o galeata cu apa.
- Apoi scufunda-ti picioarele.
- La final, dupa 15 sau 20 de minute, uscati-le bine.
- Repetati acest proces timp de 15 zile.
3. Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu amestecat cu apa este, in general, sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, utilizarea sa trebuie intrerupta daca se observa orice reactie nedorita.
In literatura populara, ingrediente precum bicarbonatul de sodiu au fost folosite ca adjuvanti pentru probleme precum ciuperca piciorului. Desi lipsesc cercetari care sa sustina acest lucru, un studiu publicat in revista Mycopathologia a constatat ca acest ingredient are activitate antifungica atunci cand este utilizat pe piele.
Cu toate acestea, deoarece este nevoie de mai multe cercetari, ar trebui sa il utilizati cu precautie pentru a trata piciorul atletului. In cazul constatarii unei reactii nefavorabile, va fi necesar sa suspendati utilizarea acesteia si sa clatiti cu multa apa.
Ingrediente
- 2 linguri de bicarbonat de sodiu (20 g)
- Apa (necesarul)
Pregatirea
- Pentru a incepe, trebuie sa amesteci bicarbonatul de sodiu cu putina apa. Ideea este sa faci o pasta groasa. Astfel, in functie de cantitatea care este necesara, se adauga mai multa apa sau mai mult bicarbonat.
- La final, masati zona afectata cu pasta si lasati-o sa actioneze. Dupa 20 de minute, clatiti si, bineinteles, uscati bine.
4. Suc de ceapa
Ceapa are proprietati antifungice care par sa ajute la tratarea piciorului de atlet. Intr-o investigatie publicata in jurnalul Phytotherapy , s-a stabilit ca acest ingredient, precum usturoiul, are efecte promitatoare in tratamentul bolilor fungice precum cele cauzate de dermatofite.
Ca si in cazul precedent, exista o lipsa de dovezi care sa confirme siguranta si eficacitatea acestuia. Prin urmare, daca observati vreun efect nedorit, este mai bine sa incetati sa il utilizati.
Ingrediente
- 1 sau 2 cepe
Pregatirea
- Pentru a incepe, procesati ceapa pana obtineti sucul.
- Apoi, cu ajutorul unei bile de bumbac, aplicati sucul pe zona infectata (dupa ce ati curatat-o cu un produs antifungic).
- La final, curatati-l si protejati-l cu pudra de talc pentru a evita reziduurile de umezeala.
5. Ceai
Sunt cei care subliniaza ca punerea picioarelor intr-un lighean cu ceai poate ajuta impotriva ciupercilor. Cu toate acestea, exista o lipsa de dovezi care sa demonstreze acest lucru.
Baile in pliculete de ceai au un efect calmant asupra simptomelor precum mancarimea si iritatia cauzate de piciorul atletului. Se spune ca ajuta si impotriva ciupercilor, dar nu exista dovezi.
Ingrediente
- 2 cani de apa (500 ml)
- 6 linguri de ceai (60 g) sau 6 plicuri
Pregatirea
- Pentru inceput, incalzeste apa si, cand ajunge la fierbere, adauga ceaiul si lasa-l la infuzat 15 minute.
- Dupa timpul indicat se ia de pe foc si se asteapta sa se raceasca.
- La final, odata rece, se filtreaza si se spala picioarele cu lichidul.
- Procesul trebuie repetat timp de o luna.
7. Iaurt simplu
Iaurtul are proprietati multiple. In acest caz, bacteriile sale vii, cunoscute si sub denumirea de probiotice, par sa impiedice raspandirea ciupercii piciorului atletului, conform descoperirilor publicate in Frontiers in Microbiology.
Pregatirea
- Mai intai, puneti niste iaurt simplu pe zona afectata si lasati-l sa se usuce.
- Cand ati terminat, indepartati-l cu grija cu o carpa curata si asigurati-va ca piciorul este complet uscat.
8. Usturoi
Un alt remediu casnic care poate fi folosit pentru tratarea piciorului de atlet este o baie de picioare cu apa calda, in care au fost introdusi anterior niste catei de usturoi zdrobiti.
Pe langa faptul ca da o aroma excelenta tocanelor, usturoiul s-a dovedit a fi un tratament eficient impotriva diferitelor tipuri de ciuperci, dupa cum se mentioneaza in studiile efectuate in acest sens.
9. Ulei de arbore de ceai
Din arborele de ceai (Melaleuca alternifolia) se extrage un ulei care are o mare varietate de utilizari si aplicatii , inclusiv pentru tratarea diferitelor probleme de sanatate.
In acest sens, se considera ca are proprietati antifungice. Din acest motiv, studiile indica faptul ca a fost folosit ulei de arbore de ceai, demonstrand eficacitatea in infectiile fungice, precum Tinea pedis.
Acum, daca intentionati sa utilizati acest remediu la domiciliu pentru a trata piciorul de atlet, ar trebui sa aveti grija, deoarece poate fi un iritant pentru piele. Prin urmare, este necesar sa diluati cateva picaturi in ulei de cocos sau de masline, inainte de a o freca pe partea afectata.
Igiena picioarelor atletului
Pe langa remediile casnice pentru piciorul de atlet, exista si alte masuri pe care le putem lua singuri. In acest sens, este necesara mentinerea unor bune obiceiuri de igiena, deoarece aceasta este decisiva pentru controlul infectiei.
- Pentru inceput, purtati sosete curate si uscate.
- In timpul dusului, spalati-va picioarele cu apa si sapun, apoi uscati-le cu grija.
- Purtati sandale pe podelele dusurilor si piscinelor publice.
- Pune pulberi antifungice (cum ar fi pudra de talc) pe picioare pentru a preveni formarea umezelii.
- In cele din urma, purtati pantofi din materiale naturale, cum ar fi pielea, si alternati mai multe tipuri de incaltaminte.
Tratamentul medical este esential
Remediile discutate nu sunt miraculoase si pot fi ineficiente in multe cazuri pentru tratarea piciorului de atlet. Adesea, efectele sale sunt realizate dupa mai multe aplicatii, pe termen lung. Pe de alta parte, ele nu inlocuiesc tratamentul medical. Numai daca profesionistul din domeniul sanatatii o autorizeaza, acestea pot fi folosite in completare.