Mafia pariurilor

Categories Explicit, trimitere dreaptaPosted on

Mafia pariurilor

Românii joacă la casele de pariuri peste 15 milioane euro lunar, în speranța unor câștiguri care să le mai amelioreze situația financiară. Dar de cele mai multe ori pierd, pentru că marile câștiguri le revin mai mereu acelor așa-ziși insideri, cei care au informații prețioase din interiorul grupărilor sportive. Şi câteodată nu numai informații…

La noi, Iancu de la Timișoara îi acuză de blaturi pe cei de la CFR Cluj, iar ardelenii îi răspund cu aceeași monedă. Nici echipele bucureștene nu sunt departe de scandalul meciurilor trucate, cel mai bun exemplu fiind Dinamo, acolo unde suporterii îl acuză vehement pe Borcea de coruperea unor jucători în vederea aranjării unor rezultate.

Pe ce se bazează aceste acuzații? Să dăm câteva exemple. Cel mai recent este meciul Gloria Bistrița-CFR Cluj, în care după o repriză albă clujenii s-au impus lejer cu 3-0, spre disperarea lui Jean Pădureanu, care și-a acuzat fotbaliștii că au vândut meciul. Alt meci suspect între aceste două echipe a fost cel din anul 2007, atunci când la pauză ceferiștii conduceau cu 2-0. La acest scor previzibil, casele de pariuri ar fi avut pierderi uriașe, pentru că în țară se jucaseră sume foarte mari pe victoria oaspeților. Dar, ca prin minune, bookmakerii au evitat pierderile, pentru că după pauză bistrițenii, cu o echipă inferioară valoric, au întors rezultatul și au câștigat cu 3-2.

Nici Timișoara nu a fost ferită de scandaluri. La meciul cu finlandezii de la Mypa, atunci când o avalanșă de goluri înscrise pe finalul partidei le-au adus pariorilor online sume colosale, tehnicianul Jackie Ionescu nu s-a sfiit să afirme ferm că rezultatul a fost aranjat. Tot Timișoara a intrat în vizor atunci când, la un meci jucat la Vaslui, la casele de pariuri din Singapore s-au jucat milioane de dolari pe o înfrângere la scor a bănățenilor, în ciuda faptului că pentru victoria vasluienilor casele de pariuri asiatice au redus de mai multe ori cota.

Timișoara a pierdut la scor, iar cei care au pariat din România în Asia au câștigat bani frumoși. Un alt exemplu este declarația lui Dan Alexa conform căreia fostul arbitru Sorin Altmayer i-a propus 500.000 lei pentru a produce un penalty în meciul Timișoara-Dinamo Zagreb de anul trecut. Dar cel mai mare scandal de pe Bega a fost produs de o altă echipă – CFR Timișoara.

La casele de pariuri din Serbia se jucau sume fabuloase pe înfrângerile la scor acasă și victoriile tot la scor din deplasări ale acestei echipe, al cărei conducător, George Cornu, a declarat că nu mai suportă ca jucătorii să trucheze rezultatele și a ieșit din sport. Asemenea cazuri au fost și vor mai fi, pentru că la noi nimeni nu vrea să se implice în eradicarea acestui fenomen. Nici măcar președintele FRF, Mircea Sandu, care  a declarat că știa înainte de meciul Brașov-Buzău că se vor înscrie cinci goluri. Știa, dar măsuri ioc.

Poate va începe acum cercetările, mai ales după declarația albanezului Rudi Vata, care susține că meciul România-Albania, 6-1 în 2007, a fost un mare blat în care trebuiau înscrise minim șapte goluri.

UEFA contraatacă

Dacă la noi este încă liniște, în lume a fost declanșată lupta împotriva mafiei pariurilor. Semnalul de alarmă a fost tras încă de anul trecut de către Peter Limacher, directorul Comisiei de Disciplină a UEFA. El a declarat că sunt anchetate peste 200 de partide suspecte, din care, din păcate, trei în Liga Campionilor și 12 în Europa League.

Lupta va fi foarte grea, pentru că, așa cum a declarat Limacher, deocamdată nu există o lege anti-meciuri trucate, singura măsură fiind blocarea de la pariere a unor meciuri suspecte de blat. Dar și în acest caz există varianta pariurilor live, în timpul desfășurării meciurilor.

Mai grav este că unul dintre colaboratorii lui Limacher, anchetatorul UEFA Robin Boksic, este un fost bookmaker, anchetat în Croația pentru trucarea finalei Cupei de anul trecut și prieten cu mafiotul rus Ghenadi Petrov, care a spus că rezultatul finalei Cupei UEFA din anul 2008 dintre Zenit Sankt Petersburg și Bayern München l-a costat 50 milioane euro. Iată, așadar, că și nemții nu mai sunt atât de corecți cum erau, pentru că, pe lângă acest meci suspect, mai sunt anchetate în Germania peste 70 de partide.

Asasinate comandate de capi ai mafiei

Altă țară cu probleme este Turcia, acolo unde în lupta împotriva mafiei pariurilor au fost arestate 73 de persoane, inclusiv șapte fotbaliști de la cluburile Gaziantepspor și Buyukșehir. Dar cea mai mare acțiune s-a produs în Asia, unde după Cupa Mondială din Africa de Sud au fost arestați 5.000 de oameni. De fapt, în Asia, acolo unde se pariază peste 450 miliarde dolari pe an, sunt cele mai mari probleme.

Acolo s-a ajuns chiar la crime: vezi cazul antrenorului naționalei Pakistanului la criket, Bob Woolmer, care atunci când a fost anchetat pentru trucarea unor partide a fost asasinat pentru a nu divulga secrete din interiorul mafiei pariurilor. Iată, așadar, că nu numai în fotbal sunt meciuri aranjate.

Suspiciuni planează și asupra tenismenilor Roger Federer și, mai ales, Nicolai Davidenko sau asupra jucătorului de golf Tiger Woods. Dacă în cazul acestora vinovăția nu a fost încă dovedită, nu acelaşi lucru se poate spune despre o altă mare vedetă, John Higgins, care a fost prins atunci când a vândut un meci de snooker la Kiev contra sumei de 300.000 euro.

Bogdan ADAM