Purtand un sicriu de stejar brun si scandand lozinci precum ,,Matovic la inchisoare”, ,,Matovic este un virus” si ,,Nu vom fi vaccinati!”, Sute de protestatari condusi de Partidul Popular al Marian Kotleba Slovacia noastra (LSNS) si-au facut drum spre casa de familie a prim-ministrului slovac Igor Matovic la Trnava pe 28 noiembrie.
,,Lasam aici acest sicriu si o coroana frumoasa pentru [prim-ministru] ca un cadou din inima”, a declarat Miroslav Suja, membru al parlamentului LSNS, in fata portii lui Matovic.
In ciuda incalcarii interdictiei adunarilor publice si a nerespectarii unei game de masuri epidemiologice, protestul a continuat nestingherit, in timp ce politia a stat linistita pana cand multimea s-a dispersat in cele din urma.
Protestele impotriva masurilor coronavirusului si a guvernului Matovic au devenit anul acesta cea mai recenta adaugire la repertoriul lui Kotleba, in timp ce el si sustinatorii sai incearca sa adanceasca neincrederea publicului in guvern si in institutiile democratice, inclusiv in UE.
Potrivit expertilor politici, totusi, acestea fac parte, de asemenea, din incercarea lui Kotleba de a indeparta atentia de la propriile probleme juridice, creand o atmosfera de opresiune pseudo-politica. ,,Daca Kotleba intra in inchisoare, vor sa para persecutie politica”, a spus Grigorij Meseznikov, politolog si expert in extremismul de dreapta in Slovacia la Institutul pentru Afaceri Publice din Bratislava.
In octombrie, Kotleba a fost gasit vinovat de infractiuni extremiste la Curtea Penala Speciala din Pezinok, iar acum se confrunta cu patru ani si patru luni de inchisoare. El a fost condamnat pentru promovarea ideologiei neo-naziste dupa ce a folosit binecunoscutul simbol numeric ,,1488″ – derivat din sloganul neo-nazist ,,14 cuvinte” si a opta litera din alfabetul ,,H”, ca in ,,Heil Hitler” – la un eveniment public. El respinge toate acuzatiile, iar recursul sau impotriva sentintei urmeaza sa fie audiat de Curtea Suprema.
Partidul lui Kotleba, care a intrat in parlament pentru a doua oara la inceputul acestui an, este cea mai proeminenta reprezentare a extremei drepte din Slovacia, cu un sprijin stabil, in jur de 8-10% dintre alegatori. Dar nu sunt singuri. Impreuna cu alte grupuri, miscari, organizatii si retele de propaganda, aceste grupuri lucreaza din greu la destabilizarea increderii publice in democratia liberala , toleranta, drepturile omului si locul Slovaciei in Occident.
Liderul LSNS, Marian Kotleba (C), cu membri ai partidului in Krasnohorske Podhradie, sud-estul Slovaciei, 29 septembrie 2012, unde Kotleba a planificat demolarea cabanelor in care locuiesc romii. Foto: EPA / Janos Vajda
Aripa politica
Principalele organizatii de extrema dreapta extrema din Slovacia pot fi impartite in doua grupuri: politic si paramilitar. Ambele grupuri sunt bogat sustinute de o retea de medii de dezinformare si grupuri Facebook, adesea propunand in mod deschis o naratiune pro-rusa.
LSNS-ul lui Kotleba este liderul recunoscut al extremismului de extrema dreapta din tara, obtinand suficient sprijin pentru a intra in institutiile democratice de varf – nu o data, ci de patru ori. In 2013, Kotleba a castigat alegerile pentru guvernatorul regional al Banska Bystrica, ceea ce a contribuit la propulsarea partidului sau in parlamentul national in 2016 si din nou in 2020 cu 8% din voturi. In 2019, LSNS a castigat, de asemenea, doua mandate in Parlamentul European.
LSNS a fost creat printr-un truc legal in 2010, dupa ce primul partid condus de Kotleba, Slovak Togetherness (Slovenska Pospolitost), a fost interzis de Curtea Suprema in 2006. Cativa ani mai tarziu, Kotleba si alti membri ai Slovak Togetherness au preluat un mic petrecere, fondata ca un fel de gluma practica, numita Partidul Prietenilor Vinului, care in februarie 2010 a devenit LSNS.
