Fie și numai pentru că a scos un elefant pe stradă, în penultimele alegeri locale, Victor Manea este un personaj interesant. Liberalul nu a câștigat atunci Primăria Constanța, fiind învins la scor de către Mazăre. Voci din partid spun că șefii săi nici nu doreau să câștige.
Victor Manea este unul dintre cei mai vechi membri ai PNL Constanța. Printre primii. Nu a prins nicio funcție importantă până anul trecut, când USL se afla pe val. Pentru că are o afacere cu legătură cu domeniul tipografic, i se promisese la un moment dat șefia Imprimeriei Naționale. Nu s-a reușit, dar colegii l-au răsplătit cu o candidatură pentru un fotoliu de deputat, în sudul județului. A fost o realizare, mai ales că fostul primar din Mangalia, Claudiu Tusac, anunțase că are sprijinul PSD pentru aceeași candidatură. Algoritmul a primat, Manea a candidat și a și fost votat.
Pe cât de exuberant s-a purtat Victor Manea în campania cu elefentul, pe atât de tăcut introvertit este din poziția de deputat. Potrivit site-ului Camerei Deputaților, de la instalarea în funcție, pe 20 decembrie, până astăzi, liberalul a rostit de la tribună numai 42 de secunde! Și acestea au fost practic obligatorii, pentru că au reprezentat jurământul. Pentru că sunt atât de prețioase, vă prezentăm mai jos toate cuvintele rostite de Victor Manea:
”Eu, Manea Victor-Gheorghe, deputat ales în Circumscripţia electorală nr.14 Constanţa, Colegiul uninominal nr. 5,
Jur credinţă patriei mele România.
Jur să respect Constituţia şi legile ţării.
Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României.
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor.
Aşa să mă ajute Dumnezeu!”
În total, 59 de cuvinte. Victor Manea este plătit cu circa 4.900 de lei pe lună, bani în mână.
Inițiator de lege
Victor Manea a mai făcut însă ceva. Este inițiatorul unei propuneri legislative pentru modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Proiectul a fost depus în Biroul Permanent al Camerei Deputaților pe 23 aprilie și înaintat la Senat recent, pe 7 mai. Este prima sa inițiativă legislativă. Nu este singur în demersul său, ci alături de un grup de 19 senatori și deputați, printre care constănțenii Radu Babuș, Titus Dobre, Eduard Martin, Manuela Mitrea, Alexandru Mazăre, Mădălin Voicu, Nicolae Moga, Mircea Banias. Cu alte cuvinte, aproape toți PSD-iștii. Manea este singurul liberal. ”Să inițiezi un proiect legislativ nu înseamnă nimic. Vine cel care l-a redactat la tine și te roagă să semnezi. Tu poate nici nu știi despre ce e vorba, dar dă bine să ai cât mai multe semnături când îl depui”, spune un fost parlamentar. Nu avem însă motive să credem acest lucru, mai ales că liberalul face parte din Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibrul ecologic.
Tentații: Australia și Indonezia
Pe lângă comisia de specialitate, Victor Manea face parte și din două grupuri parlamentare de prietenie cu alte țări. Statele pe care și le-a ales deputatul sunt Australia și Indonezia. ”Eu nu spun că vreun grup de prietenie este mult mai important decât altul, spun doar că sunt grupuri de prietenie mai tentante și altele mai puțin tentante”, afirma pentru Agerpres, acum câțiva anu, șeful de partid al lui Manea, Puiu Hașotti. Cele două țări sunt într-adevăr tentante, cel puțin pentru o persoană pasionată de turism. Pentru un parlamentar, o vizită de lucru înseamnă o combinație de muncă și plăcere, totul pe banii contribuabililor.
Victor Manea este un politician valoros, cu multe idei bune, exprimate în campaniile prin care a trecut și nu numai. Este astfel de așteptat ca el să onoreze așteptările miilor de oameni care l-au votat și l-au trimis în scaunul de deputat.