Cauzurile în care hoții, în general minori, sparg case și mașini sunt din ce în ce mai dese în Constanța. Statistica arată că se întâmplă, în medie, unul pe zi. Autoritățile se uită neputincioase la acest fenoment, pentru că minorii sub 14 ani nu răspund legal pentru faptele lor, iar oamenii sunt revoltați și nu mai știu ce să facă.
Numai ieri, Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a anunțat că a depistat șase hoți minori. Astfel, în noaptea dinspre 26 spre 27 octombrie, poliţişti ai Secţiei 3 împreună cu lucrători din cadrul I.J.J. Constanţa au depistat pe strada Daliei în zona Casei de Cultură, trei minori, cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, care aveau asupra lor un încărcător auto de telefon şi un MP3 player auto. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceştia ar fi sustras bunurile, după ce au forţat sistemul de asigurare al unui autoturism parcat pe strada Baba Novac. Din cercetări s-a stabilit că aceştia au forţat sistemele de închidere şi ale altor două autoturisme, ambele parcate pe strada Baba Novac, fără a sustrage bunuri. Prejudiciul în valoare de 100 lei, a fost recuperat în totalitate. De asemenea, poliţiştii din Năvodari au fost sesizaţi de către un localnic despre faptul că, persoane necunoscute i-au sustras din autoturism o bormaşină, în valoare de 1000 lei. În scurt timp de la sesizare oamenii legii au depistat doi minori în vârstă de 14, respectiv 16 ani, ambii din Năvodari, care aveau asupra lor o bormaşină şi o pereche de încălţăminte sport pe care le ofereau spre vânzare. În urma extinderii cercetărilor s-a stabilit că, cei doi, împreună cu S. Lucian Constantin, de 20 ani, din Năvodari şi I. Mihai – Gheorghe, de 28 ani, din comuna Fântânele, judeţ Constanţa ar fi comis mai multe furturi pe raza oraşului Năvodari. De asemenea, ieri, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au identificat pe S. Ş.-M., de 17 ani, din Bucureşti, bănuit de comiterea infracţiunii de tâlhărie, faptă comisă la data de 08/09.08.2014 asupra a doi tineri de 17, respectiv 18 ani, primul din Constanţa şi cel de-al doilea din municipiul Bucureşti, care prin ameninţare i-a deposedat pe aceştia de un telefon mobil de ultimă generaţie şi suma de 1.000 lei, prejudiciul total fiind de 2300 lei. Tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Acestea sunt numai câteva exemple recente. Am întâlnit astfel de constănțeni în toate cartierele din oraș. În Tomis Nord, locatarii de pe strada Suceava numărul 6, de la blocul U3, din spatele geamiei, ne-au declarat că au ajuns la limita răbdării. Aici s-au spart, pe rând, toate apartamentele de la parter, dar nu au fost uitate de hoți nici cele de la etajul 1. Infractorii profită de faptul că în fața blocului este un gard viu, care îi protejează, și acționează în voie. ”Toate apartementele de la parter au fost călcate. Trăim într-un mare pericol. Ne-am montat gratii la geamuri, dar le îndoaie sau le taie”, ne-a declarat una dintre proprietarele unui apartament aflat la parter. Hoții sunt dotați cu echipamente care fac inutile gratiile. Aceasta este numai una dintre dovezile că minorii nu sunt altceva decât simple ”săgeți” trimise la înaintare de grupări bine organizate, care stau în spate și colectează prada.
”Am făcut și reclamații la poliție. Polițiștii însă ne recomandă să ne asigurăm cu Zip Escort”, este declarația incredibilă a unui locatar de pe strada Sucevei.
Mai grav este că infractorii nu mai au niciun fel de jenă. De multe ori nu mai așteaptă să plece proprietarii de acasă, nu mai stau la pândă, ci pur și simplu intră în casă, chiar dacă sunt oameni înăuntru. ”Eram în casă când am văzut că un puști a intrat pur și simplu pe geam. Când nea văzut a sărit geamul înapoi și a fugit. A intrat pur și simplu peste noi în casă”, spune un alt localtar din același bloc.
Cazuri asemănătoare se întâmplă, cum spuneam, în toate cartierele din Constanța. În zona ICIL, un cititor a reclamat faptul că un țigan i-a intrat în casă, la etajul al doilea. ”Când m-a văzut m-a întrebat dacă aici este cabinetul stomatologic. M-am speriat rău. Avem un cabinet în scară, dar este la parter”, ne-a spus cititoarea.
Nici cartierele de case nu sunt iertate. ”Locuim în Coiciu. Pe strada noastră au fost sparte cel puțin cinci case în ultimul timp. De obicei hoții se uită să vadă dacă sunt mașinile în față, dar s-a întâmplat să intre și peste oamenii care erau în casă”, a spus un constănțean. Tot el a precizat că în unul dintre cazuri suspectează că hoții au fost mână în mână cu un taximetrist. ”Au spart casa la câteva minute după ce locatarii au plecat cu taxiul. Cam mare coincidența”, spune el.
Nu se sparg numai case, însă. Hoții, în general minorii, dau atacul și la mașini. Se fură benzina din rezervoare, prin metoda înțepării rezervorului, care produce pagube mari proprietarilor, mai mari decât combustibilul sustras. De fapt, se fură orice se poate de pe mașini și din ele: de la oglinzile retrovizoare la capace, antene, embleme. Când nu se fură nimic, minorii fac pur și simplu rău: taie anvelopele sau sparg geamurile de la mașini. Acum câteva săptămâni, de exemplu, au luat la rând mașinile de pe strada Dezrobirii. Proprietarii care au văzut dimineața pagubele erau în stare de șoc. ”La ce bun îi mai plătim pe polițiști”, se întreabă ei.
La rândul lor, polițiștii spun că nu au nicio vină. Minorii sub 14 ani nu răspund în niciun fel în fața legii. Părinții sunt responsabili pentru ei. Dacă provin din familii dezorganizate sau din centre de plasament, practic împotriva lor nu se poate face nimic. Pentru minorii de peste 14 ani, în cazul infracțiunilor repetate, s-a luat chiar și măsura arestării preventive. Instanța ia însă astfel de decizii destul de rar și numai în circumstanțe agravante, regula fiind cercetarea în stare de libertate. Capii rețelelor știu aceste lucruri și nu riscă, astfel că antrenează hoți cu vârste din ce în ce mai fragede, chiar și sub 10 ani.
La nivel internațional, există o dezbatere aprinsă dacă infractorii minori ar trebui să fie pedepsiți conform adulților. Prestigiosul cotidian New York Times a tratat subiectul, în urmă cu câteva zile. În SUA, spune autoarea articolului, un copul de 10 ani ar trebui să stea în scaunul din spate a mașinii, conform recomandărilor guvernamentale, dar pe de altă parte poate fi condamnat, la fel ca un adult, la închisoare pe viață dacă omoară pe cineva. ”În fapt, SUA și Somalia sunt singurele state din lume care nu au ratificat convenția Națiunilor Unite care le cere statelor să impună o vârstă minimă de la care un copil răspunde pentru infracțiuni. Potrivit Amnesty International, SUA este singura țară în care tineri sunt trimiși la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate”, titrează New York Times. În SUA, dezbaterea a căpătat din nou amploare după ce un copil de 10 ani, cu presupuse probleme mintale, a ucis o femeie de 90 de ani, și după ce copii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, membrii ai unei echipe de fotbal, au abuzat sexual de colegii lor, în cadrul unor practici de inițiere.
Părerile sunt împărțite și întrebarea își caută încă un răspuns: ar trebui copiii să fie pedepsiți asemenea adulților?