Tema sa principala de campanie a fost construita in jurul atacului minoritatii rome, nu doar cu sloganuri politice, ci si cu mitinguri anti-rromi in orase cu populatii rome semnificative. Insa, de-a lungul timpului, agenda partidului s-a extins pentru a include lupta impotriva politicii liberale si progresiste, a drepturilor LGBT, a UE, a migrantilor si a ONG-urilor – toate legate de un curent subteran de antisemitism.
,,A spune ca LSNS este un partid de extrema dreapta este un eufemism; sunt mult mai radicali decat extrema dreapta obisnuita „, a declarat Meseznikov pentru BIRN.
,,LSNS este un partid extremist, fac parte dintr-o familie de partide neo-naziste”, a spus politologul, referindu-se la apartenenta LSNS la Alianta pentru Libertate si Pace, care leaga cele mai radicale partide de pe continent, inclusiv cele din Grecia. Golden Dawn si Partidul National Democrat din Germania.
Desi LSNS ii place sa se prezinte ca un partid respectabil in zilele noastre, radacinile sale extremiste nu sunt prea greu de discernut. Acesta sarbatoreste in mod regulat aniversarea statului slovac fascist din timpul razboiului pe 14 martie, precum si a presedintelui sau Jozef Tiso, care a fost condamnat la moarte pentru crime de razboi in 1947. De asemenea, ii place sa evidentieze etnia evreiasca (reala sau inventata) a inamicilor si realizeaza panouri cu sloganuri anti-LGBT, anti-migranti sau anti-romi. Membrii si sustinatorii sai au marsaluit prin orase in uniforme intunecate dupa modelul garzilor naziste Hlinka din al doilea razboi mondial.
In 2016, LSNS a lansat ,, patrule de tren „, despre care pretindea ca protejeaza ,,oamenii decenti” de elementele ,,antisociale”. In practica, asta a insemnat talhari LSNS in tricouri de petrecere verzi, intimidand calatorii romi si jucandu-i pe ,, eroi ” pe social media.
LSNS a fost interzisa in 2019, dar Curtea Suprema a ales sa nu se pronunte in favoarea petitiei procurorului general, afirmand ca biroul nu a furnizat suficiente dovezi. Cazul a revenit la lumina reflectoarelor mai tarziu, cand s-au scurs mesaje de pe telefonul lui Marian Kocner, un oligarh care a fost judecat, dar achitat ca a ordonat uciderea jurnalistului Jan Kuciak in 2018, i-a aratat laudandu -se ca s-a ,,asigurat” ca LSNS nu va fi desfacut.
,,Curtea va spune ca nu sunt fasciste”, i-a scris Kocner partenerului sau Alena Zsuzsova in martie 2018. ,,Imi sunt dator acum”, a adaugat el, facand aluzie la un ,,plan B” cu partidul Kotleba in cazul in care guvernul condus de Robert Fico a cazut dupa protestele in masa in urma crimei.
,,Inca am indoieli cu privire la hotararea Curtii Supreme”, a spus Meseznikov. ,,Intr-o tara decenta, ceea ce [Procurorul General] Jaromir Ciznar a scris in cele 20 de pagini ar fi absolut suficient [pentru a dizolva un astfel de grup]”.
In cele din urma, partidul lui Kotleba a folosit verdictul instantei in beneficiul sau, sustinand in mod fals ca instanta a ,,confirmat” oficial ca nu au nimic de-a face cu fascismul.
Cu toate acestea, valul pare sa se schimbe. Pana in prezent, cel putin sapte membri LSNS si un numar de candidati ai partidului au fost acuzati si condamnati pentru infractiuni extreme sau violente, inclusiv insusi Kotleba.
Unul dintre parlamentarii partidului si-a pierdut mandatul parlamentar din cauza crimelor extremiste anul trecut, in timp ce un alt fost membru a fost condamnat pentru crima de gradul I. Daca verdictul lui Kotleba este confirmat de Curtea Suprema, partidul se confrunta cu momente dificile.
,,Daca as fi numit procuror general, as reevalua cu siguranta toate probele necesare pentru a depune o petitie la Curtea Suprema pentru dizolvarea LSNS”, a declarat Maros Zilinka, un procuror, pentru Dennik N in luna anterioara faptului ca a fost ales procuror general. de parlament pe 3 decembrie.