Luna aprilie sau “Luna Tenorilor” continuă pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa cu spectacolele de operă Tosca, de Gioacomo Puccini, sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 19.00, şi Trubadurul de Giuseppe Verdi, duminică, 27 aprilie, de la ora 19.00. Tenorii Bogdan Zahariea şi Constantin Nică şi soprana Dragana Radakovic vor fi invitaţii speciali, care vor încânta melomanii prezenţi în sala de spectacole.
Sâmbătă, 26 aprilie
Pe data de 26 aprilie, în spectacolul TOSCA de G.Puccini, ce va debuta la ora 19.00, avem parte de o distributie de excepţie. Tenorul invitat, Bogdan Zahariea de la Opera din Timişoara va străluci pe scenă alături de soprana Dragana Radakovic, din Serbia şi baritonul Ştefan Ignat, din Bucureşti. Spectacolul se va desfăşura sub bagheta maestrului Koichi Inoue, din Japonia.
Tenorul BOGDAN ZAHARIEA, solist al Operei naţionale din Timişoara, este absolvent al Universităţii de arte „George Enescu” din Iaşi şi a urmat cursuri de master class cu Ludovic Spiess, Mariana Nicolesco şi Corneliu Murgu. A susţinut concerte pe scene din Austria, Germania, Elveţia, Franţa, Italia, Spania, Belgia, Olanda etc.
Soprana DRAGANA RADAKOVIC este absolventă a Facultății de Muzică din Belgrad, a studiat canto-ul cu prof. Radmila Bakocevic și dirijatul cu prof. Stanko Sepic. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă susținute de către nume celebre ale genului: Renata Scotto, Mirella Freni, Magda Olivero și Bruna Baglioni.
A debutat pe scena Teatrului Național din Belgrad cu rolul Musetta din „Boema” de G. Puccini, urmând să interpreteze roluri precum: Contesa Almaviva din „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart și Mary Voren din „Vrăjitoarele din Salem” de R. Word (premiera mondială).
Rolul cu care a reputat un mare succes și în Italia la Teatrul Comunal din Modena, la Piacenza și Ferrara, este Odabella din „Attila” de G. Verdi sub conducerea muzicala lui Pier Luigi Pizzi și Francesco Rotta. Rolurile din Margareta din „Faust” de Ch. Gounod și „Mefistofeles” de A. Boito, Leonora din „Trubadurul” și „Forța destinului”, Aida din opera omonima a lui de G. Verdi, Manon din opera „Manon Lescaut” de G. Puccini, Fiordiligi din „Cosi fan tutte”, Donna Anna din „Don Giovanni” de W. A. Mozart, Rosalinda din „Liliacul” de J. Strauss, rolul titular din „Silvia” de E. Kalman i-au îmbogățit repertoriul. În anul 2008 a cântat într-un concert dedicat lui Giacomo Puccini la Palas del Art Valensia din Spania, alături de soliști celebrii precum Placido Domingo, Juan Pons, Mariella Devia și Daniela Barcellona.
Duminică, 27 aprilie
Pe data de 27 aprilie, în spectacolul TRUBADURUL de G.Verdi, cu începere de la ora 19.00, ii veţi putea aplauda pe tenorul Constantin Nica, de la Opera din Cluj, alaturi de soprana Elena Rotari, mezzosoprana Georgeta Grigore, din Craiova şi baritonul Ştefan Ignat, din Bucureşti. Conducerea muzicală aparţine maestrului Pierre Walter, din Franţa.
Tenorul CONSTANTIN NICA este exponent al şcolii de canto clujene, fiind abolvent al prof. univ. dr. Ionel Pantea. S-a remarcat încă din perioada studenţiei când a devenit solist la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. De asemena, absolvirea a reprezentat o nouă ocazie de afirmare, aducându-i tănărului artist statutul de şef de promoţie.
A colaborat cu unoele dintre cele mai prestigioase teatre de operă din toată lumea începând cu Elveţia, Germania, Olanda , Austria , Cehia, Africa de Sud, Italia , Israel , Anglia, şi pâna la Egipt şi Macedonia. A studiat cu diverşi profesori, nume de referinţă în lumea muzicii vocale, din diferite tări: Fernando Bandera, Arrigo Pola, Carlo Bergonzi, Gianni Raimondi, cu Rudolf Bauatz şi Monika Pick-Hieronimi din Germania, cu Ion Buzea în Elveţia.
În 1980 câştigă premiul I la concursul «Cântarea României» iar în anul următor este câştigător al concursului «Maria Callas» în Atena.
Repertoriul său este vast: Trubadurul, Lucia di Lammermoor, Tosca, Madama Butterfly, Don Carlos, Aida, Nabucco, Requiem Verdi, Carmen, Turandot, Bal Mascat, Traviata, Rigoletto, Faust, Cavalleria Rusticana.