CAMERA DE GARDĂ: Cum învață copiii comportamente noi?

Categories trimitere dreapta, ViațăPosted on

CAMERA DE GARDĂ: Cum învață copiii comportamente noi?

Copiii pot învăța, prin observare, atât comportamente pozitive, de pildă, cel de a fi generos, cât și negative, precum înjuratul sau lovitul.

Învățarea de către copil a comportamentelor noi, prin observarea și imitarea adulților și a altor copii, poate fi ghidată de părinți prin încurajarea sau sancționarea comportamentelor proaspăt achiziționate.

Reacția adultului îl va face pe copil să mențină sau nu comportamentul învățat.

Deseori se întâmplă ca adultul să întărească fără să vrea anumite comportamente problematice ale copilului, prin atenția excesivă acordată acestora ori prin zâmbete, mângâieri sau recompense.

Întărirea trebuie să se producă numai în cazul comportamentelor pozitive.

Dacă un copil oferă o jucărie tovarășului de joacă și este lăudat de părinte pentru gestul său, el va avea tendința de a repeta respectivul comportament. Dacă adultul îl ignoră sau îl ceartă, copilul nu va mai fi generos.

În plus, dacă părintele ignoră comportamentele pozitive ale copilului, va crește frecvența comportamentelor negative, deoarece copilul va avea convingerea că doar prin acestea poate atrage atenția.

Totodată, părintele trebuie să știe că uneori copilul poate dezvolta anumite comportamente negative, precum înjuratul sau lovitul, deoarece încă n-a învățat să facă față unor situații concrete de viață și atunci aplică soluțiile pe care le-a observat și la alții.

Andra BOLOHAN, psihoterapeut