Elisabeta a II-a a pierdut un privilegiu regal

Categories Escală în alte lumiPosted on

Elisabeta a II-a a pierdut un privilegiu regal

Dezvăluirea urmărilor unui acord secret între guvern și Casa regală


PROFIT. Vizitarea Palatului Buckingham aduce anual un profit de peste 600 de milioane de euro

Presa britanică a dezvăluit existența unui acord secret datând din 2006, convenit între guvernul laburist al lui Tony Blair și Casa regală de Windsor, prin care regina pierde controlul finanțelor palatelor.

În urma disputelor financiare între guvernul laburist al lui Tony Blair și Casa regală britanică, în 2006 a fost semnat un document secret în virtutea căruia regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a cedat executivului controlul ultim al finanțelor palatelor sale.

Un „memorandum financiar” semnat între monarh și guvern stabilește reguli foarte stricte privind gestiunea celor 38,2 milioane lire sterline (45 milioane euro) pe care parlamentul le alocă în fiecare an pentru personalul și întreținerea palatelor pe care le ocupă regina, în special palatele Buckingham din Londra și Windsor din vestul capitalei britanice.

Acordul prevede că, în cazul „divergențelor insurmontabile, guvernul este în drept să înceteze plata subvențiilor” și să asigure direct gestiunea întreținerii palatelor regale.

BANI. Casa regală de Windsor este una dintre familiile regale cele mai bogate din lume, iar regina Elisabeta a II-a este moștenitoarea unei averi familiale de 340 milioane euro.

Prin acest acord păstrat secret, regina a pierdut unul dintre ultimele privilegii regale care îi rămăseseră, nemaiavând controlul absolut al finanțelor sale, trebuind să justifice statului modul în care cheltuiește subvenția anuală.

În afara bugetului pentru întreținerea palatelor regale, guvernul decide și cheltuielile curente ale reginei și ale soțului său, prințul Philip. Această subvenție a fost înghețată după 1990 la 7,9 milioane lire sterline (9,2 milioane euro).

Gary Slapper, profesor de drept la Open University, declara că acordul „reprezintă un adio formal față de unul dintre vestigiile puterii monarhice” în țară. Iar Sunday Times estimează că documentul îi conferă guvernului „puteri considerabile de pârghie într-o perioadă de austeritate financiară, cu alte cuvinte, o poate obliga pe regină să-și reducă cheltuielile sau să recurgă la considerabila avere personală”.

Cotidianul The Independent a obținut sute de scrisori schimbate între suverana britanică și guvern, care relevă eforturile repetate ale familiei regale pentru a obține suplimentări bugetare pentru refacerea sistemelor de încălzire și acoperișurilor palatelor Buckingham și Windsor. În van.

Chiar în timpul anilor de boom economic, puterea laburistă a refuzat întotdeauna să cedeze acestor presiuni și în 2005 a decis să trimită experți contabili la Buckingham, pentru a examina în detaliu cheltuielile regale.

Disensiunile și cererile de suplimentare a subvenției sunt recurente și guvernul Blair a semnat în 2006 acest „memorandum” care prevede că în cazul divergențelor ce nu pot fi depășite preia controlul financiar al palatelor.

Un studiu demonstrează că locurile legate de monarhia britanică generează anual peste 600 milioane  euro din partea turiștilor străini. Potrivit cifrelor, la costul monarhiei, de 44 milioane euro anual, adică 0,75 euro pe cap de locuitor, instituția monarhică aduce 9,80 euro anual pe cap de locuitor. De 30 de ori mai mult decât primește!

Cei mai bogați suverani din lume

Potrivit revistei americane Forbes, sultanul Bruneiului deține primul loc în clasamentul mondial al celor mai bogați suverani, cu o avere personală de 22 miliarde dolari, de 32 de ori mai mult decât regina Marii Britanii. Elisabeta a II-a ocupă abia locul 11 în palmaresul Forbes din 2008, cu o avere estimată la 600 milioane dolari.

Peste o treime din suveranii menționați, șase mai precis, conduc teritorii bogate în petrol din Orientul Mijlociu – emirul Qatarului, regele Arabiei Saudite și suveranul din Dubai. Cel mai bogat suveran din regiune este Cheick Khalifa bin Zayed Al Nahyan, pe locul al doilea în clasament – 21 miliarde dolari –, care conduce minusculul emirat Abu Dhabi, unde se află o zecime din rezervele mondiale de „aur negru”.

Cel mai tânăr suveran de pe listă, singurul monarh reprezentând Africa Subsahariană, este regele din Swaziland, 39 de ani, cu o avere de 200 milioane dolari.

Gabriela ANGHEL