HIBRIDELE

Categories Timpul LiberPosted on

Tranzitia de la motorizarile termice la cele electrice ,pe hidrogen ,sau cine stie ce alt combustibil nepoluant va aparea ,se intesifica prin dezvoltarea accelerata a hybridelor . Ce sunt masinile hibride? Sa teoretizam putin : un raspuns simplu ar fi ca sunt automobile propulsate simultan sau alternativ de mai multe tipuri de motoare,: termice ,electrice,hidraulice,cu hidrogen,pneumatice. Intr-o fraza scurta solutia hybrida este un compromis .Solutiile adoptate au ca scop reducerea consumului de combustibil fosil si bineinteles reducerea emisiilor de noxe .Cercetarea si dezvoltarea in acest domeniu sunt costisitoare astfel incat fiecare producator a adoptat solutii proprii .Oricare ar fi aceste solutii componenta este aceeasi : motor termic,motor electric,convertoare electronice de putere si mijloace de stocare a energiei .
In functie de rolul pe care il au propulsoarele auxiliare fata de motorul termic ,transmisiile hibride pot fi impartite ca fiind :in serie,in paralel sau mixte .
La cele in serie motoarele termice functioneaza doar ca generatoare electrice pentru motoarele electrice care actioneaza rotile .
In cadrul transmisiilor paralele motorul termic si cel electric transmit puterea la roti prin intermediul ambreiajelor,cureleleor,lanturilor,transmisiilor cardanice -pot functiona individual, alternativ sau simultan, pe o punte sau pe ambele .
In cazul celor mixte, sisteme electromagnetice sau electronice distribuie si controleaza transmisia puterii de la fiecare motor la roti, in functie de cerinte .
In tot acest ansamblu punctul slab il reprezinta stocarea energiei electrice. Desi se folosesc tehnologii aerospatiale , bateriile actuale sunt voluminoase ,grele si nu pot asigura automobilului o autonomie mare -sistemele mai noi recupereaza energia cinetica din perioada de franare si o transforma in energie electrica ce reincarca bateriile .Cu toate acestea autonomia este foarte mica astfel ca necesitatea interventiei motorului clasic pune sub semnul intrebarii ratiunea de a fi a hibridelor . Mai sunt si alte inconveniente cum ar fi : timpul indelungat de incarcare al bateriilor ,pretul foarte mare,dinamica mai redusa si chiar silentiozitatea care poate duce la accidente de circulatie cu pietonii care nu aud venind masina .
Puteti compara mai jos caracteristicile catorva modele :
Opel Ampera :sistem serie un motor pe benzina de 1,4 litri si 86 CP functioneaza pe post de generator pentru un motor electric de 150 CP si 370 Nm .Acceleratia 0-100 km/n se face in 9 sec ;pret in jur de 48.000 euro .Incarcare in 10-12 ore .
Citroen DS5 Hybrid4 sistem paralel :un motor diesel de 2.0 litri si 161 CP pentru puntea fata , functioneaza si ca generator pentru motorul electric de 36 CP de pe puntea spate .Acceleratie in 8,3 sec ,consum declarat de 3,1 l /100 km;pret 27.000 euro.
BMW ActiveHybrid 3 :sistem mixt cu un motor 3 l benzina /340 CP si unul electric de 55 CP ,acceleratie 0-100km/h in 5,3 sec. ,consum 6,2-9,6 litri/100 km ;pret 56.000 euro.
Chevrolet Volt : sistem mixt cu motor benzina 1,4 litri/86 CP si motor electric de 149 Cp ,acceleratie in 9 sec. autonomie 50 km electric si 500 km combinat;pret 31.000 $.
Toyota Prius Hybrid : sistem mixt cu un motor benzina 1.8 litri /99 CP si un motor electric de 37 CP ,acceleratie 0-100km/h in 11.4 sec ,consum combinat 2.1 l/100 km;pret 43.9000 euro .
Mercedes S400 Hybrid :sistem mixt cu un motor benzina 3.5 l /258 CP si un motor electric de 20 CP ;acceleratie 0-100km/h in 7 sec ;pret 100.000 $ .